Raaheen suunnitellaan planetaariota

Tähtiharrastusyhdistys Phobos tavoittelee 20 000–25 000 kävijää vuodessa Raaheen.

Helge Murtovaara

Raahe

Raahen Seudun Tähtiharrastusyhdistys Phobos ry haluaa toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa rakentamalla Kiilun tähtitorninsa yhteyteen planetaarion.

Puolen miljoonan euron hankkeessa Kiiluntielle rakennetaan 60-paikkainen planetaario sekä 40-paikkainen kahvila-, näyttely- ja kokoustila.

Yhdistyksen tavoitteena on se, että planetaario on valmis syksyllä 2018.

– Mittava projekti ja valtava ponnistus meille, puheenjohtaja Erkki Krekilä kertoo.

Planataario-osaan tulee viimeisintä tekniikkaa edustava interaktiivinen Digistar 5 -planetaarioprojektori, joka oheislaitteineen maksaa 120 000–130 000 euroa.

Se on myös koko hankkeen suurin yksittäinen investointi.

– Käytännössä voi toimia virtuaalisen avaruusaluksen ohjaajana tai poimia avaruudesta jonkin kohteen, joka heijastuu planetaarion tähtitaivaalle. Se voi olla esimerkiksi planetaarinen sumu, galaksi tai tähtijoukko, jota halutaan näyttää tarkemmin.

Oulun ammattikorkeakoulu on kiinnostunut rakentamaan yhteyden planetaariosta tähtitorniin.

– Kun ihmiset haluavat katsoa tähtitaivasta, heidät istutetaan planetaarioon ja tuodaan se kaukoputken kuva sinne. Planetaarioon voidaan rakentaa planetaario-ohjelmia ja 3D-ohjelmia tähtivalokuvausta harrastaville.

Phobos tavoittelee noin 20 000–25 000 kävijää vuodessa.

– Sillä kävijämäärällä ja keskihintaisella lipulla takaamme sellaisen tulorahoituksen, että pystymme maksamaan kahden työntekijän palkat ja ylläpitämään laitosta sekä siirtämään hieman rahaa kehitysrahastoonkin.

Vaikka rahaa pitää Krekilän mukaan saada sieltä ja täältä, rahoituksen saamiseen on paremmat edellytykset nyt kuin aiemmin.

Raahelainen elokuvateatteriyrittäjä Juha Koistinen on luvannut planetaarioon 60 kappaletta elokuvateatteri Bio Huvimyllyssä aikoinaan olleita istuimia.

Kun siihen vielä lisätään se, että rakennuspiirustukset ja 3D-mallinnus tehdään Raahen kaupungin hanketoiminta- ja kehittämisyksikön työpajassa, kasassa on kar-keasti arvioiden noin 30 000 euron omarahoitusosuus.

– Olemme kaavailleet ottavamme lainaa 40 000–50 000 euroa, joten me voimme osoittaa pystyvämme toteuttamaan hankkeen ensimmäiset hankinnat itse. Sitä vastaan saamme muutakin avustusta.

Planetaario on tarkoitus rakentaa SSAB:lta hankittavilla rakennusmateriaaleilla, sandwich-elementeillä, joissa on sisä- ja ulkopinnoitteet valmiina sekä eristys välissä.

– Me saamme valmista pintaa molemmin puolin. Se on tänä päivänä varmaan kustannustehokkain tapa rakentaa.

Itse rakentaminen on tarkoitus toteuttaa oppilastyönä Raahen koulutuskuntayhtymä Brahen kanssa. Yksi mahdollisuus on tarjota työpaikkoja myös pitkäaikaistyöttömille kuntouttavana työkokeilupaikkana.

– Tarjoamme oppilaitoksille loppu- ja opinnäytetöiden paikkoja. Hankkeessa on muun muassa viherrakentamista, maisemointia ja suunnittelua, Krekilä luettelee.

Tähtiharrastusyhdistys Phobos rakentaa Kiilun tähtitornin viereen 60-paikkaisen planetaarion. Yhdistyksen mukaan vastaavanlainen yhdistelmä löytyy Los Angelesista. Kahvila-, kokous- ja näyttelytilassa on 40 paikkaa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva