Valotaideteos paljastettiin

Ambient-teos loistaa väreinä, valoina ja kuvina eri tavoin eri aikoina.

Antti Ervasti

Oulu

Oulu sai näyttävää julkista taidetta katukuvaansa torstai-iltana, kun Suomi 100 -juhlavuoden lahja kaupungille, valotaideteos Ambient paljastettiin Hallituskadulla.

Kromipintaisesta metallista ja led-valonäytöistä koostuva teos hehkui aluksi punaisen ja oranssin väreissä mutta vaihtui pian Oulu 100 -nimisen mediateoksen sisältöön, jossa vilisevät sadan oululaisen ihmisen kasvot.

Ambient onkin siitä erikoinen julkinen taideteos, että se saadaan näyttämään aivan erilaiselta esimerkiksi vuodenaikojen mukaan.

Tyypillinen oululainen jäätävä viima puhalsi julkistustilaisuudessa, jota saapui seuraamaan puolisen sataa ihmistä.

Oululaislähtöisen valotaiteilijan Tapio Roseniuksen luoma Ambient sijaitsee keskellä Hallituskatua Kivisydämeen johtavan rampin päällä, juuret vesialtaalla.

Kaupunginvaltuusto teki helmikuussa juhlapäätöksen julkisesta taideteoksesta. Sen teemoina piti olla Oulun historia, tulevaisuus sekä yli 400 vuotta jatkunut korkeatasoinen osaaminen.

Rosenius kertoi paljastusjuhlassa hakeneensa teokseen sen piippumaisella muotokielellä Oulun vahvaa tehdaskaupungin historiaa.

– Muistan elävästi, kun koko lapsuuteni ajan sellu haisi ja savupiiput tupruttivat. Se kuuluu Ouluun, ja siitä kuuluu olla ylpeä. Digitaalisen taiteen paikka on nimenomaan täällä, koska teknologiakaupunkina Oululla meni hyvin ja menee edelleen, Rosenius perusteli.

Taiteilijan mukaan digitaalinen taide on tehnyt vähitellen tuloaan kaupunkiympäristöihin. Suuntaus alkoi 1980-luvun lopulla ja kasvoi museoissa seuraavalla vuosikymmenellä.

– Julkisissa ympäristöissä sitä on edelleen hyvin vähän. Uskon tällaisen muuntuvan taiteen rooliin nimenomaan kaupunkiympäristöissä, koska se elää kaupungin mukana. Kaupunki ei nuku tai pysähdy koskaan, eikä sen kehitys lopu koskaan, hän maalaili.

Ambientin on suunniteltu tarjoavan katsojilleen yllätyksiä useiksi tuleviksi vuosiksi. Teoksen taustalla on pitkän ajan kuluessa kehitetty laskeva algoritminen ohjelmisto, joka kykenee vaihtelemaan teoksen sisältöjä muun muassa vuodenaikojen, vuorokauden tai ajan ilmiöiden mukaan.

Esimerkiksi joka vuosi itsenäisyyspäivän aikana se tulee hehkumaan sinivalkoisissa väreissä. Kunakin vuonna itsenäisyyspäivän valoesitykset tulevat olemaan keskenään erilaisia.

– Kun ihminen käy ensimmäisen kerran Oulussa, teos jää varmasti hänen mieleensä. Seuraavan kerran kun hän tulee, tämä onkin ihan erilainen. Tekniikkakin on sellaista, että teos tulee kestämään – jos ei nyt aivan seuraavaa sataa vuotta, niin kauan joka tapauksessa, taiteilija lupasi.

Oulu on kärjessä taideteoksen synnyssä ja julkistamisessa. Vaikka muualla maailmassa valoteoksia toki on paljonkin, ja Roseniuskin niitä on tehnyt vuosien varrella useita ympäri maailmaa, Ambientin kehitysasteelle ehtinyttä ei muualla vielä ole.

– Softan kannalta tämä on taatusti ensimmäinen lajiaan maailmassa, taiteilija vakuutti.

Ambient-valotaideteoksen paljastustilaisuudessa esiintyivät Teuvo Pakkalan koulun musiikkiluokkien kuoro ja Oulujoen kamarikuoro Gaudiate.

Lisää verkossa.
Katso kuvagalleria. kaleva.fi

Fakta

Ambient-valotaideteos

Ambient-valotaideteos koostuu led-valoista, jotka pystyvät näyttämään erilaista sisältöä, muun muassa liikkuvaa kuvaa.

Osa sisällöstä on Tietomaan 3D-kuvantamislaitteella kuvatut 100 oululaista kasvoa.

Teoksen tilasivat Oulun yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut ja Oulun Pysäköinti Oy.

Taiteellisen sisällön on koordinoinut Oulun sivistys- ja kulttuuripalvelut.

Ambient-valotaideteoksen julkistusjuhlaa vietettiin torstaina Hallituskadulla hyytävässä viimassa. Tilaisuudessa esiintyi muun muassa kamarikuoro Gaudiate.

Valotaiteilija Tapio Rosenius kertoi, että Ambient-teos on ainakin toistaiseksi ainutlaatuinen maailmassa, sillä yhtä kehittyneellä tekniikalla ei toista valotaideteosta ole.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 08.11.2017.