Kansan palvelija

Poliisina tenori Petrus Schroderus näkee usein paljon pahaa. Laulajana hän haluaa tehdä hyvää.

Millaisia ovat muut hyvän tekijät nykyään?

Veteraanien kahvittajia, piparitalojen leipojia, verenluovuttajia, positiivisen ajattelun nostajia. Keräsimme esimerkkejä eri puolelta maata. Vaikka sosiaalista mediaa pidetään usein vihapuheen levittäjänä, se on tuonut myös paljon mahdollisuuksia auttaa.

Anni Hyypiö teksti // Matti Räty kuvat

Poliisi on poliisi, kahvitauollaankin.

Lyhyen valokuvaushetken aikana Oulun poliisissa työskentelevän vanhemman konstaapelin Petrus Schroderuksen huomiota tavoitellaan jatkuvasti. Nuori äiti lastenvaunujensa kanssa kumartuu poliisiauton ikkunasta kertomaan huolensa. Koululainen nykäisee häntä virkapuvun hihasta ja vinkkaa humalaisesta häiriköstä.

Schroderus kuuntelee oululaisten murheita kärsivällisen oloisena. Sivusilmällä hän seuraa kauppakeskus Valkean ovien edessä seisovan tupakoivan kolmikon touhuja – poliisin vanhoja tuttuja kaikki.

Muutaman metrin päässä Schroderuksesta haitarinsoittaja aloittaa tutusta joululaulusta. 

Arkihuolesi kaikki heitä, mieles nuorena nousta suo. Armas joulu jo kutsuu meitä, taasen muistojen suurten luo.

Tässä joulukuisen iltapäivän hetkessä kohtaavat kaksi Schroderuksen maailmaa: poliisin työ ja musiikki.

 

Laulajauransa aikana Petrus Schroderus on esiintynyt kymmenissä hyväntekeväisyyskonserteissa.

– Olen tehnyt näitä keikkoja koko urani ajan esimerkiksi Lastenklinikan kummien, Pelastusarmeijan ja vankilalähetystyön hyväksi. Minulla ei ole erityisiä kriteereitä hyväntekeväisyyskohteille. Tai no, kodittomien kissojen hyväksi en ehkä esiintyisi, hän kertoo kahvikupin äärellä.

Tänä vuonna Schroderus on laulanut kahdessa hyväntekeväisyyskonsertissa. Elokuussa hän esiintyi Oulussa Poliisin päivään kuuluneessa konsertissa, jonka tuotto meni nuorten syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn.

Joulukuun puolivälissä hän lauloi Helsingissä Johanneksenkirkossa Lions Clubin järjestämässä konsertissa.

Schroderus suhtautuu hyväntekeväisyyskonsertteihin melko proosallisesti. Miestä motivoi toki hyvällä asialla oleminen, mutta myös toive siitä, että lippuja myytäisiin muihinkin tulevaisuuden konsertteihin entistä paremmin.

– Se on erittäin positiivista mainontaa. Lisäksi taiteilijana koen, että minulla on velvollisuus pitää hyväntekeväisyyskonsertteja. Kaikilla kun ei ole mahdollisuutta osallistua kalliisiin spektaakkeleihin.

Kyse ei kuitenkaan ole vain lipputuloista. Schroderukselle tärkeää on, että hyväntekeväisyyskonsertissa osallistumiskynnys on tavallista matalampi. Hän haluaa täyttää konserttisalit yleisöllä, joka ei muuten kuuntelisi tenorin kovaa ja kirkasta laulua.

– Klassisen musiikin asiantuntijoille minulla ei ole juurikaan annettavaa. Vihaan koelauluja, en halua laulaa asiantuntijaraadille.

 

Viime vuonna Schroderus vietti 10-vuotistaiteilijajuhlaansa. Laulanut hän on aina, lastentarhaikäisestä asti. Laulun opiskelun hän aloitti 27 vuotta sitten Madetojan musiikkilukiossa.

Schroderus on tullut tunnetuksi oopperasta. Hän lauloi Kansallisoopperassa vuosina 2004–2012, ensin solistina, sitten kuoron ykköstenorina. Ouluun poliisiksi hän palasi kesäkuussa 2012.

Enää ooppera ei ole Schroderuksen ykkösjuttu. Nyt hän kertoo siirtyvänsä yhä enemmän kevyemmän musiikin suuntaan.

Tällä hetkellä hän on innostunut kansanlauluista.

Kieli voi olla yhtä hyvin suomi, ruotsi tai vaikka italia, kunhan poljento on sopivan kansanomainen.

– Ruotsista sain aikoinaan surkeita arvosanoja, mutta niin vain laulaessa se sujuu. Esimerkiksi Jean Sibeliuksen ruotsinkielistä tuotantoa olen laulanut viime aikoina paljon.

 

Schroderus palvelee kansaa myös sinisessä virkapuvussa.

Nämä palvelutehtävät eivät useinkaan ole kovin kiitollisia: veristen tappeluiden purkamista, humalaisten kuljettamista putkaan, onnettomuuspaikalla auttamista.

Kansa tietää, että poliisi palvelee. Schroderuksen mukaan virkapukuisilta poliiseilta kysytään jatkuvasti neuvoja mitä moninaisimpiin ongelmiin.

Kuinka syvä talvirenkaan uran pitää olla? Miten paljon mopoa saa virittää?

Pahimmillaan kansan palvelu myös turruttaa. Raskaimmiksi poliisin ammattiin kuuluviksi tehtäviksi Schroderus mainitsee kuolinviestien viemisen. Siihen työhön ei koskaan totu, eikä siihen valmista mikään koulutus.

Hankalalta tuntuu myös puuttuminen vainoamiseen tai lähisuhdeväkivaltaan. Poliisina Schroderus voi pitää epäiltyä putkan pahnoilla yön yli, mutta siihen keinot loppuvat.

– Paha ei saa palkkaansa tässä ajassa. Se kyynistää, paaduttaa.

On palvelussa toki valoisatkin hetkensä. Esimerkiksi silloin, jos pystyy toimittamaan kotoaan karanneen lapsen äitinsä hoteisiin. Tai vaikkapa silloin, jos varastettu pyörä löytää takaisin kiitollisen omistajan haltuun. Auttamisen iloa voi löytää myös pienistä asioista.

 

Miksi laulaa hyvän asian vuoksi? Tai miksi työskennellä poliisina päivästä päivään loputtomien surullisten ihmiskohtaloiden todistajana?

Molemmissa on kyse lopulta samasta

asiasta. Schroderus kokee, että hänen on vaikutettava yhteiskuntaan. Tehtävä osansa siinä, etteivät asiat luisuisi ainakaan huonompaan suuntaan. Erityisen huolissaan Schroderus on syrjäytymisestä ja yhteiskunnan eriarvoistumisesta.

Schroderuksen erityishuomio on lapsissa ja nuorissa. Heihin hän kokee kykenevänsä vielä vaikuttamaan. Vanhempien rötöstelijöiden kohdalla hän on huomattavasti skeptisempi.

– Sitten on nämä vanhat ruunat. Ne on salvattu jo, hän toteaa kuivasti.

Kuin tilauksesta Schroderus huomaa taas yhden tuttunsa, vanhemman miehen, joka on pistänyt pötkölleen kauppakeskuksen ulko-oven eteen.

Ennen kuin laulava poliisi jatkaa päiväänsä virkatehtävien parissa, on esitettävä kysymys: laulaako hän enää jouluna omaksi ilokseen?

– Laulan toki kotonakin, mutta perheeni on hieman kyllästynyt lauluun. Olen joskus mitannut, että lauluni äänenvoimakkuus on jopa 117 desibeliä. Vaimo ei jaksa oikein kuunnella sellaista mölyämistä, hän naureskelee.

Mutta laulua hän tarvitsee aina.

– Kotona puran paineita laulamalla täysillä mahdollisimman härskiä oopperaa.

Lisää verkossa

Katso video. kaleva.fi

 

Petrus Schroderus laulaa hyväntekeväisyyskonsertissa Johanneksen kirkossa Helsingissä.

”Paha ei saa palkkaansa tässä ajassa.

Se kyynistyttää.”

 

Petri Schroderus

Vanhempi konstaapeli

Petrus Schroderus viettää joulun kotonaan Oulussa vaimon ja lasten kanssa. Joulupäivänä hän esiintyy Sotkamossa joulukonsertissa, jonne paikalle pääsee ensimmäistä kertaa myös Schroderuksen iäkäs isoäiti.

– Miksi olen poliisi, miksi laulan? Molempiin  on sama vastaus: koen, että en muuta osaisi tehdäkään, vanhempi konstaapeli Petrus Schroderus pohtii.

 



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 24.12.2016.