Vanha teku muuntui asunnoiksi

Entinen teknillisen oppilaitoksen funkkisrakennus on puolentoista vuoden remontin aikana rakennettu lähes kokonaan uusiksi vanhojen seinien sisään.

Vuosikymmenen vaihteessa suunniteltiin jopa rakennuksen purkamista. Asunnoiksi muuttamisen yhteydessä se suojeltiin.

Daniel Wallenius, teksti
Jukka-Pekka Moilanen, kuvat

Oulun keskustassa, Albertinkujan varressa sijaitsevan entisen teknillisen oppilaitoksen rakennustyöt ovat viime silausta vaille valmiit, ja ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin koteihinsa tammikuussa.

Viimeksi vuosikymmenen alussa Oamkin hallinnon tiloina toiminut rakennus on muuntunut puolentoista vuoden remontin aikana 58 asunnoksi.

Niistä on tähän mennessä myyty noin puolet.

Vuosikymmenen vaihteessa funkkistyyliä edustavaa tekua uhkasi jopa purkaminen, kun sen silloinen omistaja, Oulun seudun koulutuskuntayhtymä halusi laittaa huonokuntoisen rakennuksen matalaksi ja korvata sen uudella.

Eräänlainen erikoisuus oli tuolloin se, että rakennus oli suojeltu yleiskaavassa muttei asemakaavassa.

Purkusuunnitelmien edistämisen sijaan OSEKK myi talon PEAB:lle. Asuntorakentamisen mahdollistanut kaavamuutos tuli voimaan vuonna 2015 ja nyt rakennus on suojeltu.

Talosta on mennyt uusiksi PEAB:n projektipäällikön Samu Mannisen arvion mukaan yli 80 prosenttia. Siksi on oikeastaan helpompi luetella, mikä siinä on vanhaa.

Ulkoseinien ja porraskäytävien lisäksi vanhasta on jäänyt jäljelle yksi läpi talon kulkeva kantava seinä sisätiloissa. Kaikki muut kantavat rakenteet välipohjia myöten on rakennettu uudelleen.

Julkisivujen lisäksi talosta on suojeltu portaikot, jotka ovat lähes alkuperäisessä asussaan.

– Suojeltuihinkin osiin on pitänyt tehdä pieniä muutoksia. Niitä on katsottu yhteistyössä museoviraston kanssa, Manninen sanoo.

Laajat korjaustyöt näkyvät urakan kestossa. Purkutyöt kestivät puoli vuotta ja yhteensä PEAB:lla kului rakennuksen kimpussa aikaa puolitoista vuotta. Se on kauemmin kuin taloa aikanaan rakennettiin.

– Suunnilleen yhtä kauan olisi mennyt rakentaa kokonaan uusi, Manninen sanoo.

Tekun muuttumisen asunnoiksi huomaa ulkopuolelta oikeastaan vain julkisivuun ilmestyneistä parvekkeista. Sisältä taloa sen sijaan tuskin tunnistaa enää samaksi kuin oppilaitoskäytössä.

Pitkät käytävät ovat poissa ja talo on jaettu kahteen erilliseen rappukäytävään, joihin kuljetaan yhä alkuperäisiä portaikkoja pitkin.

Rakennus on korotettu korjaustöiden yhteydessä kokonaan viisikerroksiseksi. Uudisosan merkittävin ero vanhaan on selvästi matalammassa huonekorkeudessa.

Manninen ja työmaamestari Kari Klemettilä arvioivat, että korjaustöihin on uponnut rahaa saman verran kuin uuden vastaavan talon rakentamiseen.

– Se lienee lähellä totuutta. Mutta nyt kun tämä on valmis, tätä voi katsoa rinta rottingilla. Jos tähän olisi rakentanut kokonaan uuden talon, ei siitä olisi tullut tällaista, vaan paljon tavallisempi, Manninen sanoo.

Väkisinkin herää kysymys, voisiko tekun kaltainen toteutus olla useamminkin vaihtoehto vanhan rakennuksen purkamiselle.

Vaikka Manninen on lopputulokseen tyytyväinen, kysymys saa silti hänet mietteliääksi.

– Riski lähteä kunnostamaan vanhaa on aina suurempi kuin tehdä uusi. Suunnittelu on paljon haastavampaa, eikä suunnitelmia saa yleensä tehtyä kerralla, Manninen sanoo.

Katso kuvagalleria
kaleva.fi

Fakta

Vanha teku

Albertinkujalla Oulun keskustassa sijaitseva rakennus valmistui syksyllä 1940.

Se oli teknillisen koulun käytössä vain hyvin lyhyen aikaa ennen siirtymistään sotasairaalakäyttöön.

Rakennus vaurioitui Oulun pommituksissa 1944.

Teknilliselle oppilaitokselle rakennettiin uudet tilat Kaukovainiolle 1960-luvulla.

Rakennus siirtyi OSEKKin omistukseen vuonna 1994.

Viimeksi talossa toimi Oulun ammattikorkeakoulun hallintoa, joka muutti pois huonokuntoisesta rakennuksesta 2010.

Korjaustöiden yhteydessä rakennusta on korotettu ja siihen on lisätty parvekkeet.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 13.12.2017.