Koukussa Novellikoukkuun

Meri Ilvesviidan harrastuksessa yhdistyvät mieluisimmat vapaa-ajan puuhat.

Jaana Skyttä

Oululaisen Meri Ilvesviidan mielestä yksi romanttisimpia asioita, joita voi kokea, on ääneen lukeminen ja luennan kuunteleminen.

Reilu vuosi sitten hän luki lehdestä Novellikoukku-toiminnasta, joka oli aloitettu Hyrynsalmella. Toiminnassa yhdistyvät kolme elementtiä: novellien lukeminen ääneen, kahvi- ja teetarjoilu ja käsitöiden tekeminen hyväntekeväisyyteen.

– Olin myyty. Tykkään lukemisesta, harrastan vapaaehtoistyötä Suomen Punaisessa Ristissä ja kaiken lisäksi pidän käsitöiden tekemisestä. Aloin organisoida toimintaa Ouluun.

Oulun ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa selkeästi Novellikoukku-idealla toimiva ryhmä aloitti toimintansa tämän vuoden tammikuussa Rajakylän kirjastossa. Tuolloin Suomessa oli 35 Novellikoukkua, joista valtaosa Uudenmaan seutuvilla. Nyt ryhmiä on ympäri Suomea tuplasti enemmän.

Rajakylässä on vuoden aikana kokoonnuttu kahdeksan kertaa, jonka tuloksena on valmistunut 45 paria sukkia, 7 paria lapasia, 11 hypistelymuhvia ja neljä peittoa.

Joskus tuntemattomat ihmiset käyvät lahjoittamassa kirjastoon myös kotonaan neulomia vaatteita.

Novellikoukkulaiset valitsevat itse avustuskohteet. Rajakylän Novellikoukku lahjoittaa valtaosan tuotteista Rajakylän hoivakotiin, mutta jonkin verran menee myös Oulun kaupungin perhetyölle.

Novellikoukuissa halki Suomen kirjastot tarjoavat kokoontumisille tilat sekä kirjat. Kirjastonhoitaja valitsee tilaisuuksiin nipun kirjoja, joista vetäjä tekee esityksen lukijoille.

Suomi 100 vuotta näkyy ensi vuoden novellivalikoimassa: luvassa on itsenäistymisen ajan tarinoita, itsenäistymiseen ja itsenäisyyteen liittyviä novelleita eri näkökulmista.

Oulussa mukana toiminnassa on kirjaston lisäksi myös SPR:n Oulun-osasto. Muualla toiminta on pääosin kirjastojen organisoimaa.

– SPR:n Oulun-osastosta tulevat vapaaehtoiset ääneen lukijat. Nyt myös muutama osallistuja on ilmoittanut halukkuutensa lukea novelleja.

Langat tulevat lahjoituksina. Tee- ja kahvivermeet tuodaan itse, tai kirjasto tarjoaa ne.

– Kokoonnumme iltaisin, jolloin moni ei halua juoda kahvia, joten olemme siirtyneet teelinjalle. Olen innokas teeharrastaja, joten saan tuoda ihmisten maisteltavaksi erilaisia teelaatuja, Ilvesviita iloitsee.

Tilaisuudet alkavat tarjoilulla, jonka jälkeen kuunnellaan lukijaa samalla käsitöitä tehden.

– Mukaan voi tulla myös kuuntelemaan. On esimerkiksi ikäihmisiä, jotka eivät kuntonsa vuoksi kykene tekemään käsitöitä. Sen sijaan he saattavat ilahduttaa muita tuomalla pussillisen lankoja.

Keskustelua syntyy yleensä luennan jälkeen, mutta jollei halua osallistua keskusteluun tai jollei pidä luetuista novelleista, voi poistua kesken tilaisuutta kenenkään pahastumatta.

– Tämä on matalan kynnyksen toimintaa. Mukaan voi tulla silloin kun omiin aikatauluihin sopii, Ilvesviita sanoo.

Yleensä paikalla on 10–20 henkilöä, ja onpa muutama mieskin uskaltautunut joukkoon. Nuorin osallistuja on 11-vuotias, iäkkäimmät yli 80-vuotiaita.

Ilvesviidalle Novellikoukku tarjoaa vastapainon hektiseen työhön.

– Jokainen kerta on hiljentymisen ja rauhoittumisen paikka, hän sanoo.

Novellikoukku kokoontuu kerran kuukaudessa ja järjestetään seuraavan kerran 25.1.2017 klo 17.30 Rajakylän kirjastossa. Ilmoittautumista ei tarvita.

Meri Ilvesviita sai kerran Rajakylän kirjastonhoitajalta säkillisen lankoja. Mukana oli lappu, jossa luki: Arjen Apurit lahjoittaa nämä langat. – Ihmisten auttamishalu koskettaa minua syvästi, Ilvesviita sanoo.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 19.12.2016.