Heinätori oli aikansa monitoimitalo

Helge Murtovaara Kaleva
Oulu "Koulumme oppilaat ovat nyt ensimmäistä kertaa saman katon alla, koska erityiskoulu on pienentynyt niin paljon", Heinätorin erityiskoulun apulaisjohtaja Marjut Väihkönen kertoo.
Heinätorin koulun avoimien ovien päivänä järjestettiin tasatunnein opastettuja kierroksia, joissa esiteltiin viime lukuvuoden aikana tehdyn peruskorjauksen tuloksia.
Päärakennuksen perusteellisen ala- ja yläpohjan tiivistämisen sekä LVIS-remontin yhteydessä uusittiin sisäpinnat ja valaistus, toteutettiin uusia tilaratkaisuja, saatettiin opetusteknologia ajan tasalle ja saatiin koulun sisäilma laadukkaammaksi.
"Jotakin on olennaisesti muuttunut, sillä tänä syksynä ei ole ollut sairauspoissaoloja."
Oulun kansakoulu aloitti toimintansa vuonna 1874. Heinätorin koulu on Oulun ensimmäinen rakennus, joka varsinaisesti on rakennettu koulukäyttöön.
Ala- ja yläkansakouluun jakaantuneeseen kouluun kirjoitettiin oppilaaksi 189 lasta, joita opetti neljä opettajaa. Varat lääninarkkitehti Wollmar Westlingin suunnitteleman koulun rakentamiseen saatiin Oulun viinanpolttimon tuotoista.
"Jotakin hyötyä on joskus viinan juomisestakin ollut. Koulu oli oman aikansa Kastellin monitoimitalo, jota tultiin katsomaan ympäri Suomea."
Kyseiselle paikalle, nykyisin keskelle kaupunkia, koulu rakennettiin, koska silloin tontit olivat halpoja, mutta myös sen vuoksi, että ympäristössä asui paljon työläisiä. Kansakouluajatuksen mukaisesti tavoitteena oli tarjota opetusta alemmille sosiaaliluokille.
Kansakoulukäytössä rakennus oli vuoteen 1965 asti, jolloin Nuottasaaren koulu valmistui.
Sen jälkeen koulussa toimi keskikoulu ja musiikkioppikoulu. Heinätorin erityiskoulu muutti nykyiseen rakennukseen vuonna 1971.
Uudisrakennus teknisen työn tiloineen ja liikuntasaleineen valmistui vuonna 1985.
Kun koulurakennus vuosina 1979-1980 peruskorjattiin, jotakin tehtiin sen ajan korjausmenetelmin väärin. Alkuperäisessä hirsirakennuksessa ei sisätilaongelmia ollut.
Tilaratkaisuihin ei Väihkösen mukaan ole tehty suuria muutoksia. Nykyisistä tiloista osa on tarvittaessa mahdollista myös muuttaa opetustiloiksi.
Tällä hetkellä opetusryhmiä on kymmenen ja vuodenvaihteen jälkeen yksitoista ryhmää.
Luokanopettajia on kymmenen ja aineenopettajia kaksi sekä kymmenen koulunkäynninohjaajaa.
"Tällä hetkellä koulussa on 63 oppilasta, jolloin ryhmäkoko vaihtelee neljästä yhdeksään oppilaaseen. Opetus on kokonaisvaltaista, menemme kasvatuskärki edellä. Ympäristö tukee lapsen ja nuoren kaikenpuolista kehitystä."
Yksi muutoksen kokeneista tiloista on kotitalousluokka, jossa on nyt neljä pientä keittiötä.
"Yksi erittäin tärkeä osa opetusta on tukea nuoria itsenäiseen elämään."
Jokaisesta luokasta löytyy muun muassa videotykki.
Koulun vanha tyyli on säilytetty, sillä koulurakennus on suojeltu kohde ja yksi Oulun vanhimpia julkisia rakennuksia.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva