Draamaillen Nuojuan Tuijan kaa

Eeva Kauppinen Kaleva
Oulu Juurilleen Kempeleeseen muuttanut 35-vuotias näyttelijä ja draamakasvattaja Tuija Nuojua aikoo työllistää itsensä teatterin ja draamakasvatuksen parissa.
Pienyrityksen ideana on tuottaa kiertäviä lasten, nuorten ja aikuisten teatteriesityksiä sekä draamapajoja esimerkiksi mielenterveyskuntoutujille ja tyky-päiviä kaikille halukkaille.
"Toimialueenani on koko Pohjois-Suomi, tai periaatteessa koko Suomi", Tuija Nuojua määrittelee.
Tuija Nuojua työskenteli kolme vuotta Unga Teaternissa Espoossa 2006-2009. Lisäksi hän on opiskellut draamakasvatusta Jyväskylän avoimessa yliopistossa.
Tyttönimellä Tuija Käkelä hän näytteli nuorena Oulun ylioppilasteatterin ja Oulun Työväen Näyttämön produktioissa.
Näyttelijälupaus nähtiin esimerkiksi OTN:n kesätuotannossa Mies joka ei osannut sanoa ei Hupisaarilla kesällä 2005. Komediennen taitoja tarvittiin esityksen Metrotammana ja The Grannies -triossa Minna Kuusiston ja Hilkka Suvannon rinnalla.
"Vuodesta 2009 olin freelance-näyttelijä ja kotiäiti neljälle lapselleni, joista vanhin on nyt siis 5-vuotias", Nuojua kertoo.
Puoliso, oululaissyntyinen näyttelijä Mika Nuojua johti Mikkelin Teatteria 2011-2014. Pariskunta päätti muuttaa takaisin kotiseudulle. Nyt he toimivat molemmat jälleen Oulun seudulla.
Mika Nuojuan voi nähdä näyttämöllä hevifledassa Kain roolissa Oulun kaupunginteatterin Sirkku Peltola -tulkinnassa Yksiöön en Äitee ota.
Firman toiminimi on vielä hionnan alla, mutta hakemus yritysrekisteriin on jo lähetetty työnimellä Teatteri Pajasto.
"Yksi osa firman ideaa ovat helposti liikkuvat teatteriesitykset", Nuojua kertoo.
"Toinen vahva puoli ovat draamapajat, joita räätälöin tarpeen mukaan. Valmiita konsepteja ovat kuuden viikon kurssikokonaisuus Mielen draama sekä tyky-päivä Draamaillen."
Mielen draama -pajan Nuojua on toteuttanut kaksi kertaa mielenterveyskuntoutujille ja Draamaillen-pajan kerran sosiaali- ja päihdetyöntekijöille Mikkelissä.
Draamapajoissa on Tuija Nuojuan mukaan tavoitteena tavoitteettomuus.
"Pidetään vaan hauskaa", hän kertoo.
"Paljon luon itse hauskoja, pöhköjä juttuja. Se ei ole minkään produktion valmistamista. Palataan ihmisyyden juurille ja yhteisöllisyyteen. Ja mikä voima myös ryhmällä on. Aina ei tarvitse ottaa itseään ja toisia niin vakavasti. Eikä elämää yleensäkään."
Tuija Nuojualla on voimakas palo luoda itse. Siksi draamakasvatus viehättää häntä.
"Draamakasvatuksessa ollaan tekemisissä niin perustavanlaatuisten asioiden kanssa: toisen kohtaaminen, itsensä hyväksyminen, positiivisuuteen panostaminen ja läsnäolo. Semmoisia hirveän tärkeitä asioita, jotka nykypäivänä unohtuvat helposti", hän toteaa.
"Varsinkin Mielen draama -projekteissa tuli voimakkaasti esiin, kuinka paljon löytyy motivaatiota myös tavoitteelliseen tekemiseen sillä, että saat hetkeksi relata ja pitää hauskaa."
Nuojua on nähnyt, kuinka luovuus yhtäkkiä pulppuaa, kun ihminen rentoutuu.
"Syntyy ideoita ja halu tehdä."
Viime viikolla Nuojuan käsikirjoittama ja esittämä lastennäytelmä Sutun setti kiersi neljässä Oulun kirjastossa.
Sutun setin ensi-ilta oli Mikkelissä helmikuussa
Esityksessä Tuija Nuojua sukeltaa 6-vuotiaan erolapsen mielikuvitukseen ja ajatusmaailmaan. Touhukas tyttö, Suttu, löytää keinot selviytyä, vaikka välillä on kotonakin koti-ikävä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva