Juustomestari urakoi jääkiekkovalmentajana

Valion hallinto-neuvosto tarjoaa Juhani Ylikaumalle näköalapaikan elintarvike-teollisuuteen.

60 VUOTTA

Anssi Juntto, Haapavesi

Alkutalvesta 1981 Haapaveden Urheilijoiden E-juniorit katselivat toisiaan hieman epäuskoisina, sillä heidän uusi jääkiekkovalmentajansa Juhani Ylikauma oli ilmestynyt ensimmäisiin harjoituksiin ilman mailaa.

Arvostus junioriporukan silmissä kuitenkin nousi kohisten, kun kävi ilmi, että valmentaja ajoi serkkunsa ja Suomen sen hetken kuumimman kiekkoilijan Kari Jalosen vanhalla Datsun Cherryllä.

Ylikauma oli pelannut Et-Po 72:ssa kotiseudullaan Ylitorniolla, mutta valmentamisesta hänellä ei ollut aiempaa kokemusta.

Ihan alkuun Ylikauma ammensi valmennusoppia jääkiekkoliiton monisteista ja silloisen A-valmentajakurssin käyneeltä Keijo ”Juhan isoveli” Junnolta. Myöhemmin tuli käytyä läpi liiton uudistunut valmentajakoulutus porras portaalta aina jääkiekkovalmentajatutkintoon asti. Viimeiseen pykälään, huippuvalmentajatutkintoon, paukut ja resurssit eivät enää riittäneet.

– Se, että sain JVT:n käytyä, toi virtaa valmennushommaan. Kyllä me silloin treenasimmekin neljä kertaa viikossa, kun tänne tuli halli. Siihen pelit päälle. Laskin, että parhaimmillaan oli 170 tapahtumaa vuodessa, Ylikauma kertoo.

Jos Haapavedelle ei ole koskaan haalittu pelaajia rahalla, ei Ylikaumakaan ole valmentanut rahan takia. Pukukoppielämän yhteisöllisyys on jo itsessään ollut antoisin palkinto.

Yhtä lailla jääkiekko on auttanut kotiutumaan Haapavedelle, kun sitä kautta on luontevasti päässyt juttusille paikkakuntalaisten kanssa.

Pariin otteeseen Ylikauma on piipahtanut valmentamassa edustusjoukkuetta myös Oulaisissa. Vaikka valmentaminen on nyt saanut jäädä, on tuntuma lajiin säilynyt lapsenlasten harrastusten myötä.

Niin kiihkomielinen jääkiekkomies kuin Ylikauma on ollutkin, on hän viime aikoina viihtynyt paremmin suksilla.

Viime talvena latukilometrejä kertyi noin 700.

Engadin Skimarathon -tapahtumassa St. Moritzissa Sveitsissä Ylikauma on käynyt lykkimässä kolme kertaa, ja sinne hän suuntaa taas ensi maaliskuussa.

– Kuntoilumuotonahan hiihto on aivan huippu juttu.

Haapavedelle Ylikauman toi Osuuskunta Pohjolan Maidon meijeri 1980-luvun alussa.

Meijeri oli Suomen kolmanneksi suurin, ja juuri valmistunut meijeriteknikko järkeili, että jos sieltä onnistuu vakituisen työpaikan saamaan, työt eivät ihan vähään aikaan lopu.

”Ylitorniolla
koko jääkiekko oli vielä ihan alkutekijöissään. Haapavedellä oli aivan eri taso. En voinut uskoa, että kolmosdivisioonan ulkojääpeleissä kävi
500 katsojaa.”

Reilun 30 vuoden aikana Ylikauma on ollut mukana kutakuinkin kaikessa, mitä juustolan puolella on tapahtunut. Siitä, kun Oltermannia ruvettiin valmistamaan Haapavedellä vuonna 1993, alkoikin melkoinen kehityskaari. Ensin vaihdettiin kattilat ja uudistettiin keittoautomaatio, sitten rakennettiin vanhan rinnalle kokonaan uusi Oltermanni-linja.

Viimeisimmillä uudistuksilla nostettiin kapasiteettia vastaamaan Venäjän-viennin tarpeita. Kaksi vuotta sitten juustoa tehtailtiin peräti 28 miljoonaa kiloa vuodessa.

Valion hallituksen toimintaa valvovassa hallintoneuvostossa Ylikauma istuu jo kolmatta vuotta.

– Se on tosi mielenkiintoinen paikka. Siinä näkee, miten tuon kokoisen yrityksen hallinto toimii, ja millaisia asioita siellä on esillä.

FAKTA

Juhani Ylikauma

Syntynyt 18.12.1955.

Kotoisin Ylitorniolta, asuu Haapavedellä.

Työskentelee tuotantovastaavana Valion Haapaveden tehtaalla.

Valmistunut meijeriteknikoksi Hämeenlinnan meijerioppilaitoksesta.

Kunnostautunut jääkiekkovalmentajana vuosina 1981–2014.

Ei juhli merkkipäivänänsä.

Vaikka Juhani Ylikauma on lopettanut valmentamisen, on hän hakenut tuntumaa Haapaveden uuden jäähallin jäähän vetämällä luistelukoulua kerran viikossa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva