Siipiratas pyöritti voimaa Heinäpäähän

Nahkuri Juho Limmi rakennutti lännenelokuvista tutun tuulipumpun nahkatehtaidensa energian tarpeisiin.

Tarinoita menneisyydestä

Siivillä varustettu tuulipyörä talon katolla jauhoi energiaa Oulun Heinäpäässä sata vuotta sitten.

Epäselvää on, syntyikö tuulivoimasta sähköä vai nostettiinko sillä vettä nahkatehtaan tarpeisiin. Siipiratas oli asennettu Juho Limmin talon rakennuksiin lähelle Limminrantaa, jossa oli 1900-luvun alussa nahkatehdas.

Limmin nahkatehdas toimi 1920-luvun lopulle saakka. Kotimaan lisäksi tehdas vei nahkatuotteita Pietariin.

Nuottasaaren alueella oli samaan aikaan myös muita pienempiä nahkatehtaita.

Talo tuulipyörineen sijaitsi nykyisen uuden koirapuiston kohdalla Heinäpäässä.

Oululainen Janne Kannisto löysi kuvakätköistään kaksi kuvaa, joista toisessa huoltomies on onnistunut kapuamaan tuulipyörän sisään lapojen keskelle, luultavasti säätämään tai korjaamaan laitteen jotain osaa.

– Minä veikkaan että kuvat ovat 1920-luvulta, Kannisto mainitsee.

– Olisikohan tämä ensimmäinen seutukunnan tuulivoimala?

Tuulipyörä muistuttaa amerikkalaisen insinöörin Daniel Halladayn vuonna 1854 keksimää vesipumppua.

Daniel Halladay syntyi 1826 Vermontissa, Uuden Englannin alueella Koillis-Amerikassa. Insinööri, keksijä ja liikemies tunnetaan juuri tästä tuulivoimaa käyttävästä vesipumpusta, josta tuli ikonimainen osa Pohjois-Amerikan maaseutumaisemaa.

Yhdysvalloissa lasketaan edelleen olevan käytössä noin 60 000 tuulipumppua.

Villin Lännen elokuvissa tuttu malli vilahtaa usein myös rautatieasemilla. Tuulipumppu nosti vettä ratapihan säiliöihin, joista vettä pumpattiin juniin.

Tuulipumppu on ollut yleinen laite myös Argentiinassa, Kanadassa, Uudessa Seelannissa sekä Etelä-Afrikassa.

Vanha kansa Oulun seudulla tietänee, näkyikö tuulipumppuja muuallakin kuin Limmin rakennuksen katolla Heinäpäässä. Tiettävästi ainakin Alatemmeksellä yhdessä talossa nostettiin joesta vettä karjakeittiön tarpeisiin.

Harley Davidsonin ja siihen kytkettyyn sivuvaunun kanssa kuvaan asettunut nainen lapsineen on Rommakonkadulla sijainneen Limmin talon pihanmaalla.

Janne Kannisto ei tiedä henkilöiden nimiä, mutta moottoripyörän hän luokittelee sekaventtiili-malliksi. Moottorimiehet tietävät, että moottorityyppi oli käytössä juuri Harleyn 1920-luvun pyörissä.

Nahkuri Juho Limmi rakennutti talonsa vuonna 1898. Sen suunnitteli rakennusmestari Jacob William Lillqvist.

Limmin talo edusti arkkitehtuuriltaan myöhäistä puu-uusrenessanssia, ja se oli ensimmäinen Heinäpään puutaloalueella 1800-luvun lopulta 1920-luvun loppuun mennessä rakennetuista taloista.

Tulipalo tuhosi Limmin talon 14. huhtikuuta aamuyöllä viime keväänä.

Hirsitalo ehti olla autiona ja hylättynä kolmisen vuotta. Limmin talon omisti perikunta, joiden edustajia asui rakennuksessa vielä runsaat kymmenen vuotta sitten. Nykyään perikuntaa asuu Yhdysvalloissa.

Pohjois-Pohjanmaan museon rakennustutkija Pasi Kovalainen oli antanut talosta vuonna 1998 lausunnon, jossa Limmin rakennusta pidettiin ehdottomasti suojelun arvoisena kokonaisuutena. Oulun kaupunki selvitti talon suojelumahdollisuuksia pari vuotta sitten, mutta suojelu ei edennyt.

Erkki Hujanen

Limmin nahkatehtaan katolla oli Yhdysvaltain maatiloille kehitetty tuulimyllymalli. Kuvat lienevät 1920-luvulta, jolloin Limmit omistivat tiettävästi myös Harley Davidson -moottoripyörän.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva