Väkijoukko aivan kohahti

Elina Ursin Kaleva
Oulu Väkijoukko kohahti ääneen, kun punainen esirippu valahti alas taiteilija Sanna Koiviston Tiernapojat-patsaan päältä Rotuaarilla perjantaina. Patsaan ympärille kerääntynyt sankka ihmisjoukko osoitti suosiotaan ja iloitsi näkemästään.
Koivisto oli haltioissaan kokemastaan vastaanotosta. Puheenvuorossaan taitelija luovutti veistoksen oululaisten omaksi.
"On ihana nähdä, että te oululaiset olette ottamassa tämän patsaan ihan omaksenne. Ei yhtään jännitä, ei yhtään stressaa. On rauhallinen ja onnellinen olo. Siinä se nyt on, ja teille se nyt sitten jää", kiitteli iiläistaiteilija.
Veistoksen vieressä kymmenille kännykkäkameroille hymyillyt taiteilija sai henkilökohtaisia kiitoksia ja muutamia kysymyksiä liittyen patsaan antaumuksella laulaviin oululaisiin tiernapoikiin.
"Patsaan pojat ajoittuvat 1960-2000-luvuille. Mutta jos kenkiä katsoo, voi se olla aikaisemminkin. Olen tutkinut vanhoja valokuvia ja siirtänyt omia muistikuviani teokseen", kertoi Koivisto.
Rotuaarilla patsaan nähnyt oululainen Kirsi Kalliokoski kehui Tiernapojat-patsaan täydentävän Oulun veistosperinnettä.
"Se on hyvin viehättävä ja ihastuttava. Lapsihahmot kertovat tiernaperinteestä ja suomalaisesta inhimillisyydestä", hehkutti Kalliokoski.
Oulussa syntynyt ja koulunsa käynyt, Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen korosti paljastuspuheessaan oululaisen tahdon merkitystä ja Tiernapoika-patsaan erityisyyttä.
"Iso joukko ihmisiä, oululaisen kulttuurin ystäviä kääri hihat, lähti töihin ja keräsi rahaa. Patsas on syntynyt tahdosta."
Tiernasäätiön hallituksen puheenjohtajan Tuure Holopaisen mukaan Tiernapojat-patsaan rahoitus on hyvällä mallilla. Rahoitukseen on osallistunut yksityisiä henkilöitä, yrityksiä ja yhdistyksiä. Osa rahasta on koottu myymällä tierna-aiheisia tuotteita.
Säätiö joutuu keräämään rahaa yli varsinaisen patsaan hinnan 106 000 euroa muun muassa arvonlisäveroihin ja tekijänpalkkioon.
Oululainen kulttuurivaikuttaja ja Merikoskikerhon puheenjohtaja Kaisu Mikkola kuunteli tarkasti patsaan ympärillä käytyä keskustelua. Veistos on nimittäin tarkoitus siirtää vuoden päästä Isollekadulle niin, että poikien katseet suuntaavat tuomiokirkolle päin.
"Täällä on alkanut sellainen henki, että patsasta ei saa siirtää pois Rotuaarilta. Tällä paikalla oli Oulun ensimmäiset jouluvalot ja tiernaristi", kertoi Mikkola.
Juhlatilaisuuteen osallistunut kauppaneuvos Ilkka Lantto kertoi, että Oulun tiernaristi avattiin Kirkko- ja Saaristonkadun risteykseen vuonna 1950. Kyseisen risteyksen kulmissa toimivat Antellin tilat, Viljo Lanton Oulun Kauppa Osakeyhtiön Pohjoismaiden ensimmäinen itsepalvelumyymälä OKO, Hammarin Sähkö ja Kirjola-kirjakauppa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva