Koiteli raksuttaa ennätystä kävijämäärässä

Koitelista on tullut erittäin suosittu kaupunkilaisten lähiretkeilypaikka.

Kävijälaskurit näyttävät tälle vuodelle hurjia lukuja.

Antti Ervasti

Oulu

Täksi vuodeksi Koitelin pääsilloille asennetut kävijälaskurit kertovat, että vuoden kävijämäärä nousee ennätysmäisiin lukuihin. Tammi–marraskuun lukema on noussut jo yli 100 000 ihmisen.

BusinessOulun asiakkuuspäällikkö Jyrki Kemppainen sanoo, että todellinen kävijämäärä on noin 80 000. Sekin on huikea määrä, sillä aiempi, viiden vuoden takainen kävijäarvio oli reilut 40 000. Vajaat kymmenen vuotta sitten vuosittaiseksi kävijämääräksi arvioitin parikymmentä tuhatta.

Määrä ylittää kirkkaasti kaupungin tavoitteen, joka on määritetty noin 50 000 kävijään. Senkin arveltiin täyttyvän vasta sitten, kun Koitelissa on nykyistä laajemmat palvelut.

Kävijöitä on ollut erittäin paljon varhain keväällä ja myöhään syksyllä, mikä yllätti Kemppaisen. Erityisen suosittua on ollut käydä Koitelissa keväthankien ja jäidenlähdön aikoihin.

– Parhaimpina päivinä kävijöitä on ollut yli 3 000. Alueen ihmiset sekä matkailijat ovat ottaneet Koitelin todella omakseen. Kävijämäärät luovat hyvän pohjan myös liiketoiminnan ja palvelujen edelleen kehittymiselle, Kemppainen sanoo.

Koitelin alueelle alettiin vuosia sitten suunnitella Koitelikeskukseksi nimettyä hanketta, joka käsittäisi muun muassa majoitus-, ravintola- ja kokoustiloja.

– Tällä hetkellä hankkeessa ei ole aktiivista toimijahakua, ja suunnitelmat odottavat aikaa tulevaa. Luovuttu siitä ei kuitenkaan ole. Jos yhtäkkiä ilmaantuu yksityinen investoija Koitelikeskuksen rakennuttajaksi, tilanne muuttuu taas toiseksi, Kemppainen sanoo.

Vuosia on Koitelin pohjoiselle rannalle ollut vireillä myös Ruusulaakso, 67 mökin siirtolapuutarhatyyppinen lomakylä.

– Sitä on yritetty kaupitella, mutta edelleen on hiljaista ja vaikeaa löytää tuon tyyppiselle hankkeelle ostajaa, sanoo kiinteistökauppapäällikkö Tauno Kandelin alueen omistavasta Metsähallituksesta.

Ruusulaaksostakaan ei ole luovuttu, vaan Kandelinin mukaan aluetta pyritään kaupittelemaan mahdollisille kiinnostuneille yrityksille. Tarkoitus on, että yritys tekee Metsähallituksen kanssa vuokrasopimuksen alueesta, rakennuttaa mökit ja myy ne.

– Esimerkiksi tämän vuoden alkupuolella oli kontakteja, mutta ne eivät kuitenkaan lähteneet liikkeelle.

Ruusulaaksossa on valmis asemakaava, mutta katuyhteydet, pysäköintipaikat sekä vesi- ja jätevesihuollot on vielä järjestettävä kuntoon.

Kandelin sanoo, että Metsähallituksella riittää kärsivällisyyttä kaupitella Ruusulaaksoa. Vaihtoehtoja mietitään kuitenkin koko ajan.

– On mietitty sitäkin, että koko Ruusulaakso myytäisin sellaisenaan kokonaan pois. Siitä mahdollisuudesta voidaan keskustella tälläkin hetkellä.

Koitelin alueella toimii ohjelmapalvelu- ja tapahtumatuotantoyritys Go Arctic, jonka toimitusjohtaja Kirsi Eskola sanoo, että yhteistyö kaupungin kanssa sujuu todella hyvin.

– Silti uuden Oulun aikana alue on jäänyt vähän tuuliajolle. Markkinoinnista ja viestinnästä ei ole kellään kokonaisvastuuta, mikä aiheuttanee varmasti kaupungille itselleenkin harmia puhumattakaan meistä yrittäjistä.

Eskola kaipaisi profiilin nostoa muun muassa esitteissä ja nettisivuissa, sillä ne ovat vanhentuneita.

– Koiteli kaipaisi kotia kaupungin organisaatiosta, hän tiivistää.

Koitelissa arvioidaan tänä vuonna käyneen noin 80 000 vierailijaa. Erityisen suosittu Koiteli on keväthankien ja jäidenlähdön aikoihin.

Liput
ensi kesän
festivaaliin
kannattaa ostaa pian

Antti Ervasti

Oulu

Aina elokuussa Koitelissa järjestettävä musiikkifestivaali Koiteli Elää! on osoittautunut jymymenestykseksi. Vuosien ajan sinne on tullut maksimimäärä yleisöä, eikä 1 500:aa ihmistä enempää alueelle juuri mahdukaan.

Vuosi vuodelta tapahtuma on myös myyty entistä nopeammin loppuun. Festivaalin tuottaja Mari Järvinen muistelee, että kun tämän vuoden festivaalin liput tulivat myyntiin viime vuoden joulukuussa, ne menivät kuudessa päivässä.

Ensi vuoden juhlille aikovien kannattaa olla nopeita. Lauantaina 19. elokuuta 2017 pidettävän seitsemännen Koiteli Elää! -festivaalin esiintyjät julkistetaan ensi viikon tiistaina 13. joulukuuta. Heti seuraavana päivänä alkaa lipunmyynti.

Järvisen arvion mukaan festivaalin järjestämisen kannalta sillä ei ole merkitystä, että Koiteliin suunnitellut hankkeet, Koitelikeskus hotelleineen ja Ruusulaakso, eivät ole ainakaan vielä nousseet pystyyn.

– Kyseessä on ulkoilmatapahtuma, ja festivaalin rakenteet tehdään sinne aina joka tapauksessa. Alueen kehityksen kannalta kaikki tuollainen olisi tietysti eteenpäin.

Yhdistys on tyytyväinen siitä, mitä kaupunki on viime vuosien aikana tehnyt Koitelin kehittämiseksi.

– Käymme vuosittain keskustelua kaupungin kanssa siitä, mikä on mennyt hyvin ja mitä kaivattaisiin. Asiat ovat ainakin tällä hetkellä hyvällä mallilla, ja yhteistyö sujuu tosi hyvin.

Suuria muutoksia festivaaliin ja oheistapahtumiin tuleva vuosi ei tuo tullessaan. Järvinen sanoo, että järjestelyjä jatketaan pienillä viilauksilla.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 07.12.2016.