Oululta vaaditaan ratkaisua vedestä

Kari Sankala Kaleva
Oulu Valtiovalta on kyllästynyt oululaispoliitikkojen viivyttelyyn vesihuollon ratkaisuissa. Kaupunki on vellonut vettä riittävästi jo 1980-luvulta lähtien.
Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus paimentaa Oulun kaupunkia tekemään päätöksen vedenhankinnan varmistamisesta. Päätös on tehtävä ensi toukokuun loppuun mennessä.
Taustalla on pelko Talvivaaran jätevesistä ja Oulujoen tilan mahdollisesta heikentymisestä. Fennovoiman takia ei ainakaan vielä olla liikkeellä.
Oulu on Suomen ainoa kaupunki, jonka vedenhankintaa ei ole varmistettu riittävästi. Kanta-Oulun raakavesi otetaan Oulujoesta.
Ely-keskuksen näkemys on, että "mikäli päävesilähteen raakaveden laatu heikkenee oleellisesti ja jokiottamot joudutaan sulkemaan, Oulun nykyisin käytössä olevista varavesilähteistä riittää talousvettä käytännössä ainoastaan sairaaloiden ja huoltovarmuuden kannalta välttämättömän teollisuuden tarpeisiin."
"Naapurikuntien vedenottokapasiteetti ja käytössä olevat pohjavesivarat eivät riitä korvaamaan Oulujoen raakaveden saantia."
Elyn vesistöyksikön päällikkö Timo Yrjänä sanoo, että uusi vesihuoltolaki korostaa kaupungin vastuuta vedenhankinnan turvaamisessa myös häiriötilanteissa.
"Olemme neuvotelleet Oulun kaupungin sekä maa- ja metsätalousministeriön kanssa moneen kertaan. Kaupunki lupasi tekevänsä päätöksen kesällä 2014. Poliittiset päättäjät ottivat kuitenkin vielä kahden vuoden aikalisän. Ministeriön ja meidän näkemys on, että Oulussa asia on kypsä päätettäväksi."
"Tietyllä tavalla nyt annettu kehotus on askel kohti hallintopakkoa. Olemme kysyneet asiasta, nyt kehotamme ja seuraava askel on hallintopakko. Vesihuoltolaki on tiukentunut."
"Hallintopakkoa voi tehostaa uhkasakolla. Emme ole miettineet summia. Sakossa huomioidaan hankkeen kustannukset ja kunnan maksukyky."
Yrjänän mukaan kyse ei olisi Oulun tapauksessa muutamista tuhansista eurosta, vaan sellaisesta summasta, joka tuntuu ja vaikuttaa.
Jos Oulun kaupunki ei tee päätöstä vapaaehtoisesti, ely-keskus voi antaa määräyksen päätöksen tekemiseksi.
Valvovan viranomaisen kiinnostus Oulun varavesiratkaisuun ei Yrjänän mukana johdu Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalan suunnitelmista.
"Pikemminkin tässä vaikuttaa välillisesti Talvivaara."
"Valvovalla viranomaisella on silloin vastuu, jos Talvivaarassa tapahtuu jotakin odottamatonta. Meidän on pitänyt ottaa käyttöön järeät keinot. Asiasta ei enää siinä mielessä neuvotella", Timo Yrjänä sanoo.
Oululaispoliitikot siirsivät kantakaupungin vesihuollon varavesiratkaisua viime lokakuussa vuoden 2016 loppuun.
Kaupunginhallitus päätti äänin 11-6 teettää asiasta lisäselvityksiä ja päättää asiasta vasta vuoden 2016 loppuun mennessä.
Ely-keskuksen mielestä kaikista tarkastelussa mukana olleista vaihtoehdoista on tehty riittävät selvitykset.
Näin ollen ei ollut perusteltua syytä siirtää vedenhankinnan varmuusluokan parantamiseksi tarvittavaa ratkaisua vuoden 2016 loppuun.
Ely-keskus edellyttää kaupungilta tietoa päätöksestä ja toteutettavista toimenpiteistä sekä arviota toteutusaikataulusta ensi vuoden toukokuun loppuun mennessä.
Valtuusto joutuu pohtimaan Oulun varavesijärjestelmää ilman ely-keskuksen patisteluakin. 23 valtuutettua jätti viime lokakuussa kirjallisen vaatimuksen käsittelystä. He eivät olleet kaupunginhallituksen venyttelyyn tyytyväisiä.
Apulaiskaupunginjohtaja Matti Matinheikki arvioi, että ely-keskuksen kiirehdintä tuodaan valtuuston tietoon tammikuussa. Samalla vastataan aloitteeseen.
Maaliskuussa alkaa asian poliittinen valmistelu ja käsittely niin, että päätös kyetään tekemään valtuustossa huhti-toukokuussa.
"Asiasta on neuvoteltava ely-keskuksen kanssa. Kaupungin pitää hakea uskottava ratkaisu", Matinheikki sanoo.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Moilanen (kesk.) osasi odottaa ely-keskuksen patistelua.
"Tämä tuli esille elyn kanssa käydyissä lakisääteisissä kehityskeskusteluissa joku viikko sitten."
"Tämä tarkoittaa, että kaupunginhallituksen pitää käsitellä asia uudestaan. Ei auta kuin pohtia uutta ratkaisua."
Moilanen ei myönnä, että kaupunginhallitus olisi ollut päättämätön vesiasiassa.
"Viinivaara on hiertänyt osaa päättäjiä. Kyse ei ole vastuun pakoilusta. Hajautetusta mallista ja Yli-Iistä on osan mielestä ollut puutteellisesti tietoa."
"Ymmärrän elyn Talvivaara-näkökulman. Talvivaara on ollut opetus viranomaisille. Vesi on iso kysymys. Kyse on yhteiskunnallisesti merkittävästä asiasta. Häiriö vesihuollossa halvaannuttaisi toiminnat."
"Eduskuntavaalikysymys? Ehkä niille, joilla kanta on kiinni. Tässä on kyse vastuusta ja kyvystä löytää päätös", Moilanen korostaa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva