Riekin talo heräsi henkiin

Markku Rättilä Kaleva
Oulu Oululaisten kulttuuritekojen sarjaan on saatu yksi luku lisää. Vuosikausia ruususen unta keskeisellä paikalla Torikadun ja Saaristonkadun kulmassa nukkunut Riekin talo on kirjaimellisesti herännyt taas henkiin.
Santaholman talonakin tunnetun suojellun rakennuksen alakertaan on avattu kulttuurihenkinen kahvila-ravintola ja yläkertaan valmistuu toimistotiloja tammikuun loppuun mennessä. Niihin sijoittuu arkkitehtitoimisto ja tietotekniikkayritys.
"Yläkerrasta tulee noin 15 hengen työpaikka", kertoo Veikko Rousu kiinteistön omistavasta Finnkarelco Oy:stä.
Alakertaan joulukuun puolivälissä avatussa kahvilassa töitä paiskitaan jo täysillä, Muhokselta kotoisin oleva ravintoloitsija Tomi Kukkonen kertoo.
Hän pyörittää paikkaa yhdessä siskonsa Tanja Kukkosen kanssa. Kahvilan englanninkielinen nimi Rooster (suomeksi kukko) on muuten johdannainen yrittäjien omasta sukunimestä.
Sisustusarkkitehti Anne Kososen suunnittelema kahvila henkii mennyttä aikaa modernilla tavalla. Miljööseen on valokuvaajanakin työskennelleen Tomi Kukkosen mielestä hyvä loihtia kulttuurihenkistä toimintaa. Vaikutteita on haettu maailmalta Helsinkiä ja Australian Melbournea myöten.
Kulttuurihenkisyys tarkoittaa Kukkosen mukaan esimerkiksi akustista elävää musiikkia ja näyttelyitä. Musiikkia varten
pian valmistuvaan takkahuoneeseen on tarkoitus hankkia myös piano ja kitaroita.
"Mitään rajoja musiikkityyleille ei ole tarkoitus laittaa."
Kahvilan toimintaperiaatteena on tarjota syötävää ja juotavaa aamuvarhaisesta iltamyöhään, viikonloppuna pikkutunneille asti.
"Keittiö on auki aina, kun kahvilakin on auki", Tomi Kukkonen toteaa.
Ruokatarjonnassa pyritään luomuun ja lähiruokaan.
"Luomun eteen joutuu tekemään työtä, mutta se on vaivan arvoista", Kukkonen sanoo.
Kaikki kahvilassa tehdään itse, pastasta ja leivonnaisista
alkaen. Väkeä töissä on tällä hetkellä yrittäjien lisäksi seitsemän. Kukkonen arvioi, että työntekijämäärä voi nousta jatkossa.
Kunhan takkahuonekin on saatu käyttöön ja kaikki kalusteet paikoilleen, kahvilassa on sata paikkaa. Ulos tulee vielä kesäksi parikymmenpaikkainen terassi. Kahvilassa on A-oikeudet.
Kahvilatoiminta Riekin talossa ei ole aivan uusi asia, sillä aikoinaan siinä toimi nuorisokahvila Walda.
Historiallinen talo on remontoitu Veikko Rousun mukaan viimeisen päälle, mutta vanhaa kunnioittaen. Sisätilat ovat nykyajan vaatimukset täyttävät, ulkopuoli on pysynyt täysin entisellään.
Remontissa ei ole tullut vastaan mitään yllättävää, talo oli hyvässä kunnossa. Perustusten kiviharkkoja on tosin paikoin vahvistettu.
"Haastavinta on ollut sovittaa vanhaan rakennukseen nykyajan vaatimusten mukainen tekniikka", Rousu toteaa.
Yläkerrassa on täysin jäähdyttävä ilmastointi. Sen on Rousun mukaan välttämätön, sillä laaja kattopinta kerää auringonpaisteessa runsaasti lämpöä.
Yhteensä Riekin talossa on rakennettua tilaa 950 neliömetriä.
Talo täyttää invahisseineen myös esteettömyyskriteerit.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva