Laadukas journalismi pärjää kisassa

Kun kansalaisten äänenpainot kärjistyvät, eettiset ohjeet ovat median selkäranka, sanoo Ulla Virranniemi.

Elina Ursin

Oululaisen Ulla Virranniemen uusi työperäinen harrastus on Julkisen sanan neuvosto.

Virranniemi valittiin 60 hakijan joukosta neuvostoon yleisön edustajaksi valitun rovaniemeläisen sosiologi Tapio Nykäsen varajäseneksi seuraavalle kolmivuotiskaudelle.

Toiseksi yleisön edustajaksi neuvostoon valittiin yhdenvertaisuusvaltuutetun tiedottaja Maria Swanljung Helsingistä ja hänen varajäsenekseen äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Leena Kevätkylä Tuusulasta.

Virranniemi innostui median eettisistä kysymyksistä työskenneltyään Oulun yliopistossa. Työjakson aikana Virranniemi oli mukana sorvaamassa tiedeviestinnän maisteriohjelmaa. Informaatio-oikeus ja eettiset kysymykset -opintojakso lankesi pidettäväksi oikeustieteen kandidaatin opinnot suorittaneelle Virranniemelle.

– Arkikielessä lait ja eettiset kysymykset sekoitetaan suloisesti keskenään. Se on se tunne, kun jokin tuntuu väärältä, mutta emme pysty tarkemmin määrittelemään minkä takia, vaikka se olisi lain mukaista.

Sittemmin työnantaja on vaihtunut ja lehtori Virranniemi on opettanut vuodesta 2009 lähtien Oulun ammattikorkeakoulussa kirjasto- ja tietopalvelualan opiskelijoita.

Muutama viikko sitten Virranniemi oli opettajavaihdossa Stuttgartin mediakorkeakoulussa. Samaan aikaa vaihdossa oli journalistiikan opettajia Yhdysvalloista. Opettajien keskusteluissa nousivat esille median eettiset kysymykset.

– Kun kuka tahansa voi julkaista netissä mitä tahansa, ”oikean” median pitää vahvasti nojata journalistin eettisiin periaatteisiin ja erottaa väärä oikeasta. Eettiset ohjeet ovat toimittajan tuki ja turva.

Virranniemi nostaa journalistin ohjeista yhden ylitse muiden: se on median uskollisuus ja vastuu käyttäjälle.

– Lain tulkinnan mukaan sananvapaus ei sisällä totuudessa pysymisen velvoitetta, mutta journalistin ohjeissa velvoite on. Tietoisesti tai tarkoituksella journalisti ei saa valehdella, jos hän toimii alan ohjeiden mukaan.

Harmittavasti media syyllistyy toisinaan harppomaan eteenpäin ajattelematta seurauksia: faktat jäävät tarkastamatta tai oikaistaan mutkat suoriksi. Se jos mikä syö Virranniemen mielestä median uskottavuutta ja loukkaa lukijaa. Osa median tekemistä virheistä päätyykin kanteluna Julkisen sanan neuvostoon.

”Lain tulkinnan mukaan sananvapaus ei sisällä totuudessa pysymisen velvoitetta, mutta journalistin ohjeissa velvoite on.”

– Epävarmassa maailmassa, missä on paljon sattumanvaraista mututuntumaa, laadukkaalla journalismilla on tilaus.

Uusi työperäinen harrastus ei velvoita JSN:n jäseniä seuraamaan mitään tiettyä mediaa. Virranniemi lukee ja tyydyttää uutisnälkänsä lukemalla, katselemalla ja kuuntelemalla monipuolisesti eri medioita.

– Syksyllä huomasin, kuinka oman työnantajan viestintä tapahtui Kalevassa eikä intranetissä. Piti tilata lehti, että tiedän, mitä omalla työpaikalla tapahtuu.

Virranniemen toinen työperäinen harrastus on ammattiyhdistystoiminta. Työpaikkansa luottamusmiehenä ja henkilöstön edustajana johtoryhmään kuuluva Virranniemi odottelee opetusministerin kannanottoa kirjasto- ja tietopalvelualan opetuksesta. Oamkin hallitus on esittänyt ministeriölle halustaan luopua kirjastoalan koulutusvastuusta. Ministeriön vastaus tulee joulukuussa.

– Olen todella huolissani Pohjois-Suomen kirjastoalan tulevaisuudesta. Oulun kaupunkialueella ei ole ollut tarjolla alan työpaikkoja, mutta eläköityminen on alkanut Lapissa ja Kainuussa. Koulutus ajetaan alas vaiheessa, kun töitä olisi tarjolla. Viimeisen vuoden aikana paikkoja on ollut auki enemmän kuin pitkään aikaan. Saman huolen jakaa Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan aluehallintovirasto.

Uutta kirjastolakia valmistellaan parhaillaan, ja Virranniemen mielestä kirjastoilla olisi tilaus jatkokouluttaa henkilökuntaa yhteiskunnallisista asioista.

– Ammattikorkeakoulu voisi vastata alan täydennyskoulutustarpeeseen.

fakta

Ulla Virranniemi

Syntynyt Kuusamossa 3.9.1972.

Oikeustieteen kandidaatti,
Lapin yliopisto, 2006, filosofian maisteri pääaineena informaatiotutkimus, Oulun yliopisto, 1996, lisäksi ammatillisen opettajan ja LCF Life Coachin opinnot.

2009 alkaen kirjasto- ja tietopalvelualan lehtori, Oulun ammattikorkeakoulu.

Aikaisemmin informaatiotutkimuksen ja viestinnän opettaja Oulun yliopistossa, lakimiesharjoittelija Elektrobitillä, informaatikko Rovaniemen ammattikorkeakoulussa ja informaatikko Nokian matkapuhelimilla Oulussa.

Luottamusmies 2011 alkaen, Suomen kauppa- ja kulttuuriopettajat ry:n hallituksen jäsen 2016–, Oamkin tutkintolautakunnan jäsen.

Lukee, joogaa ja kuuntelen raskaamman puoleista musiikkia, matkustelee ja viihtyy luonnossa.

Julkisen sanan
neuvosto

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Sen päätökset perustuvat Journalistin ohjeiden tulkintaan.

Vuonna 2017 kolmivuotiskautensa aloittavat viestinten edustajat vahvistetaan myöhemmin.

Neuvostossa on yhteensä kolmetoista jäsentä ja puheenjohtaja.

Ulla Virranniemien vapaa-aika tuppaa häviämään työlle, mutta ystäville hän yrittää löytää aikaa.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 05.12.2016.