Maalaiskaupungin suuria tunteita

Romaani

Veli Käsmä: Tie, totuus ja elämä. Kustannus Ves-Line 2017.

Koillismaalta kotoisin oleva Veli Käsmä on kirjoittanut romaanin mahtipontisella otsikolla Tie, totuus ja elämä. Makrotasolla homma toimii kohtuullisesti.

Myös Käsmän kirjoittama kieli on jouhevoitunut, kirosanojen määrä vähentynyt ja asiat pysyvät hieman paremmin lokeroissaan kuin joissakin aiemmissa teoksissa. Mikrotasolla ja hieman myös teoksen rakenteessa on kuitenkin joitakin lukemista raskauttavia asioita.

Teoksen juonikuvioita on pitänyt selvittää kerronnan ulkopuolelta, ”selvittää jo kerrottua”.

Tässä mielessä tekstissä on välillä astian makua ja kaavamaista pateettisuutta. Myös painovirhepaholaisia on jäänyt tekstiin luvattoman paljon. Paikoin Käsmän suomen kieli kaipaisi oikolukua.

Teoksen noin 250 sivuun on tiivistetty paljon ihmiskohtaloita ja elämänhistorioita. Nämä uhkaavat kuitenkin kaatua toistensa päälle. Tässä mielessä lopun jälkisanat puoltavat paikkansa.

On tarpeen selvittää, mihin lopulta päädyttiin – hieman sekavan kerronnan jälkeen.

Teemojen osalta rahan, uskonnon, juonittelun, yrittämisen ja aviosuhteiden sekä pikkukaupungin monet kiemurat ovat turhankin päälle liimattuja. Tekstin pitäisi antaa enemmän puhua puolestaan. Silloin asioita ei tarvitsisi erikseen avata ja vääntää rautalangasta. Myös takakansiteksti on turhan vuolas ja liian monia kysymysmerkkejä sisältävä.

Teos täyttää romaanin määritelmän, mutta Käsmän kannattaisi hankkia itselleen pätevä mentori, joka opastaa häntä tekstin hiomiseen ja uudelleen kirjoittamiseen. Keskiverto kustannustoimittaja ei olisi vielä päästänyt tätä painoon.

Käsmällä on paljon sanottavaa ja hänen kerrontansa on vuolasta, mutta tekninen puoli ja ilmaisun notkeus pitäisi saada kuntoon.

Teoksen sisältö on osin todellisuuteen perustuvaa, verevää ja tiheää sekä elämänmakuista. Käsmä on erityisesti painottanut kerronnassaan euroja ja lakipykäliä sekä pankkimaailman koukeroita.

Ihmiskuvaukset jäävät hieman ulkokohtaisiksi.

Pekka Tuomikoski



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 18.12.2017.