Urut soivat nyt raikkaammin

Minna Akimo Kaleva
Oulu Oulun tuomiokirkon pääurkujen peruskorjaus on valmistunut. Virallisesti urut otettiin käyttöön sunnuntaina eli ensimmäisenä adventtina.
Tuomiokirkkoseurakunnan urkuri Péter Marosvári oli varannut adventtisunnuntain jumalanpalvelukseen tavallista laajemman ohjelman.
"Se oli juhlallinen tilanne ja soitin suuria kappaleita. Urkuesitykseni loppuun olin valinnut ranskalaisen Marcel Duprén Variations sur un Noëlin jouluvariaation", Marosvári kertoo.
Tuomiokirkon urkujen perusremontissa urut on käyty kauttaaltaan läpi. Urkujen viisituhatta pilliä on puhdistettu ja ajan myötä tulleet kolhut korjattu ja irronneet kiinnikkeet uusittu. Urkupillit on puhdistettu yksitellen ja käsityönä.
Urkujen nahkaiset venttiilipalkeet ja rekisteripalkeet on nekin tehty käsityönä uudelleen ja sitten asennettu paikoilleen.
"Palkeet pitävät ilmanpaineen tasaisensa, jolloin myös urkujen ääni pysyy tasaisena", Marosvári kertoo.
Remontin yhteydessä on uusittu myös urkujen tekniikkaa. Urkujen saksalaisvalmisteisen soittopöydän ulkonäkö on pidetty ennallaan, mutta soittopöydän tekniikka on uutta.
"Koskettimien napakkuuden tunteen sormissa", urkuri Maija Tynkkynen sanoo. Tynkkynen on ollut mukana työryhmässä, joka urkuremontin on suunnitellut.
Tavalliselle kirkkomusiikin kuulijalle urkuremontti ei näy, mutta kuuluu sitäkin enemmän. Ammattiurkurit vakuuttavat, että nyt urut soivat raikkaammin ja äänenvoimakkuus on noussut.
Oulun tuomiokirkon pääurut ovat vuodelta 1939.
Vuosien aikana urkuja on huollettu, mutta näin perusteellista remonttia ei ole aiemmin tehty. Urkujen 1800-luvulta peräisin oleva fasadi kunnostettiin vuonna 2006. Fasadi on nimensä mukaan pelkkä julkisivu, sillä siinä näkyvät pillit ovat mykkiä.
Urkujen peruskorjaukseen oli varattu 360 000 euroa, ja suunnitellussa budjetissa on myös pysytty. Oulun evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän kiinteistöjohtajan Jaana Valjuksen mukaan nyt remontoidut urut kestävät seuraavat 20-30 vuotta.
"Urkujen korjaaminen on tärkeää, koska kyse on pääkirkosta, jossa pidetään jumalanpalvelusten lisäksi paljon erilaisia kulttuuritapahtumia."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva