Uusi koulu antaa aihetta iloon

Daniel Wallenius Kaleva
Oulu Koulu, jossa on kaikki tarvittava, muttei mitään ylimääräistä. Niin kuvailee rehtori Ari Isomaa uutta Haukiputaan koulua, joka vihittiin käyttöön tiistaina.
Yli 900 ala- ja yläkoululaisen opinahjo ja 120 henkilön työpaikka on Oulun suurin peruskoulu. Sen rakentaminen oli käytännössä välttämättömyys, sillä alakoulun tilat eivät enää olleet ajanmukaiset ja yläkoulu oli tullut tiensä päähän.
"Se oli todella huonokuntoinen. Siellä oli sisäilma- ja homeongelmia ja sen korjaaminen olisi tullut kalliimmaksi kuin uuden rakentaminen. Olemme pyrkineet siihen, että tilamme ovat nykyaikaiset ja toimivat ja luotan, että nämä ovat sellaiset myös tulevaisuudessa", Isomaa sanoo.
Hallinnollisesti ala- ja yläkoulu ovat olleet yhtä jo vuodesta 2012. Alakoulu muutti uusiin tiloihin tammikuussa ja yläkoulu tämän lukuvuoden alussa.
Uuden koulun erikoisuus on se, että yläkoulun puoli on kaupungin rakennuttama, alakoulu puolestaan toimii Kastellin monitoimitalon tapaan elinkaarimallilla. Sen ylläpidosta vastaa NCC.
"Joidenkin teknisten yksityiskohtien yhteensovittaminen on ollut hieman hankalaa, mutta käyttäjille sen ei pitäisi näkyä millään tavalla", Isomaa sanoo.
Kahden eri ylläpitomallilla toimivan koulun yhdistäminen vaikutti myös siihen, millainen koulusta lopulta tuli.
"Mutta koulujen yhdistämisestä saman katon alle saatiin selkeä taloudellinen hyöty", Isomaa sanoo.
Suuressa koulussa on toki haasteensa. Isomaa nimeää ruokailujen rytmittämisen, pihan koon sekä hallinnollisen työn määrän suurimmiksi sellaisiksi. Vanhaan aikaan ei silti tunnu kaipaavan kukaan.
"Kuin olisimme ryömineet paleoliittiselta kaudelta nykyaikaan. Ajattelin että viimeistä kertaa vanhan luokan ovea sulkiessani puhkeaisin kyyneliin, mutta sen sijaan riemuitsin", kuvaamataidon opettaja Anna Metsävainio kertoo.
Metsävainio ja Isomaa iloitsevat molemmat siitä, että yhteistyö eri kouluasteiden välillä sujuu nyt helpommin kuin ennen.
"Täällä on myös turvallisempaa. Esimerkiksi työasennot ja työskentelytavat on kaikki huomioitu täällä", Metsävainio sanoo.
Alakoululaiset opiskelevat rakennuksen toisella puolella, yläkoululaiset toisella. Tiloja yhdistää 300 oppilaalle mitoitettu ruokasali.
Lisäksi rakennukseen mahtuu yli 1000 neliön liikuntasali, joka on jaettavissa neljään osaan.
"Uuden koulun myötä meillä on myös luokkien ulkopuolisia oppimistiloja. Lisäksi meillä on nyt mahdollisuus aineenopetusluokkiin toisin kuin vanhassa koulussa", Isomaa sanoo.
Muutos on ollut melkoinen, mutta neljän kuukauden koulutyön jälkeen tavarat ovat hiljalleen alkaneet löytää oikeille paikoilleen. Viimeisten kaluste- ja tarpeistohankintojen pitäisi ehtiä uuteen kouluun jouluksi.
Myös koulutyön arki on alkanut rullata sujuvasti.
"Hieman on vielä haettu käytäntöjä, esimerkiksi sitä, että mistä ovista kuljetaan. Yllättävän hyvin tämä koko muutto on kuitenkin mennyt", Metsävainio sanoo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva