Uusi sairaala nousee lähivuosina pala palalta

Antti Ervasti Kaleva
Oulu Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin suunnittelema lasten ja naisten sairaalan uudistaminen on 60 miljoonan euron hanke, joka yhdistää nykyiset toiminnot tavoitteen mukaan yhtenäiseksi ja nykyistä tehokkaammaksi kokonaisuudeksi.
Sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyi maanantaina sairaalan hankesuunnitelman ja antoi hallitukselle tehtäväksi valmistella sairaalan rakentamispäätös, joka on määrä tehdä joulukuussa vuoden päästä.
Jos hanke etenee päätöksentekoportaassa suunnitellusti, sairaalan rakentaminen alkaisi vuonna 2016 ja valmista olisi vuoden 2018 lopussa.
Uusittavan lasten ja naisten sairaalan taustalla ovat nykyisen Oulun yliopistollisen lastensairaalan huonokuntoiset tilat. Samalla, kun uusi sairaala fyysisesti rakennetaan, toimintoja yhdistellään ja tehostetaan.
Valtuustolle maanantaina hanketta esitellyt hallintoylilääkäri Juha Korpelainen sanoo, että tavoitteena on pyrkiä pois nykyisestä pirstaloituneisuudesta. Käytettävien tilojen hyötyneliöiden määrä kasvaa uudistuksissa.
"Avohoitoa lisätään ja sairaansijoja vähennetään. Monella tavalla on tarkasti laskettu, että miettimällä organisaatio uudella tavalla uusissa tiloissa voidaan tarvittavan työn määrää vähentää noin 50 henkilötyövuodella", Korpelainen sanoo.
Valtuutettuja huolestuttaa hankkeen rahoitus. Lasten ja naisten sairaalan rakentamiseksi sairaanhoitopiiri joutuu turvautumaan osin velan ottoon.
Poistot ja rahoituskulut on tarkoitus hoitaa toimintamenoja vähentämällä. Uuden sairaalan tuottavuuden lasketaan paranevan 10-15 prosenttia.
Usean erillisen poliklinikan sijasta uudistettuun sairaalaan tulee yksi yhteinen poliklinikkakokonaisuus. Vuodeosastolla vähennetään sairaansijoja, eikä niitä ole enää korvamerkitty poliklinikoille. "Myös leikkausosastosta tulee yksi yhteinen, samoin lasten teho-osastosta. Aikuiset naiset hoidetaan aikuisten teho-osastolla", Korpelainen sanoo.
Synnytysosastolla varaudutaan syntyneisyyden kasvuun. Yhteistyö neuvoloiden kanssa tulee olemaan hänen mukaansa uusi käytäntö.
Lastensairaalan yksiköiden määrä vähenee nykyisestä 22:sta kymmeneen.
Kun sairaanhoitopiirin valtuusto ensi vuonna päättää lasten ja naisten sairaalan toteuttamisesta, se päättää myös pidemmälle tähtäävän Tulevaisuuden sairaala 2030 -hankkeen sisällöstä.
Uusi sairaala on ensimmäinen osa Tulevaisuuden sairaalasta, ja sillä on sijoituspaikaksi kolme vaihtoehtoa. Kolme vaihtoehtoa on myös sillä, mihin osaan OYSin aluetta aletaan rakentaa uutta sairaalakokonaisuutta.
Vaihtoehdot eivät ole yksi yhteen samat, koska Tulevaisuuden sairaalaa alettiin suunnitella aiemmin. Siinä sijoituspaikkoja voivat olla eteläinen, keskinen ja pohjoinen osa nykyistä OYSia.
Lasten ja naisten sairaalalla vaihtoehtoja ovat pohjoinen, välikkö ja Männikkö, joka tarkoittaa osapuilleen nykyisen lastensairaalan itäisintä päätyä.
Korpelaisen mukaan paikkavaihtoehtojen perustamiskustannusten hintahaarukka liikkuu 75-78 miljoonan välillä, mikä on rahamääränä suuri, mutta ei prosentuaalisesti yhtä iso.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva