Järjestöaktiivi haluaa vaikuttaa

Virpi Honkanen on tutkijaluonne, joka haluaa välillä testata rajojaan kummallisissakin asioissa.

50 vuotta

Anne Helaakoski

– Että minuako haastateltaisiin Kalevaan! Luulin, että puhelinmyyjä kauppaa sanomalehteä, hämmästyy Virpi Honkanen vastatessaan puhelimeen.

– Mietin, olenko ihan todella viisikymppinen. Kroppa voi olla, mutta mieli on 25-vuotias. Aika kuluu nopeasti. Tuntuu, että nyt on keskityttävä olennaiseen, kun tähän asti on ollut vain rallattelua.

Siinä rallatellessaan Honkanen on ehtinyt yhtä jos toista, muun muassa opiskella uutterasti. Alkujaan lastenohjaajan opintojen kautta hän päätyi Turkuun opiskelemaan kasvatustieteitä. Valtiotieteen tohtoriksi hän väitteli 2010. Artesaaniksikin hän on ehtinyt.

– Tykkään opiskella. Olen tutkijaluonne.

Turussa Honkanen työskenteli tutkijana. Äitinsä sairastumisen takia hän kuitenkin halusi palata takaisin Ouluun. Tarkoituksena oli tulla vähäksi aikaa synnyinseudulle. Siitä on nyt seitsemän vuotta.

Honkanen kuuluu moneen erilaiseen järjestöön ja myöntääkin olevansa järjestöihminen. Hän vaikuttaa mielellään asioihin ja järjestöissä se on mahdollista.

– Järjestötoiminta on myös hyvä tapa tutustua uusiin ihmisiin ja asioihin, varsinkin kun asuin pitkän aikaa muualla. Kun palasin tänne, olin ihan pihalla.

Honkanen on myös kiinnostunut puoluepolitiikasta. Aikaisemmin hän kuului vasemmistoliittoon, mutta siirtyi pari vuotta sitten keskustan jäseneksi. Hän on ollut molempien puolueiden kunnallisvaaliehdokkaana.

– Olen maaseudun kasvatti ja kasvanut kepulaiseksi, sillä isä oli keskustalainen. Minulla on alkiolaiset aatteet. Tosin pidän yhä joitain vasemmistoliiton aatteitakin hyvinä.

Honkanen kertoo olevansa yli kaiken kiinnostunut koulutuksesta, kasvatuksesta ja varhaiskasvatuksesta. Tohtoriksi hän väitteli koulutussosiologiasta.

Tällä hetkellä Honkanen tekee tutkimussuunnitelmaa kasvatukseen liittyvää tutkimushanketta varten.

Lapsien hän toivoo jatkossakin saavan mahdollisuuden tasa-arvoiseen koulutukseen vanhempien varallisuudesta riippumatta.

– Minua pelottaa, että ollaan ottamassa takapakkia. On menossa yhteiskunnan eriarvoistuminen pelottavan nopealla tavalla. Olen tavannut epätoivoisia ihmisiä, joille ei ole löytynyt pääsyä koulutukseen eikä työelämään.

Honkanen toivookin, ettei kouluilta enää leikattaisi, vaan päinvastoin, niille annettaisiin enemmän resursseja.

– Mietin myös, onko massakoulu se paras paikka. Monet toki sopeutuvat, mutta arvostan pienempiä yksikköjä. Lukioistakin olen huolissani kouluverkkokeskustelussa. Ouluun liittyneiden kuntien lukioita ei pidä lopettaa.

Honkanen kuvailee itseään ute­liaaksi ihmiseksi, joka haluaa tutustua uusiin asioihin, ja joka tarvitsee virikkeitä voidakseen hyvin.

Aviomiehensä kautta hän tutustui aseisiin ja metsästykseen, ja liittyi pariin metsästysseuraan. Isänsä istuttamien kuusien innoittamana hän opetteli kuusenkerkkäsiirapin tekemisen ja on jo myynytkin siirappiaan toreilla.

Haukiputaalla sijaitsevaa omakotitaloaan hän kuvaa oikeaksi puuhalandiaksi.

– Haluan testata, mihin pystyn ja saan kaikenlaista kummallista päähäni. Siksi hyppäsin tandemhypyn neljästä kilometristä, ja kudoin Suomen suurimman neulepaidan, joka pääsi Guinnessin ennätyksiinkin. Väitöskirjanikin oli sitä kategoriaa. Omia intohimoja pitää totuttaa.

Fakta

Virpi Anneli Honkanen

Syntynyt 18.12.1967 Kiimingin Alakylässä. Asuu Haukiputaalla.

Koulutus: KM, VTT, AmO.

Työskennellyt muun muassa projektitutkijana Turun yliopistossa sekä opettajana ja pienyrittäjänä.

Työskentelee tällä hetkellä luokanopettajana Limingassa.

Perheeseen kuuluu aikuinen poika sekä uunituore aviomies. Pari vihittiin torstaina 14.12.

Jäsenenä muun muassa Haukiputaan rotaryklubissa, Asemakylän Kyläyhdistyksessä, Oulun naisunionissa, Oulun seudun Nytkiksessä ja Oulun seudun kalevalaisissa naisissa.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 18.12.2017.