Juhlapuku saa pikaisesti vielä viime silauksensa

Riitta Taulavuori Kaleva
Oulu Pukusuunnittelija ja ompelija Outi Sulkala asettelee frillakerrosta oranssinpunaista silkkiä olevan juhlapuvun helmaan.
"Näitä tulee vielä pari kerrosta tähän helmaan. Yläosaan laitetaan luunauhaa, jotta puku pysyy topakasti kantajansa päällä. Kaula-aukko on toteutettu halterneck-tyylisellä niskalenkillä", oululainen Sulkala kertoo.
Espanjalaistyylisen, flamencohenkisen puvun tilannut oululaisnainen on tuonut silkkikankaan Malesiasta. Tähän juhlapukuun sitä on tarvittu 15 metriä.
Pienen Muotihuone Chicin yrittäjä viimeistelee pukua, jonka kantaja on kutsuttu lauantaiksi Linnan juhliin. Pukua sovitetaan kantajansa päällä ompelimossa vielä kerran ennen kuin se luovutetaan perjantaina.
Helsinkiin puku matkustaa lentokoneessa, matkalaukkuun pakattuna ja kenties silkkipaperiin kääräistynä. Silittää sitä ei kuulemma enää tarvitse, vaan riittää, että se nostetaan vaatepuulle oikenemaan viimeistään pari tuntia ennen h-hetkeä.
Oululaisnainen täydentää pukuaan oululaisen Nikama Designin harjatusta teräksestä tekemillä ranne- ja hiuskoruilla sekä espanjalaistyylisellä kampauksella.
Linnan juhliin kutsun saanut nainen kertoo pukunsa innoitteena olleen flamencoharrastuksensa. Korusarjassa häntä puhuttelee muotokieli, joka pohjautuu skolioottisen selän röntgenkuviin. Nainen itse on tekemisissä tuki- ja liikuntaelinsairauksien parissa ammattinsa kautta.
Tähän mennessä Outi Sulkala on käyttänyt flamencohenkisen leningin valmistukseen parikymmentä tuntia parin viikon aikana.
Sulkala laskeskelee tehneensä Linnan juhlia varten kaikkiaan lähemmäs 150 juhlapukua uransa aikana. Kiireisimpinä vuosina Helsingissä toimiessaan hän saattoi tehdä seitsemänkin pukua yhtä itsenäisyyspäivän vastaanottoa varten.
"Se alkaa olla maksimimäärä, minkä yksi ihminen ehtii tehdä parissa kolmessa viikossa. Näiden juhlien pukujahan aletaan teettää viime tipassa vasta sen jälkeen, kun on saatu kutsut käteen."
Unettomia öitä tai edes stressiä yrittäjä ei myönnä poteneensa edes noina kiireisimpiä aikoina.
"Aina ne puvut on saatu valmiiksi ajoissa, vaikka sitten omaa työpäivää pidentämällä. Jos on yrittäjäksi ryhtynyt, stressaaminen ei auta."
Sulkalalla on tapana katsoa Linnan juhlien televisiolähetys. Hän myöntää jännittävänsä lähinnä sitä, poimivatko tv-kamerat juuri ne omat luomukset.
Tänä vuonna pientä lisäjännitystä tuo espanjalaistyylisen puvun laahus ja se, osaavatko perässä tulevat asetella askeleensa maltillisesti. Aina ei ole osattu.
Suunnittelijana ja ompelijana Outi Sulkala kertoo lähtevänsä toteuttamaan asiakkaansa toivomuksia tämän persoonan ja vartalotyypin perusteella.
"Hyvän puvun pitää olla istuva eli näyttää kauniilta kantajansa päällä. Kantajan pitää tuntea olonsa myös mukavaksi puku päällään. Lähtökohtana on aina laadukas kangas."
Hän kannattaa lisäksi konstailemattomuutta. Kaikkea mahdollista ei tarvitse mahduttaa yhteen pukuun.
Laadukas juhlapuku kestää Sulkalan mielestä myös kierrätystä.
Moni Linnan juhlien vakiovieras tuntuukin nykyään tuunaavan aiempien vuosien asujaan, ja myös muunlainen kierrätys on yleistynyt. Tämänvuotisten juhlien erikoisin asu taitaa olla kahvikapseleista valmistettu paljettipuku.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva