Musiikki-yhdistys hyvällä asialla

Folk soi Oulussa kehitysmaiden tyttöjen koulutuksen hyväksi.

Anniina Polvi otti keväällä Oulu Folkin vetovastuun Eero Väänäsen 15-vuotisen puheenjohtajakauden jälkeen.

Anssi Juntto

Oulu Folk ry ja sen edellinen puheenjohtaja Eero Väänänen saivat viime viikolla kansainvälisen lastenoikeusjärjestön Planin kiitosmaininnan järjestämästään hyväntekeväisyyskonserttien sarjasta, jonka lipputulot on lahjoitettu kokonaisuudessaan Planin Koska olen tyttö -kampanjaan.

Kulttuurikuppila Tubassa järjestetyissä tilaisuuksissa on esiintynyt viime helmikuusta lähtien jo 20 bändiä. Toistaiseksi jatkosta on sovittu vain alkuvuoden osalta, mutta tarkoitus on jatkaa niin kauan kuin halukkaita bändejä riittää.

– Kiitos kuuluu bändeille. Sillä, että heittää ajatuksen hyväntekeväisyyskeikasta, ei vielä kauheasti yleisöä saa, Väänänen toteaa.

Oulu Folk oli järjestänyt hyväntekeväisyysiltoja aiemminkin. Niidenkin tuotto oli yleensä mennyt Planille ihan sen takia, että Väänänen pitkäaikaisena Plan-kummina tunsi järjestön.

Reilu vuosi sitten yhdistys päätti kehittää hyväntekeväisyystoimintaansa. Tarkoituksena oli kerätä asiasta kiinnostuneita bändejä ja myydä niitä firmojen tapahtumiin esiintymään.

Kun Oulu Folkilta ja Planilta ei kummaltakaan löytynyt aktiivista myyntitykkiä, tilalle keksittiin säännölliset hyväntekeväisyysillat.

Väänänen ehti vaikuttaa vuonna 1999 perustetun Oulu Folkin puheenjohtajana 15 vuoden ajan.

Väänänen kyllä tarjoutui luopumaan nuijastaan useaan otteeseen, mutta muut saivat aina taivuteltua hänet jatkamaan. Viime vuoden vuosikokouksessa hän ilmoitti silloin alkaneen kauden jäävän ehdottomasti viimeiseksi.

– Eihän se oikein natsaa, että tällaisen nuorekkaan musiikkiyhdistyksen puheenjohtaja täyttää kohta 60 vuotta ja on eläkkeellä. Imago kärsii, Väänänen sanoo.

Yhdistys kaipasi muutenkin uutta potkua. Hallitus oli ollut pitkään sama, samoin toiminta ja budjetti olivat pysytelleet tutuissa uomissa. Hallituksen kokoonpanoa alettiin nuorentaa ihan järjestelmällisesti.

– Sen takia tähän on uutta porukkaa hommattu, että he keksisivät jotain uutta. Meillä vanhoilla ideat alkavat toistaa itseään, Väänänen perustelee.

Nykyinen puheenjohtaja Anniina Polvi tuli hallitukseen jo edelliselle kaudelle bändikaverinsa ja yhdistyksen silloisen varapuheenjohtajan Tommi Salmelan houkuttelemana.

– Mitä olen kuullut juttuja vuosienkin takaa, folkkilaisilla on aina ollut hyvä yhteishenki. Viime vuosina porukka on kuitenkin hieman hajaantunut, niinpä nyt tarvitaan pientä piristysruisketta, että ihmiset taas aktivoituvat ja saamme uutta porukkaa mukaan, Polvi sanoo.

– Folk on selvästi nouseva juttu Oulussa ja miksei muuallakin. Suomen ykkösartisteillakin on bändeissä mandoliinia ja muuta folkahtavaa yhä enenevissä määrin.

Kun Oulu Folk aikanaan perustettiin, muutama henkilö kävi äänekästä keskustelua siitä, mitä folk oikeastaan piti sisällään. Vääntö kuitenkin vihellettiin poikki ratkaisemattomana. Kyse on lopulta varsin laaja-alaisesta musiikkiyhdistyksestä.

– Tapahtumissamme on ollut hyvin erilaisia bändejä. Sellainen perinteinen käsitys folkista, että on mies ja kitara, ei pidä paikkaansa, Väänänen sanoo.

– Siellä on hyvin erilaista musiikkia ympäri maailman. Suurin yhteinen tekijä on se, että aika pitkälle soitetaan akustisilla soittimilla.

Fakta

Anniina Polvi

Oulu Folk ry:n puheenjohtaja keväästä 2015 lähtien.

Musiikinopettaja.

Soittaa ja laulaa Kammareissa ja Doggerlandissa.

Levylautasella juuri nyt: ”Sekalainen soittolista joululauluja bluegrass- ja kantriartisteilta.”

Eero Väänänen

Oulu Folk ry:n perustajajäsen. Puheenjohtajana vuosina 2000–2015.

Soittaa kitaraa ja laulaa Höyhtyän Herkissä.

Levylautasella juuri nyt: Al DiMeola, John McLaughin & Paco DeLucia: Friday Night In San Francisco.

Oulu Folk ry:n aktiivit Eero Väänänen ja Anniina Polvi haluavat haastaa muiden kaupunkien musiikkiyhdistyksiä mukaan järjestämään vastaavia hyväntekeväisyysiltoja. – Näyttää, että pienilläkin resursseilla saadaan paljon aikaan. Ei tarvitse kehitellä mitään stadionkeikkoja, Väänänen toteaa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva