Moottoritie sirkukselle

Eeva Kauppinen Kaleva
Oulu Nykysirkukselle rakennetaan kiertueverkostoa, jonka lonkerot ulottuvat Pohjolasta ja Euroopasta Pohjois-Amerikkaan.
EU:n kulttuuriohjelmasta rahoitettu hanke on nimeltään Autopistes: Circus Dissemination.
Kyse on sirkuksen levityksestä festivaalijohtajien ja kuraattoreiden yhteistyötä kehittämällä.
"Autopistes on katalaanin kieltä ja merkitsee valtaväylää tai moottoritietä", taiteilijaprofessori Pirjo Yli-Maunula selittää.
"Katalonia Espanjassa ja Ruotsi ovat tehneet paljon nykysirkusyhteistyötä. Siksi on vitsailtu, että pitäisi rakentaa valtaväylä Ruotsin ja Katalonian välille. Että saataisiin nopeutettua liikennettä."
Autopistes-hanketta koordinoi sirkustehdas La Grainerie Ranskasta. Sen pääpartnereina toimivat Subtopia Ruotsista,
Institut Ramon Llull Kataloniasta Espanjasta ja La Tohu Kanadasta.
Yhteistyökumppaneita löytyy myös Tšekistä, Italiasta, Suomesta ja Puolasta.
Autopistes järjestää sirkusfestivaalien yhteydessä työpajoja, joihin kutsutaan kuraattoreita Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. Oululainen Pirjo Yli-Maunula on yksi mukaan kutsutuista. Hän osallistui viikon pituisiin workshoppeihin heinäkuussa Montrealissa ja syyskuussa Barcelonassa.
Pirjo Yli-Maunula kuratoi ja organisoi Flow-sirkussarjaa Oulussa. Lisäksi hän on Pyhäjärven Täydenkuun Tanssit -festivaalin taiteellinen johtaja.
"Workshopit olivat hyviä, koska niissä pyrittiin mahdollisimman konkreettisiin tuloksiin. Puhuttiin suoraan, kenestä kukakin on kiinnostunut", Yli-Maunula kiittää.
Lisäksi osanottajat katsoivat festivaaliesitykset ja keskustelivat niistä.
"Meillä oli myös moderaattori, joka näytti videoita. Jokaisella osanottajalla oli mahdollisuus suositella muille, mitä kiinnostavia esityksiä olemme itse nähneet omassa maassa tai muualla."
Nyt kuraattorit ja festivaalit pyrkivät löytämään yhteiset nuotit kiertueiden jakamiseen.
"Jos tulisi esimerkiksi sirkusryhmä Etelä-Euroopasta pohjoiseen, niin meistä täällä työskentelevistä mahdollisimman moni ottaisi sen vastaan", Yli-Maunula avaa ideaa.
Flow-sirkuksen kannalta luontevin yhteistyökumppani on Cirko - Uuden sirkuksen keskus Helsingistä.
Pohjoismaiden suurin nykysirkusfestivaali Cirko-festivaali järjestetään vuosittain toukokuussa.
"Pyrimme siihen, että kun he päätyvät ottamaan jonkun esityksen, niin minä ottaisin sen saman Flow-sarjaan", Yli-Maunula sanoo.
"Ratkaisevaksi tulee ryhmien kohdalla, saako vierailulle lähettäjämaan tukea. Sitten ryhmä pitää vielä tuoda Etelä-Suomesta pohjoiseen. Se on meille pohjoissuomalaisille haasteellista. On melkein yhtä kallista tuoda joku Helsingistä Ouluun kuin vaikka Pariisista Helsinkiin."
Ruotsin puolella toimii Riksteaternin kiertueverkosto. Riksteatern kierrättää teatteriesityksiä jatkuvasti myös Pohjois-Ruotsiin: Luulajaan, Pajalaan ja Haaparannalle.
"Olisi tosi helppo tuoda sirkusta sitä kautta Ouluun asti. Tästä on keskusteltu Riksteaternin kanssa", Yli-Maunula kertoo.
Pirjo Yli-Maunulan tavoitteena on tuoda Ouluun 2015 ainakin yksi ulkomainen vierailu.
"Sitä minä nyt työstän. Maksimi olisi varmaan kaksi. Haasteena on saada semmoinen tila, joka sopii haluamalleni esitykselle."
Sirkuskuraattorilla on jo ollut joitakin ehdokkaita mielessä. Mutta kulttuuritalo Valveen Valvesali ei ole ollut niille passeli.
"Valvesali riittäisi kooltaan, muttei varustelultaan. Sirkuksessa on niin paljon erityisyyksiä, esimerkiksi tukirakenteita. Pitää olla lattia- ja seinäkiinnityspisteitä, joita ei Valvesalissa tällä hetkellä ole. Se aiheuttaa jonkun verran päänvaivaa."
Flow-sirkus tekee yhteistyötä myös Oulun kaupunginteatterin järjestämän Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaalin kanssa.
"Toistaiseksi on keskusteltu vain festivaaliajasta. Mutta mikä ettei sirkusta voisi tarjota muunakin ajankohtana. Ainakin minun puolestani", Yli-Maunula sanoo.
Haasteellisinta on oman teatteritilan puute. Niinpä Pirjo Yli-Maunula varaa etukäteen Valvesalista tiettyjä slotteja eli aikoja.
"Mutta osuvatko ajat juuri sellaisiin kohtiin, kun joku kiertue olisi käynnistymässä?" hän arvuuttaa.
"Toivon, että Oulun kaupunginteatterin kanssa yhteistyössä tarjoutuisi mahdollisuuksia kansainvälisen sirkuksen tuomiseen. Olen koettanut listata heille sirkusteoksia, jotka olisivat kiinnostavia. Esimerkiksi ruotsalaisen jonglöörin Johan Welltonin suuri suksee Glitch on semmoinen. Voitaisiin tuoda semmoista, mitä Valveelle ei pysty."
Pirjo Yli-Maunulalla on toinenkin alusta, Pyhäjärven Täydenkuun Tanssit. Hän toimii toista kertaa festivaalin taiteellisena johtajana.
"Täydenkuun Tansseille on myös toiveissa saada ulkomainen sirkusvieras."
Viime kesänä Pyhäjärvellä nähtiin Ilona Jäntin ja Tuula Jekerin Ride.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva