Missä viipyy Oulun Teatteri Telakka?

Vapaan ammattikentän toiminta on pohjoisessa vakiintumatonta
ja lapsenkengissä.

– Tarjonnan pitäisi olla jatkuvaa, eikä satunnaisia ilmiöitä, läänintaiteilija
Jouni Rissanen sanoo. Hän toivoo, että syntyisi Oulun Valtimonteatteri
tai Teatteri Jurkka – sisältö edellä.

Eeva Kauppinen

Näyttämötaiteen ohjaava läänintaiteilija Jouni Rissanen ihmettelee, kuinka Oulun kokoiseen keskittymään ei ota syntyäkseen pienempiä ammattiteattereita taidelaitoksen rinnalle.

Mutta voi olla, että jatkossa jotakin on tulossa.

– Oulussa voisi hyvin toimia ammattiteatteri, joka hengittäisi yhteen Oulun kaupunginteatterin kanssa. Väkipohja kyllä riittää.

Rissanen on toiminut näyttämötaiteen ohjaavana läänintaiteilijana kymmenen vuotta. Nyt hänen hommansa päättyvät sillä saralla, mutta jatkuvat Hailuoto-teatterifestivaalin johtotroikassa ja sen taustalla toimivassa Luovon Tunkki ry:ssä.

– Läänintaiteilijavuodet ovat olleet hieno pohjatyö ammattimaista teatteria kohti mentäessä.

– En usko, että uusi ammattiteatteri syntyy pelkällä innolla. Että lähdettäisiin panemaan hirveästi lainarahaa, vuokrattaisiin tila ja perustettaisiin teatteri, Rissanen sanoo.

– Kun tekee paljon pohjatyötä, se tulee luonnostaan. Silloin asia ei ui vastaan, vaan se on kehityksen seuraava vaihe.

Etelä-Suomessa kaksi kolmesta teatteritaiteen ammattilaisesta on vapaita taiteilijoita, mihinkään taloon tai ryhmään sitoutumattomia, Jouni Rissanen vertaa.

– He sukkuloivat erilaisissa tuotannoissa. Toivon, että sama ilmiö leviäisi ruton lailla Pohjois-Suomeen.

– Täällä pohjoisessa vapaan ammattikentän vakiintuminen ja toimintakulttuurin juurtuminen on vielä lapsenkengissä. Tarjonnan pitäisi olla jatkuvaa, eikä satunnaisia ilmiöitä.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa Rissasen ideaa vastaa parhaiten Vaara-kollektiivi, joka perustettiin Kajaanissa vuonna 2014.

– Esittävän taiteen kollektiivi Vaara irtautui kulttuuriosuuskunta G-voimasta, koska oli vaarana, että ryhmä leimautuu liiaksi harrastajiin. He uskalsivat profiloitua.

Jouni Rissanen kaipaa sisällöllisesti ja taiteellisesti profiloitunutta ammattiteatteria haastamaan ison kaupunginteatterin tarjonnan.

– Ei ole kysymys siitä, että tarvitaan vaihtoehto vaan täydentävä lisä. Pienimuotoisuus ja intiimiys on mielestäni taiteellisesti kunnianhimoista ja ihailtavaa.

Toive ”Oulun Teatteri Telakan” tai ”Oulun Valtimonteatterin” tai vastaavan syntymisestä on iso.

Se voisi olla myös huoneteatteri, kuten Teatteri Jurkka Helsingissä.

Millaista ohjelmistoa Oulusta puuttuu?

– Yhteiskunnallisesti kantaa ottavaa teatteria. Tarvitaan uskallusta nostaa ympärillä tapahtuvia ilmiöitä enemmän käsittelyyn, Rissanen toteaa.

– Kyllähän kaupunginteatterikin sitä tekee. Loistava esimerkki on Pauliina Rauhalan Taivaslaulu. Mutta on myös muita ja pienempiä aiheita. Niitä menee paljon tuommoisen ison talon ohi, koska sillä on muitakin tehtäviä.

Teatteri Telakka syntyi Tampereelle käsi kädessä ravintola Telakan kanssa.

– Tässä mallissa ravintolan pitää olla tuotantoryhmän hallussa tai sitten heillä pitää olla hyvä diili ravintoloitsijan kanssa, että myös teatteri hyötyy, Rissanen korostaa.

Hyvä esimerkki on Teatteri Retikka Suomussalmelta.

– Harrastajateatteri ruokkii paikallista hotellia ja hotelli teatteria.

Jouni Rissanen järjestää jäähyväiset läänintaiteilijana Laakson Vesalla Mankilassa 5.12. ja Raatin nuorisotalossa Oulussa 6.12. Ohjelmassa ovat Essi Kummun Hyvä akustinen nainen, Veikko Huovisen Kylän koirat ja Pentti Haanpään Nuori Narkaus.

Läänintaiteilija Jouni Rissanen organisoi läksiäisiksi kaksi teatteri-iltaa Laakson Vesalla Mankilassa 5.12. ja Raatin nuorisotalolla Oulussa 6.12. Ohjelmaan kuuluu esitys Kylän koirat Veikko Huovisen tekstistä. Kuvassa Kulkukoira (Niko Karjalainen) ja hänen ystävänsä (Marjo Isotalus) tiirailevat järvelle. Jouni Rissanen jatkaa
Hailuoto-teatterifestivaalin parissa. Uusi toimisto
vuokrataan Hiukkavaarasta.

Projekti nostaisi esiin neljä jokea

Eeva Kauppinen

Jouni Rissanen loi läänintaiteilijakaudellaan Hailuoto-teatterifestivaalin yhdessä Juha Hurmeen ja Matti Rasin kanssa.

Seuraavaksi festivaali hakee jalansijaa myös Oulusta.

– Hailuodossa on ollut suuri kaipuu tehdä yhteistyötä Oulussa tai Oulun lähistöllä myös kylminä vuodenaikoina.

Nyt Luovon Tunkki ry on vuokraamassa toimistotilat Hiukkavaarasta.

– Hiukkavaara on tukikohta ja sieltä teemme pistokeikkaa. Yritämme kehittää lisätoimintoja ja kulkea kohti päämäärää, että jossain vaiheessa ”Oulun Teatteri Telakka” syntyisi luonnostaan.

– Juha Hurme on ilmoittanut olevansa halukas tulemaan myös tähän vierailevaksi ja tarvittaessa ohjaamaan, jos saadaan jotain kivaa syntymään.

Tuotantokohtaisia apurahoja on jo haussa. Yksi kohde on Jokiprojekti.

– Tavoitteena on lähteä soutamaan Iijoki, Kiiminkijoki, Pyhäjoki ja Kalajoki sekä tutkia jokivarsien kulttuuria. Näin Pohjois-Pohjanmaan isot joet tulisivat kulttuurisesti enemmän näkyviin.

Projektiin kuuluvat valokuvanäyttely ja kulttuuriperinnöstä dramatisoidut teatteriesitykset, jotka nähtäisiin kussakin jokivarressa ja Oulussa.

– Pitäisi olla joku pikku teatteri, joka nostaisi esitykset omana puheenvuoronaan esiin, Rissanen toivoo.

Apurahaa haki Luovon Tunkki ry, sama yhdistys, joka on Hailuoto-teatterifestivaalin ja Operaatio Paulaharjun takana.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva