Tuntui kuin olisin paratiisin nähnyt

Arkkitehtuuri näyttäytyy alakoululaisille erilaisena kuin aikuisille.

Koululaiset osaavat silti kiinnittää
huomiota myös toiminnallisuuteen,
perinteeseen ja yksityiskohtiin
– paratiisihaaveista puhumattakaan.

Esko Aho

Oulun rakennusvalvontavirasto on vuodesta 2002 julkaissut kirjasarjaa Arkkitehtuuria Oulussa, joka nimensä mukaisesti esittelee kolmen–neljän vuoden välein uutta, korkeatasoista oululaista rakentamista.

Kirjoja on tähän mennessä ilmestynyt viisi, aloitusvuoden lisäksi vuosina 2005, 2008, 2011 ja 2015. Viimeisin teos julkaistiin pari viikkoa sitten. Pohjois-Suomen arkkitehdit SAFA ry myös juhlii nyt 50. toimintavuottaan.

Näissä merkeissä oululaisen Myllytullin koulun kuvataideluokat 3A, 4A ja 6A piirsivät ja maalasivat opettajiensa Johanna Ollilan ja Tiina Mannin johdolla kirjasarjasta arkkitehtuurikuvataidetta Kalevalle.

Kyseessä ei ollut kilpailu, vaan eräänlainen kuvallinen tutkimusmatka kotiseutuun. Kaikkien osallistujien kesken arvottiin kirjapalkintoja.

Lapset tulevat todennäköisesti käyttämään Oulun uusia rakennuksia ja peruskorjattuja vanhoja kaikkein pisimpään, mutta heidän näkemyksensä pääsevät harvoin julkisuuteen.

Vähän yli viikon aherruksen tuloksena syntyi kymmeniä tasokkaita, jopa näkemyksellisiä töitä, joista toimitus poimi viisi lehteen ja yhteen sopivinta.

Kaikista viidestä kirjasta tällä aukeamalla on yksi koululaisen valitsema ja piirtämä kohde. Samat talot näkyvät myös kirjasarjasta lainatuissa valokuvissa.

– Vaikka töihin käytetty aika oli tavallista lyhyempi eivätkä kaikki ehtineet saada urakkaansa täysin valmiiksi, oppilaat työskentelivät aiheen parissa erittäin innokkaasti ja esittivät perusteltuja mielipiteitä. Arkkitehtuuri kuuluu muutenkin opetusohjelmaamme, kertoo Johanna Ollila.

Kukin osallistuja valitsi viiden Arkkitehtuuria Oulussa -kirjan esittelemistä rakennuksista itselleen mieleisimmän ja kertoi lisäksi parilla lauseella, mikä siinä oli hänestä parasta.

Rakennusvalvonnan yksikön hiljattain eläkkeelle jäänyt johtaja Tapani Mäkikyrö esitteli aikanaan kirjasarjan rakennuslautakunnalle tarkastusarkkitehti Esa Kaupin idean pohjalta rakennusvalvonnan uudistustyötä tukevana projektina.

Sarjan päätoimittajana on alusta saakka toiminut Kauppi. Esiteltävien kohteiden valinnasta ovat vastanneet rakennusvalvonnan muut arkkitehdit, Jari Heikkilä, Aila Asikainen, Reijo Lammasniemi ja Anu Montin.

– Kohteiden valintaan ovat vaikuttaneet laatukriteerien lisäksi merkittävästi kirjan visuaalinen, haluttu ilme. Vaikka eri osissa on haluttu ilmentää niiden aikakausien arkkitehtuurin ominaispiirteitä, lukija voi huomata, että 15 vuoden aikana arkkitehtuurissa muutokset ovat olleet vähäiset, arvioi Esa Kauppi.

Piirroksien esikuvina olleet rakennukset

”Yleinen käsitys arkkitehtuurista rajoittuu rakennuksen muotoon ja julkisivukäsittelyyn. Arkkitehtuuri on kuitenkin laajempi käsite... Paikallisen arkkitehtuurin pitää olla ainutlaatuista. Sen luominen vaatii rohkeutta ja luovuutta.”

Esa Kauppi

Arkkitehtuuria Oulussa 2015 -kirjan esipuheessa 1. Enni Vehkaperä, 6A: – Talo houkutti väreillään ja todella kauniilla pihalla. Tuntui kuin olisin paratiisin nähnyt. Talo näytti aivan siltä, kuin se olisi ulkomaalainen ja rikkaan ihmisen koti. Haluaisin itse mielelläni muuttaa tuollaiseen taloon, jos vain voisin, mutta olen liian nuori siihen. 1. 2015: As Oy Koskenrannan Panoraama. 2. 2002: Talo Hyvärinen Syynimaa. 3. 2005: As Oy Oulun Seilori. 4. 2008: Byströmin talo. 5. 2011: Koskitie 25 A. 2. Eedla Agarwadeker, 3A: – Valitsin tämän talon, koska talo on hieno ja värikäs. Siinä on paljon kasveja. Talo on muutenkin kaunis. 3. Sofia Harju, 6A: – Valitsin talon, koska tykkään sen ikkunoista ja sen sijainnista. Tykkään erityisesti myös ikkunoiden tehosteväreistä. 4. Väinö Kallio, 3A: – Talo ei ole sellainen ” uudenaikainen vino lasihökkelö” , vaan aito Oululainen talo. 5. Laura Valjus, 4A: – Pidin talon isoista ikkunoista, ja kun tämä on lähellä keskustaa. Ja kun piha on kalkkikivistä. Kuvat kirjasta Arkkitehtuuria Oulussa



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva