Setlementti sivistänyt 70 vuotta

Setlementtityö syntyi Ouluun sodan jälkeen 1944 aluksi hengelliseksi, yhdistysnimellä Oulun teollisuuslaitosten seurakuntahuolto. Yritysjohtajat halusivat tarjota kansalle mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen ja luoda siten hyvinvointia yhteiskuntaan. Setlementissä muun muassa koulutettiin pyhäkouluopettajia ja pidettiin pyhäkouluja.
Pian setlementti laajeni opistotoimintaan ja maalliseen yhteistyöhön. Yhdistyksen nimi vaihdettiin Oulun kansalaisopiston kannatusyhdistys ry:ksi 1946. Kansalaisopistossa opiskeltiin kielten lisäksi jopa ammattiin valmistavia aineita.
Vuonna 1957 nimi muuttui Merikosken työkeskuksen kannatusyhdistykseksi, vuonna 1983 Oulun Setlementti ry:ksi sekä vuonna 2003 Oulun Seudun Setlementti ry:ksi. Yhdistys vietti 70-vuotisjuhliaan Madetojan salilla 11. joulukuuta, jolloin julkistettiin yhdistyksen uusin nimi Vuolle Setlementti ry.
"Vuolle sana saa juurensa Merikoskesta ja sen ympärillä tapahtuneesta setlementtitoiminnasta", markkinointi- ja hallintopäällikkö Heidi Ylläsjärvi kertoo.
Setlementtityö on laajentunut nuorisoon, monikulttuuriseen työhön ja senioritoimintaan. Esimerkiksi maahanmuuttajien kotoutumista edistetään Ystävyystalossa, joka viettää ensi vuonna 15-vuotisjuhlia.
Suomen Setlementtiliitto on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton sivistyksen ja sosiaalisen työn kansalaisjärjestö, jonka jäseniä ovat 34 paikallista setlementtiä ja 7 setlementtinuorten piirijärjestöä. Vuolle Setlementtin toimintoihin osallistuu yli 10 000 pohjoissuomalaista ihmistä, ikään, sukupuoleen tai kulttuuritaustaan katsomatta. Vuolle työllistää noin 350 henkilöä. Aktiivisia vapaaehtoisia on mukana noin 350. Lisätietoa www.vuolleoulu.fi
Erkki Hujanen



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva