Ylipainoisten puolustaja

Lauri Hirvonen
Oulu Lihava nainen puhumassa muille koostaan. Se oli ensimmäinen kuva, jonka ympärille kirjailija, toimituspäällikkö Pekka Hiltunen alkoi rakentaa romaaniaan Iso (WSOY). Romaania, joka kertoo suuresta naisesta, joka ei halua pyydellä anteeksi olemassaoloaan. Romaania, joka kyseenalaistaa lihavuuden terveyshaitat.
Oululaislähtöinen Hiltunen tunnetaan jännityskirjoistaan Vilpittömästi sinun ja Sysipimeä. Isossa tehty tyylisuunnan muutos on kenties lukijoille uusi, mutta ei Hiltuselle itselleen.
"Olen aina tiennyt, että tulen kirjoittamaan monenlaisia romaaneja."
Kirjoittaminen oli vapauttavaa. Jännärin muotti ei rajoittanut. Isossa saattoi tehdä mitä tahansa.
"En ole kohdannut toista samanlaista. Kirja on omanlaisensa yhdistelmä."
Yhdistelmällä Hiltunen viittaa keräämänsä lihavuus- ja terveysaiheisen informaation sekä fiktiivisen tarinan rinnakkaiseloon. Hänestä tieto on yksi teoksen aiheista.
"Mitä me oikeastaan tiedämme? Moni niin sanottu tieto on laajalle levinneitä uskomuksia. Puolitotuuksia."
Iso-romaania on kuvattu myös sanalla pamfletti. Hiltunen ei määritettä aivan sellaisenaan niele.
"Se kertoo siitä, kuinka yhteiskunnallisesti nössöjä suomalainen media ja kirjatkin usein ovat."

Iso sai alkunsa jo kuutisen vuotta sitten. Hiltunen oli miettinyt lihavuuden olevan tabu, joka on jatkuvasti läsnä, mutta jota peitellään ja häpeillään. Hän kirjoitti Imageen artikkelin Läskisota.
Jutun teko herätti hänet. Hän koki saaneensa siihen asti harhaanjohtavaa tietoa lihavuuden terveyshaitoista. Iso syntyi tästä kummunneista pohdinnoista ja materiaalin keruusta.
Hiltusesta lihavuutta ei oltu kuvailtu kirjallisuudessa syvällisesti. Hän koki, että aiheesta oli melkein pakko kirjoittaa.
Hiltunen kertoo joutuneensa monta kertaa miettimään, osaako hän kirjoittaa aiheen vaativuuden mukaisesti. Epävarmuutta aiheutti myös sukupuoli. Miltä tuntuu olla nimenomaan iso nainen? Hiltunen halusi päähenkilön olevan nainen, sillä lihavuus koskettaa varsinkin heitä. "Miehille sallitaan rempseä pulskuus."
Lukijapalaute on ollut rohkaisevaa. Tunteiden tulkinta on koettu omaksi. Samaa palautetta Hiltunen sai jo kirjoitusprosessin aikana isokokoisia naisia haastatellessaan.
Hän kertoo oppineensa, kuinka ulkomuoto vaikuttaa elämään juuri tunteiden kautta. Ihmiset haluaisivat olla rationaalisia, mutta tosiasiassa olemme varsin pinnallisia. Moni muodostaa käsityksensä toisesta ulkonäön perusteella.
Hiltunen haluaisi, että kaikki voisivat olla hyvällä itsetunnolla muiden kanssa, juhlia ja syödä hyvin. Hiltusen mukaan lihava voi olla terve, mutta hän ei sillä tarkoita sitä, että saisi elää holtittomasti: täytyy tietää, mitä syö ja liikkuakin pitää.
"Ei tarvitse ensin muuttua mallinmittaiseksi. Terveyttä voi lähteä tavoittelemaan sellaisena kuin on."
Kun Hiltunen ui lihavuuden terveyskeskustelussa valtavirtaa vastaan, onko hän muutenkin skeptinen ihminen?
"Enpä oikeastaan. Koen olevani aika rauhallinen tarkkailija ja havainnoija."
Hän kokee kirjailijan tehtäväksi etenkin ihmisyyden tutkimisen siinä missä journalismin tehtävä on tarkkailla yhteiskuntaa.
Toimittajana Hiltunen miettii yleisöään. Kirjailijana hän keskittyy aiheeseen ja tarinaan ja eläytyy niihin.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva