Pieni joutuu hakemaan paikkaansa

Riitta Taulavuori Kaleva
Oulu "Meitä kyllä onni potkaisi, kun saimme näin hyvän liikepaikan läheltä keskustaa ja noin 150 metrin päässä entisistä tiloista. Tilat ovat nyt käytännöllisemmät, vuokra halvempi ja parkkipaikkojakin on paremmin ihan tässä vieressä", Keräsen Kuvaamon toinen omistaja Tuula Ipatti myhäilee.
Ipatin ja Leena Raappanan omistama kuvaamo avasi Isokatu 10:ssä joulukuun ensimmäisenä päivänä toimittuaan tätä ennen Puistolan talossa Isokatu 16:ssa.
Vuonna 1926 perustettu ja nykyään Oulun vanhin kuvaamo ennätti olla Puistolan talossa vuodesta 1939 eli 75 vuotta.
Ipatti kehuu Puistolan talon olevan hieno ja arvokas. Pienelle erikoisliikkeelle tilat tosin kävivät liiankin arvokkaiksi.
Ipatin mielestä vuokranantajat eivät tunnu vuokrankorotuspäätöksiä tehdessään ottavan huomioon sitä, että nyt on lama-aika. Kuluttajat ovat varovaisia, ja esimerkiksi juuri valokuvaamoissa eletään murroskautta.
"Digikuvauksen puristuksessa bisnes tehdään studiokuvauksilla."
Edes se ei tunnu painavan, vaikka vuokralainen on ollut pitkäaikainen vuokranmaksaja.
Keräsen Kuvaamo ei ole ainoa kivijalkaliike, joka on lähtenyt samasta talosta äskettäin. Sunnuntaina ovensa sulki lopullisesti Kelloliike E.A. Lahti toimittuaan liikepaikassa 85 vuotta.
Vuoden lopussa Puistolan talosta lähtee Atelier Torbjörn Tillander. Koruliikkeen ateljee-myymälä on toiminut Oulun keskustassa nelisen vuotta.
"Liikepaikka oli Oulussa ehdottomasti paras mahdollinen, mutta Oulussa ei vain ollut tarpeeksi asiakaskuntaa tämäntyyppiselle erikoismyymälälle", sanoo toimitusjohtaja Tina Tillander.
Hän myöntää, että liikkeen aloitusajankohtakaan Oulussa ei ollut paras mahdollinen. Juuri noihin aikoihin alkoi vyöryä tietoa Nokian vaikeuksista.
"Ja huonot ajat vaikuttavat myös psykologisesti niihinkin, joilla olisi varaa kuluttaa."
Tillanderin mielestä jokaisen suomalaisen kannattaisi kuitenkin miettiä, halutaanko kotipaikkakunnalla olevan erikoisliikkeitä. Jos halutaan, niissä pitää myös asioida.
Pikainen katugallup kävelykatu Rotuaarilla paljastaa, että keskustan kivijalkakauppoja kyllä kaivataan, oli kansalainen nuorisoa tai varttuneempaa väkeä.
"Niistä saa henkilökohtaista palvelua ja niissä on sellaista mukavaa vanhan ajan tunnelmaa", Hilkka Salonkari tuumaa.
"Niistä löytää yleensä saman tien sen mitä hakeekin", perustelevat kaverukset Jussi Bones ja Jere Aakko.
"Eivät suinkaan kaikki ihmiset halua asioida netissä", vakuuttaa Urheilukauppa.eu:n tiskin takaa Pakkahuoneenkatu 9:stä löytyvä Kari Mikkola, entinen Nokian työntekijä.
Palloilulajien tarvikkeisiin, välineisiin ja tekstiileihin erikoistuneen kaupan toiminta alkoi pari vuotta sitten ensin suoramyyntinä ja se laajentui pian verkkokauppaan.
Eniten kasvua tuntuu olevan tällä haavaa juuri kivijalkakaupan myynnissä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva