Tähtiemo laajentaa naiskuvaa

Vuoden Tähtiemo kruunataan Oulussa toisen kerran torstaina 4. joulukuuta. Huomionosoituksella haluataan antaa tunnustusta varttuneeseen ikään ehtineelle naiselle hänen elämäntyöstään luonnon, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta.
Tähtiemo-kunniamaininnan on ideoinut perinnetutkija Kaarina Kailo yhdessä naisjärjestöjen, erityisesti Oulun Ympäristön Kalevalaisten Naisten ry:n kanssa.
"Naisjärjestöjen aktivistit ovat halunneet jo pitkään tuoda Oulun katukuvaan ja osaksi sen julkista ilmettä feminiinistä valoa ja voimaa mies- ja naiselinvoiman tasapainoittamiseksi, harmoniseksi ykseyden sillaksi moninaisuuteen. Ikääntyneet naiset kuuluvat yhteiskuntamme näkymättömimpiin piilovaikuttajiin, naisiin monen Oulu-ihmeenkin takana", Kaarina Kailo toteaa.
"Yleensä ikänaisia palkitaan ihmiskunnan uusintamisesta ja isosta lapsikatraasta, joka on sekin huomionarvoista. Tällä uudella kunnianosoituksella kiinnitetään huomiota enemmän kulttuuriseen, yhteiskunnalliseen äitiyteen, julkiseen hoivakulttuuriin osana kulttuurista vanhemmuutta. Valitut Tähtiemot kuuluvat automaattisesti seuraavan vuoden Tähtiemon valitsijoihin. Näin synnytetään pysyvä verkosto, hyvän kehä."
Kaarina Kailo on ollut yhtenä luomassa haltija-asuja, joiden pohjana on suomensukuisten ja suomalais-karjalaiset kansanrunot ja kansanperinne. Fantasia-asuissa on käytetty maailman eri kirpputoreilta kerättyjä kierrätysmateriaaleja.
"Hyljättyjen kankaiden uusiokäyttö sopii ekologiseen elämäntapaan, koska luontokansat ovat perinteisesti pyrkineet käyttämään kaiken jättämättä eläinten jätteitäkään luonnon armoille. Kuluttamisideologia on paljon myöhäisempää perua eikä sopinut vanhaan liikkuvaan, luonnon kiertokulkua seuraavaan maailmankuvaan", Kailo kertoo.
Kailo haluaa tehdä näkyväksi Kalevalan myyttisiä naishahmoja Kylyn akasta Suonettareen ja Kultaiseen naiseen. Tarina-asuilla nostetaan näkyviin muinaisihmisen ja monien alkuperäiskansojen perinteistä ekologista tietoa.
Tähtiemo-asun kruunuineen toteutti lähinnä Eija I. Keränen apunaan Asta Räisänen. Tähtiemo-asun viittoineen ja kruunuineen halutaan jäävän kulttuuritekona ja lahjoituksena pääasiallisesti Oulun Ympäristön Kalevalaisten Naisten käyttöön vuosittaista Tähtiemo- kruunausta varten, mutta sitä saatetaan nähdä myös näytelmissä ja eri tilaisuuksissa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva