Käytävä levenee monta metriä

Arkkitehtuurin tiedekunnan siirtyminen Oulun Linnanmaan kampukselle etenee aikataulussaan.

Uudet tilat ovat valmiit syksyllä 2016.

Ville Koivuniemi

Sopivasti linja-autoreitin varrella oleva T2-ovi on yksi Oulun yliopiston käytetyimmistä, mutta kapealle ja pitkälle käytävälle johdattava sisääntulo on kaikkea muuta kuin käytännöllinen. Tilanne muuttuu syksyllä 2016, kun ovesta avautuu nykyistä isompi aula, joka johdattaa toisaalta Arkkitehtuurin tiedekunnan uusiin tiloihin ja toisaalta Linnanmaan kampuksen päästä päähän viettävälle väylälle.

– Tämä sisääntulo levenee tästä metrikaupalla, Timo Haverinen valottaa tilannetta T2-ovella, josta alkava käytävä on tällä hetkellä tavallistakin kapeampi johtuen rakenteilla olevasta pajasta.

Kun T2-ovelta lähdetään kohti yliopiston eteläpäätyä, avautuu ovien takaa paljon tyhjillään olevaa tilaa. Suunnittelutyön viimeistely kestää vielä yli kesän, mutta syksyllä paikalla alkaa remontti, jossa valmistuu vuodessa uudet tilat syksyllä 2016 opintonsa aloittaville arkkitehtiopiskelijoille.

Arkkitehtien uudet tilat rakennetaan Arkkitehtitoimisto Hannu Jaakkolan voittaman kutsukilpailun pohjalta.

– Suunnitelma on realistinen ja aikataulussaan, Haverinen sanoo.

Opiskelijoiden näkökulmaa suunnitteluun tuo monivuotinen arkkitehtiopiskelija-aktiivi Milja Tuomivaara. Tuomivaaran mukaan opiskelijoiden mielipiteitä on kuultu, mutta täysin luottavainen hän ei tilojen toiminnallisuuteen ole.

– Mukanaolomme näkyy onneksi ihan suunnitelmissa asti, vaikka taloudelliset realiteetit ovatkin tulleet monessa asiassa vastaan ja rajuiltakaan kompromisseilta ei ole vältytty. Tuntuu, että varsinkin tilapalveluilla on ollut vaikeuksia sulattaa se, kuinka paljon opiskelumetodimme eroavat yliopiston perinteisestä tenttimeiningistä, Tuomivaara sanoo.

Arkkitehdit saavat tyytyä Linnanmaalla pienempään määrään ne-
liöitä verrattuna aikaan Oulun keskustassa. Keskustan tiloja arkkitehdeillä oli käytössään noin 3 150 neliömetriä kahdessa eri rakennuksessa. Linnanmaalla arkkitehtiopiskelijoille on varattu tilaa yhteensä 2 700 neliömetriä.

Tilojen vähenemistä selittää se, että sulautuessaan osaksi Linnanmaan kampusta arkkitehdit eivät tarvitse enää esimerkiksi virastomestareille omaa toimipistettä, omaa kirjastoa ja yhtä monta luentosalia kuin aikaisemmin.

Tuomivaaran mukaan arkkitehtiopiskelijat eivät ole pohjimmiltaan tyytyväisiä siirtoon keskustasta Linnanmaalle, koska keskustassa he olisivat keskellä oppimisympäristöään. Yliopisto perustelee siirtoa säästöillä. Tuomivaara on kuitenkin toiveikas sen suhteen, että syksyllä 2016 arkkitehtiopiskelijat pääsevät opiskelemaan toimiviin tiloihin.

– Koska uudet tilat on luvattu räätälöidä meille, tietenkin oletamme, että ne vastaavat tarpeita nyt ja tulevaisuudessa. Emmekä olisi arkkitehtiopiskelijoita, jos emme kantaisi huolta myös estetiikasta ja elämyksellisyydestä. Haluamme aitoja materiaaleja, inspiroivaa ympäristöä – paikan, joka tuntuu omalta, Tuomivaara toteaa.

Arkkitehtuurin tiedekunta ei ole ainoa, joka typistää tilankäyttöään. Linnanmaan kampuksella on tilaa 150 000 neliömetriä, mutta vuoden 2016 lopussa siitä on käytössä näillä näkymin vain 130 000 neliömetriä.

Tilat omistava Suomen yliopistokiinteistöt Oy hakee vapautuviin tiloihin vuokralle ensisijaisesti yrittäjiä ja palveluntuottajia, jotka tukevat yliopiston toimintaa, Suomen yliopistokiinteistöt Oy:n Oulun kampusmanageri Seppo Wiik kertoo.

Vain OAMK täyttäisi Linnanmaan tyhjät neliöt Kommentti

Ville Koivuniemi

ville.koivuniemi@kaleva.fi

Linnanmaan kampuksella on vuoden 2016 lopussa arviolta 20 000 neliömetriä eli kolme jalkapallokentällistä tyhjää tilaa. Tyhjyys juontaa juurensa vuoden 2009 yliopistouudistukseen, jonka jälkeen tilankäyttöä on tehostettu vapaaehtoisesti, kun palkat ja tilat on alettu maksaa samasta pussista.

Oulun yliopiston osuus valtion ja pääkaupunkiseudun ulkopuolisten yliopistojen omistamasta Suomen yliopistokiinteistöt Oy:stä on 10,41 prosenttia, joten Oulun näkökulmasta on halvempaa luopua tarpeettomista tiloista, vaikka tiedetään, että ne eivät täyty. Veronmaksajien näkökulmasta on hullua, että tiloja pidetään tyhjänä. On selvää, että noin isoa tilaa ei startup-yrityksillä täytetä.

Ainoa taho, joka saisi tilat täyteen, on Oulun ammattikorkeakoulu (OAMK). Tilaa olisi myös lisärakentamiselle. Yliopisto toivottaisi OAMK:n varmasti tervetulleeksi, mutta OAMK:n edustajat eivät ole yhtä innoissaan.

Etua saisivat kuitenkin sekä yliopisto että OAMK. Luentosalit saataisiin tehokkaampaan käyttöön ja tukipalveluja sekä kieltenopetusta voitaisiin yhdistää.Opintojen yhdistely helpottuisi, kun opiskelijat olisivat valmiiksi samalla kampuksella. Muutto antaisi myös samojen alojen professoreille ja yliopettajille mahdollisuuden etsiä lisää yhteistyötä opetuksen puolella. Mallia voisi ottaa Hammaslääketieteen tulevasta uudisrakennuksesta Kontinkankaalta. T2-oven edustalla seisovan Oulun yliopiston kiinteistöinsinööri Timo Haverisen mukaan kyseinen sisääntulo on yksi koko rakennuksen käytetyimmistä. Kapea ja epäkäytännöllinen käytävä on kuitenkin historiaa syksyllä 2016.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva