Ruusukatu palkittiin vuoden julkisuustekona

Anna Leinonen Kaleva
Oulu Kaleva palkitsi taiteilija Kaisa Salmen Ruusuteoksen vuoden 2013 julkisuustekona.
Salmen taideteos toi Oulun keskustaan 34 000 ruusupensasta, jotka ilahduttivat oululaisia vajaan viikon ajan elokuussa. Pakkahuoneenkadulle levittäytynyt taideteos valloitti oululaiset välittömästi. Tämä todettiin myös palkintoperusteissa.
Ruusutaideteosta kiitettiin raikkaana ja ennakkoluulottomana: "Kaisa Salmi sai oululaiset hymyilemään ja todisti pitämättömästi ruusuillaan, ettei kyynisyys ole vielä saanut oululaisia kuristusotteeseensa."
Salmi kertoo, että myönteistä palautetta teoksesta tuli runsaasti. Päivittäin Pakkahuoneenkadulla käyneelle taiteilijalle jäi mieleen erityisesti ihmisten välittömyys.
"Ihmiset tulivat puhumaan, halasivat ja ottivat kuvia. Kuuntelin juttuja pyöräretkistä, kotihommista ja mummon vaateostoksista. Jos sinne menisi nyt, kukaan ei puhuisi minulle mitään."
Viimeisimmän palautteen Salmi sai pari päivää ennen joulua. Ennestään tuntematon nainen oli halunnut lähettää taiteilijan äidin kautta jatkohalin "sille ihanalle Kaisalle". Nainen oli rutistanut Salmen äitiä ja pyytänyt välittämään halauksen taiteilijalle.
Idea ruusukadun tekemisestä Pakkahuoneenkadulle syntyi vähitellen. Alkusysäys tuli siitä, kun Oulun kaupunginmuseo pyysi Salmea tekemään ympäristötaideteoksen.
"Ruusu oli minun ideani. Halusin jotain isoa ja kaunista. Minulla on lämmin suhde Ouluun", Salmi kertoo. Hänen isovanhempansa asuivat Oulussa, ja hän vietti lapsena paljon lomiaan kaupungissa. Salmen vanhemmat asuvat puolestaan Muhoksella.
Aluksi Salmi suunnitteli taideteosta Aleksanterinkadulle. Siellä kulki kuitenkin liikaa joukkoliikennettä, ja lopulta paikaksi valikoitui Pakkahuoneenkatu.
"Kadun sulkeminen oli Oulussa yllättävän helppoa. Byrokratia sujui kitkatta, ja kaupungin virkamiehet suhtautuivat myönteisesti", Salmi kertoo.
Taiteilija kiersi myös Pakkahuoneenkadun liikkeet läpi ja esitteli ideansa. Myös siellä vastaanotto oli hyvä. "He olivat hirveän mielissään siitä, että tulee elämää."
Oulun ruusukatu ei ollut Salmen ensimmäinen kukkataideteos. Hänen kädenjälkensä on näkynyt muun muassa soivassa unikkotarhassa, joka on ollut Helsingin Töölönlahdella ja Lasipalatsin sisäpihalla useana talvena.
Lisäksi Salmi on tehnyt gerberateoksia, joista yksi on nähty eduskuntatalon portailla. "Kukissa viehättää se, että kyseessä on elävä materiaali - kaunis ja tuoksuisa."
Kukat hän on saanut lahjoituksena puutarhoilta. Taideteoksiin on päätynyt kukkia, jotka ovat elinkaarensa loppupäässä ja olisivat muuten päätyneet kaatopaikalle.
Oulun ruusukatu on todennäköisesti ainoa näin suuri ruusuteos. Kukat saatiin lahjoituksena Huiskulan puutarhalta, joka oli lopettamassa ruusujen kasvatusta.
Ouluun tuotiin Huiskulan viimeiset ruusut. Nykyisin ruusuja kasvattavat Suomessa vain pienet puutarhat.
Myös taiteilija itse on tyytyväinen Oulun ruusuteokseen. "Kukista on tullut aina myönteistä palautetta, mutta ruusukatu oli ehkä ihanin ja onnistunein."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva