Karinkannan Mannisen Vaari jaksaa hauskuuttaa

Pikkujoulussa kävi monta kertaa enemmän katsojia kuin Karinkannan kylässä on asukkaita.

Helge Murtovaara

Siikajoki

Kansa on ristinyt Siikajoen Karinkannan nuorisoseuran esitykset Maakunnan hauskimmiksi pikkujouluiksi, jotka keräävät katsojia maakunnan lisäksi Kemiä myöten.

Vielä kerran Mannisen Vaari -näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Heikki Tervakangas kertoo, että suuren yleisösuosion vuoksi Karinkannassa on siirrytty kuusipäiväiseen pikkujouluun.

– Viime vuonnakin näytelmää kävi katsomassa viisi kertaa Karinkannan asukasluku. Kun kylässä on noin 150 asukasta, katsojia kävi 750. Suhteessa aika hyvin, Tervakangas myhäilee.

Yleisö tietää, mitä Karinkannassa esitykseltä voi odottaa.

– Meille tuleva yleisökin on jotenkin niin latautunutta, että sille on helppo esittää. Ensi-ilta oli todella hulvaton, näyttelijät saivat kokea yleisön kanssa näyttelemisen riemua.

Sunnuntai-iltana iloa ja hauskuutta tuli kokemaan muun muassa noin 30 jäsentä Eläkeliiton Pattijoen yhdistyksestä.

– Viikko sitten kävimme Kempeleessä katsomassa Nuu-teatterin esitystä, joka oli hyvä, reipas ja iloinen. Nyt hulvattomuutta haetaan Karinkannasta. Menemme vielä Oulun kaupunginteatteriin katsomaan Taivaslaulua. Se on vakavampi, mutta siihen näytelmään liittyy muita asioita, Veikko Sipola Pattijoelta kertoo.

Mannisen Vaari on hauskuuttanut Karinkannassa jo parisenkymmentä kertaa. Heikki Tervakangas on kirjoittanut niistä 15 esitystä, nuorisoseuran puheenjohtaja Pekka Tervakangas on taiteillut loput.

Viime vuoden pikkujoulujen jälkeen Heikki Tervakankaalle annettiin tehtäväksi valita seuraava näytelmä ja ohjata se. Hän luki noin 15 näytelmää läpi.

– Joku kaihersi kuitenkin päässä, ja Mannisen Vaarihan se siellä kaihersi. Otin urakan ja kirjoitin ensimmäisen kokoillan näytelmän.

Harvinaista on sekin, että nuorisoseura on hauskuuttanut Karinkannassa yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1986 lähtien.

Lähes 30 vuotta kestäneen taipaleen salaisuus on Tervakankaan mielestä into teatterin tekemiseen ja hyvä perustiimi tekemässä teatteria. Tärkein juttu on se, että kansa on ottanut teatterin omakseen.

Alusta lähtien mukana olleen Pekka Tervakankaan mielestä hyvä porukka vetää puoleensa. Lisäksi teatterissa pääsee heittäytymään rooliin.

– Kysymys on ehkä halusta näyttää itseänsä muille. Näyttelijänä pystyy toteuttamaan asioita, joita normaalielämässä ei pysty tekemään.

– Joskus pimeällä syksyllä tuntuu, että koko homma väsyttää. Mutta sitten kun ryhdytään tekemään töitä, on mukava tehdä näitä juttuja. Pikkujoulu on aina ollut vuoden kohokohta, jota oikein odottaa, Tervakangas selventää.

Suurimmat muutokset puheenjohtaja Pekka Tervakangas on havainnut nuorisoseuran talkootoiminnassa.

Kun maanviljely oli takavuosina Karinkannassa vielä voimissaan, talkoisiin ehdittiin päivälläkin.

– Kun maanviljely on vähentynyt ja kun kyläläiset kulkevat päivätyössä, talkoisiin ehditään vasta illalla. Talkoisiin osallistuminen on nykyään rajallisempaa.

Fakta

Nuorisoseura elvytettiin
30 vuotta sitten

Karinkannan nuorisoseura perustettiin vuonna 1945 ja seuraavana vuonna rakennettiin nuorisoseurantalo.

Toiminta päätettiin elvyttää vuonna 1986, kun talo oli käyttämättömänä 14 vuotta.

Talo remontoitiin täydellisesti. Rahoitus remontteihin hankittiin pikkujoulutapahtumilla.

Näytelmää Kierros vielä Mannisen Vaari esitetään 4. joulukuuta kello 19, 6. joulukuuta kello 15, 11. joulukuuta kello 19 ja 12. joulukuuta kello 19, minkä jälkeen ohjelmassa on pikkujoulutanssit.

Mannisen Vaari on hauskuuttanut Karinkannassa on parikymmentä kertaa. 90-vuotiasta Vaaria esittää Karinkannan nuorisoseuran puheenjohtaja Pekka Tervakangas ja Irma Mannisena nähdään Maria Eskola.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva