Menneitä aikoja muistellessa

Pia Kaitasuo Kaleva
Oulu Aktiivinen aikuinen - oululainen Terttu Välikangas, 68, on vuosikymmenten ajan ollut oiva esimerkki määritteelle.
Välikangas haki vastapainoa työlle oman pojan lähdettyä maailmalle menemällä mukaan yhdistystoimintaan. Muun muassa Suomalainen naisliitto sai hänestä ahkeran toimijan.
"Tässä meidän naisten tasa-arvossa on ollut ja on edelleen korjattavaa", hän perustelee.
Omassa työssään rakennusmestarina ja insinöörinä Oulun kaupungilla hän ei törmännyt sukupuoliseen syrjintään. Välikangas päinvastoin kiittelee miehistä työyhteisöään rehtiydestä.
"Joskus saattoi tulla miesasiakas, joka kysyi: ’Eikö täällä ole yhtään miestä?’"
Kaikilla ei ole ollut yhtä hyvin, Välikangas on yhdistystoiminnassa oppinut.
"Esimerkiksi Oulun yliopiston naistutkijat avasivat silmiäni näkemään asioita: en ollut huomannut mitään sellaisia sabluunoita, joissa nainen pannaan miehen mittaa vastaan."
Tänä vuonna Välikangas on ollut tuomassa julki tärkeitä hankkeita. Vuoden aluksi julkaistiin Suomalaisen Naisliiton ja Oulun Ympäristön Kalevalaisten Naisten yhteistyönä syntynyt julkaisu Naiset vastuunkantajina sodan vuosina 1939-1945, joka kertoi kotirintamanaisten elämästä.
"Koin rikastuneeni suuresti, kun sain omalta osaltani olla tallentamassa kahdeksan naisen tarinan. Kukin oli tehnyt raskasta työtä, muttei ollut lainkaan katkera."
Tämän hetken tärkeä hanke on Suomalaisen Naisliiton sähköinen portaali, johon kerätään 2017 mennessä naisten elämäntarinoita.
"Haastamme miehiä ja naisia muistelemaan, muisteluttamaan ja kirjoittamaan."
"Tärkeää olisi, että kuultaisiin iäkkäältä naiselta hänen omia painotuksiaan elämän tärkeistä asioista."
Kuuleminen antaa myös haastateltavalle merkityksellisyyden tunteen, Välikangas muistuttaa.
Terttu Välikangas ottaa tulevan vuoden alusta hoitaakseen kunniakkaan tehtävän: hänestä tehtiin Oulun suojeluskunta- ja Lotta Svärd -piirin perinneyhdistyksen puheenjohtaja. Hän on ensimmäinen nainen tehtävässä ja myös ensimmäinen sodan jälkeisen sukupolven edustaja puheenjohtajana.
"Tällä halutaan viestiä, että vastuuta voivat nyt ottaa ne, joiden isät ja äidit palvelivat maata."
Välikangas iloitsee, että hänestä seuraavan sukupolven edustajakin on jo perinneyhdistyksen hallituksessa.
Toiminta Oulussa on poikkeuksellista: suojeluskuntien ja Lotta Svärdin perinneyhdistykset tekevät työtä yhdessä organisaatiossa. "Meille ehdotettiin eriytymistä, mutta hallitus ei sille syttynyt. Perinnetyö nyt ei ainakaan ole sellaista, jota jaetaan kahtia."
Uusi puheenjohtaja kaipaa keskustelua toimintamuodoista. "Mietin, millä lailla haastaisimme nykyisiä työikäisiä ja eläkeläisiä mukaan. Ja toisaalta, millaisilla teoilla voisimme kunnioittaa sota-ajan sankareita."
"Me kaikki olemme kiitollisuudenvelassa rintamalla ja kotirintamalla olleille. On miesten ja naisten asia tehdä yhdessä työtä näiden sankarinaisten ja -miesten hyväksi, jotka vielä olevat keskuudessamme."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva