Sirkuksen kasvu­keskus Värtössä

– Sirkusharrastuksen suosio kasvaa jatkuvasti. Oulun Tähtisirkus pyrkii vastaamaan kysyntään, yhdistyksen puheenjohtaja Uoti Huotari sanoo.

Eeva Kauppinen

Sirkuksesta tuli trendikästä 2000-luvulla. Harrastajamäärät ja esiintyvät ryhmät ovat lisääntyneet tasaisesti. Oulun Tähtisirkus vahvistuu sekin. Yhdistys on vuokrannut lisää toimitilaa ja laajentaa toimintaansa.

Tähtäimessä on profiloitua Oulun seudun ja isommankin alueen sirkuksen osaamiskeskukseksi.

– Oulun Tähtisirkus haluaa olla ennen kaikkea Oulun, mutta myös lähikuntien sirkuksen keskus, joka tavoittaa mahdollisesti myös Kainuuta, Koillismaata ja Lappiakin, Oulun Tähtisirkusyhdistyksen puheenjohtaja, sirkustaiteilija ja sirkusryhmien ohjaaja Uoti Huotari kertoo.

– Tavoitteena on, että talossa olisi pitkälle vietyä osaamista eri sirkuslajeista ja tieto-taitoa, miten sirkusta voidaan tehdä.

Pistokeikkoja on jo tehtykin ja työpajoja pidetty esimerkiksi Iissä, Kiimingissä, Muhoksella, Paltamossa, Raahessa, Kajaanissa ja Kuusamossa.

Kyse on sekä osaamisviennistä että paikallisen toiminnan tukemisesta.

– Pidämme työpajoja, jos jollakin paikkakunnalla on haluja järjestää sirkustoimintaa. Eri paikkakunnilla toimivat ohjaajat voivat saada Oulun Tähtisirkuksesta apuja omaan kehittymiseen, ettei tarvitse välttämättä lähteä Turkuun tai Helsinkiin sitä hakemaan.

Tanssilla on valtakunnallinen aluekeskusverkosto. Sirkukselta vastaava puuttuu.

Helsingissä Suvilahdessa toimii Cirko – Uuden sirkuksen keskus ry. Sen rooli on olla suomalaisen nykysirkuksen näyteikkuna, järjestää festivaaleja ja tapahtumia sekä toimia kansainvälisellä nykysirkuskentällä.

Muita varsinaisia sirkuskeskuksia Suomessa ei ole, sirkuksen aktiivisia toimijoita kylläkin Turusta Rovaniemelle.

Oulun Tähtisirkuksen toimintamalli muistuttaa tamperelaista Sorin Sirkusta. Siihen kuuluvat sirkuskoulu, kurssit ja työpajat sekä sosiaalinen sirkus ja esitystoiminta.

Sorin Sirkus on perustettu 1985, Oulun Tähtisirkus 2008.

– Painoarvot ovat tosi paljon samoja, Uoti Huotari sanoo.

– Tällä hetkellä merkittävä ero on se, että Sorin Sirkuksen toiminta on paljon laajempaa. Sorilla on paljon ammattisirkuskontakteja, joita he hyödyntävät opetuksessa, ohjauksessa ja esitysten tekemisessä.

Huotarin mukaan Tampereen kaupunki on tukenut Sorin Sirkusta isosti.

Oulun kaupungin toiminta-avustus Oulun Tähtisirkukselle on ollut 10 000 euroa vuodessa. Lisäksi yhdistys on saanut projektikohtaisia avustuksia Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunnalta.

– Suurin osa toiminnastamme rahoitetaan lukukausimaksuilla, keikkatuloilla ja työpajoilla. Aika paljonkin teemme keikkaa sillä idealla, että saamme rahaa tilavuokran kattamiseen.

Siihen yhtenevyydet Sorin Sirkukseen loppuvat.

– Eroja jos etsii, isommat erot tulevat taiteellisen tekemisen tyylistä, Huotari toteaa.

– Sorin Sirkuksella on tosi vahvasti oma tyyli. Me emme halua olla siinä mielessä Sorin Sirkus, vaan miettiä, mikä on Oulun Tähtisirkuksen esitysten tekemisen, ohjaamisen ja opettamisen tyyli.

Tähtisirkus toimii Värtössä, entisessä kasarmin pesulan kiinteistössä. Tiloja on kesällä korjattu ja muokattu sirkustoiminnalle sopiviksi. Lisäneliöillä sirkukselle on saatu kaksi uutta harjoitussalia.

Tähtisirkuksen käytössä olleen noin 150 neliön ison salin lisäksi kesällä remontoitu 80 neliön pikkusali ja permantosali.

– Sirkusharrastuksen suosio kasvaa jatkuvasti, ja näin Tähtisirkus pyrkii siihen vastaamaan, puheenjohtaja sanoo.

Uoti Huotari haluaa, ettei sirkukseen ole isoa kynnystä.

– Toivoisin, että tämä pysyisi avoimena paikkana, minne kuka tahansa voi tulla taustasta riippumatta. Iloa ja hyvinvointia sirkuksen kautta, se on varmaan se iso ajatus.

Sirkuksen osaamiskeskus pyrkii avautumaan yhteisöön myös tarjoamalla enemmän esityksiä.

– Toimintasuunnitelmassakin on, että pyrimme tekemään sirkuksesta osaamiskeskusta vähän isommalle alueelle. Lisäksi teemme esityksiä. Pidämme taiteellista työskentelyä aika isossa arvossa.

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi valmistettu esitys Kalan ja hatun vuosi esitetään Oulun Tähtisirkuksen tiloissa (Kurkelantie 2) 6.12. kello 13 ja 15.

FAKTA

Oulun Tähtisirkus numeroina

Sirkusta hallinnoiva Oulun Tähtisirkusyhdistys perustettiin elokuussa 2008. Sitä ennen sirkuskoulu toimi Suuren Tähtiteatterin alaisuudessa Stellan sirkuskouluna, joka perustettiin 2000.

Yhdistyksen tehtävänä on edistää sirkustaidetta entisen Oulun läänin alueella.

Sirkuskoulussa on 356 oppilasta lukukaudella 2017–2018 ja kolmetoista vakituista opettajaa. Oppilasmäärään on laskettu kaikki säännöllisissä viikkoryhmissä käyvät lapsi- ja aikuisharrastajat.

Toimitilat sijaitsevat armeijan entisessä pesularakennuksessa Värtössä, Kurkelantie 2.

Tiloissa on Oulun Tähtisirkuksen sirkusopetusta noin 39 tuntia viikossa lasten, nuorten ja aikuisten ryhmille.

Opetettavia lajeja ovat pallojongleeraus, keilajongleeraus, diabolo, devil’s stick, poi- ja vannetekniikka, kiinalaiset lautaset, vipulauta, tasapainopallo, yksipyöräinen, rola bola, löysä nuora, pieni trampoliini, klovneria, lattia-akrobatia, pariakrobatia, pyramidit sekä ilma-akrobatia eli staattinen trapetsi, rengastrapetsi, vertikaaliköysi ja kankaat.

Isossa 150 neliön salissa on mahdollisuus harjoitella monipuolisesti eri sirkuslajeja: jongleerausta, tasapainoilulajeja, akrobatiaa ja ilma-akrobatiaa. Siellä voi järjestää sirkus-, teatteri- ja tanssiesityksiä. Salissa on tanssimatolla päällystetty joustolattia ja nouseva katsomo noin sadalle katsojalle.

Pikku sali on noin 80 neliön kokoinen tanssisali, jossa on peilit ja tasainen laminaattilattia. Sali sopii hyvin käsilläseisonnan, yksipyöräisen ja muiden tasapainovälineiden harjoitteluun.

Permantosalissa on joustopermanto, joka mahdollistaa akrobaattisten liikkeiden, volttien, hyppyjen ja nostojen, harjoittelun turvallisesti.

Tähtisirkuksen tiloja on mahdollista vuokrata harjoitus- ja esityskäyttöön.

Oulun Tähtisirkusyhdistys on Suomen Nuorisosirkusliiton jäsen ja kuuluu näin 22 nuorisosirkuksen valtakunnalliseen verkostoon.

Isä nuoralla, äiti yksi­pyöräisellä

Eeva Kauppinen

Suosiotaan kasvattavat erityisesti pienten lasten sirkusryhmät sekä sellaiset ryhmät, joissa lapset ja aikuiset voivat harrastaa yhdessä.

Tällaisia ovat Oulun Tähtisirkuksessa perhesirkukset Tähtisumut ja Pyrstötähdet (vanhemmat plus yli 3-vuotiaat lapset) sekä Tähtipölyt (yli 7-vuotiaat lapset aikuisten kanssa).

Isossa salissa kokoontuu maanantai-iltaisin Tähtipölyt-ryhmä.

– Lapset olivat ensin Oulun Tähtisirkuksen kesäkurssilla keskenään. Koska lapset tykkäsivät sirkuskoulusta, minäkin innostuin, äiti Anna Janhunen kertoo.

Sirkus on hänelle, 7-vuotiaalle Viljamille ja keinutrapetsilla taiteilevalle 9-vuotiaalle Lauralle kiva yhteinen juttu.

– Sirkusta voi tehdä porukalla, Janhunen kehuu.

– Ihan kivvaa, sanoo myös Viljami.

– Olen tehnyt diaboloilla, ilma-akroa ja jongleerausta vähän. Kaikkein mukavin on rola bola, jossa on metallinen putki ja tasapainoilulauta, hän luettelee.

Tähtipölyt-ryhmää vetää Uoti Huotari.

Toista vuotta mukana ovat myös Sari Pietilä ja lapset Jaakko, 6 vuotta, ja Salla, 8 vuotta.

– Perhesirkusryhmässä saa tehdä monenlaista, kaikkea jännää, Sari Pietilä kehuu.

– Akrobatia näyttää niin hienolta, että se innosti kokeilemaan. Tosi kivoja ovat myös kaikki tasapainojutut, esimerkiksi yksipyöräinen.

Säännöllisten harrastajaryhmien lisäksi Oulun Tähtisirkus tavoittaa vuosittain koululuokkia, lyhytkursseille osallistuvia oppilaita, vauva- ja taaperosirkusryhmien lapsia ja vanhempia, muiden liikuntaseurojen ohjaajia ja oppilaita sekä erilaisten lastentapahtumien osallistujia.

Tähtisirkus osallistuu myös sosiaalisen sirkuksen hankkeisiin.

– Tällä hetkellä iso osuus toiminnasta on Tenho-hanke, elämäntaitoja nuorille taiteen keinoin. Siinä on mukana 16–30-vuotiaita, joilla ei ole työtä tai opiskelupaikkaa, Uoti Huotari kertoo.

Tenhossa ovat mukana Oulun Tähtisirkuksen lisäksi Pirkanmaan elokuvakeskus, Sirkus Magenta Helsingistä, Vaara-kollektiivi Kajaanista ja Varkauden teatteri.

Kolmevuotisen Tenhon rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto, Lasten ja nuorten säätiö sekä osallistuvat kunnat.

Lisää verkossa
Katso kuvagalleria. kaleva.fi

Sirkusryhmien ohjaaja Uoti Huotari toivoo, että sirkus pysyisi avoimena paikkana, jonne kuka tahansa voi tulla taustasta riippumatta.
– Iloa ja hyvinvointia sirkuksen kautta, se on varmaan se iso ajatus.

Oulun Tähtisirkus vuokrasi lisätiloja ja remontoi niihin kaksi uutta harjoitussalia.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 05.12.2017.