Skiftesvik ja Pohjola Runeberg-ehdokkaina

Vesa Kärki Kaleva
Oulu Oululainen Joni Skiftesvik ja Oulun seudulta kotoisin oleva Tanja Pohjola ovat mukana kirjailijajoukossa, joiden teoksista valitaan vuoden 2015 Runeberg-palkinnon saaja.
Skiftesvik on kisassa romaanillaan Valkoinen Toyota vei vaimoni (WSOY)
"Skiftesvik kirjoittaa vaivatonta ja kielellisesti täsmällistä proosaa, jota lukeva saa rauhassa sukeltaa sohvan huomaan nauttimaan suomen kauneudesta. Skiftesvikin romaanin kehystarinana ovat Skiftesvikin ja hänen vaimonsa Hilkan vakavat sydänongelmat, joista nopein leikkauksin siirrytään muistelemaan elämän eri vaiheita ja liikutaan luontevasti monessa eri aikatasossa", palkintoperusteluissa sanotaan.
Tanja Pohjola (s. 1980) on ehdolla esikoisromaanillaan Lintu pieni (Atena).
"Lintu pieni on yksi tasokkaan esikoiskirjavuoden läpimurtoteoksista. Aistikylläisessä, herkkäviritteisessä romaanissaan Pohjola pureutuu päähenkilönsä elämään niin jatkosodan aikaisen Viipurin rapistuvassa huvilassa kuin myös kymmenen vuotta myöhemmin Helsingissä. Taitavaa mielenkuvausta tukee yhtenäinen lintusymboliikka, joka kulkee läpi romaanin", raati kiittelee.
Muut romaaniehdokkaat ovat Juha Hurmeen Nyljetyt ajatukset (Teos) ja Minna Lindgrenin Ehtoolehdon pakolaiset (Teos).
Runeberg-kilvassa lyyristä lyhytproosaa edustaa Susanne Ringellin Tärnornas station - en drömbok (Ellips förlag), Marisha Rasi-Koskinen on mukana novellikokokoelmalla Vaaleanpunainen meri (WSOY) ja Merete Mazzarella esseeteoksella Själens nattsida. Om Mary Shelley och hennes Frankenstein (Schildts & Söderström, suomennos Sielun pimeä puoli, Tammi). Helena Sinervon runokokoelma Avaruusruusuja (WSOY) on myös ehdokkaiden joukossa.
Voittaja kerrotaan Runebergin päivänä helmikuussa. Palkintosumma on 10 000 euroa.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva