Oma hiljainen maailma

Eeva Kauppinen Kaleva
Oulu Kalle-Karhu lyöttäytyi Mari Ahokoivun seuraan Leipzigin kirjamessuilla. Oulussa syntynyt sarjakuvataiteilija vieraili Saksassa FILI:n - Suomen kirjallisuuden vientiorganisaation - kutsumana.
Tuppautuja oli itse asiassa karhun puvussa esiintyvä lyhyt ihminen.
"Kalle-Karhu on yksi hahmoistani, jotka ovat ilmestyneet pakon alaisena. Tämä ei ole maailman kaunein taiteilijatarina", Ahokoivu varoittaa.
"Pidin kirjamessuilla työpajoja ja muuta toimintaa. FILI pyysi lapsille piirustusohjejuttua. Kekkasin nopeasti siihen jonkun hahmon avustamaan. Tuli Kalle-Karhu."
Kalle-Karhu pääsi sitten Ahokoivun sarjakuvakirjaan Talviunta 1. osa. Siinä on kaksi miljöötä: kaamoksen otteessa elävä pohjoinen sekä kiireisten muukalaisten kansoittama maanalainen.
Nimitarinassa työn uuvuttama Kalle-Karhu nukahtaa metroon ja uneksii havumetsistä. Se toivoo, että voisi vain nukkua koko talven ja herätä virkeänä keväällä.
"Kun on Oulusta lähtöisin, tuntuu, että talvella pitäisi päästä vähän rauhoittumaan. Kaikki kaverini yhteisesti ymmärsivät, että nyt on talvi ja kylmä, nyt voi olla vähän rauhassa ja omissa oloissaan. Ei ollut niin hektistä."
"Kun on miinus kolmekymmentä ulkona, ei hirveästi oleteta, että lähdetään mihinkään", Ahokoivu selittää.
Jouluna Kalle-Karhu saunoo, hihittelee ja hyräilee pikku askareiden parissa.
"Piirroksessa on paljon semmoista, mikä mielestäni liittyy jouluun", Ahokoivu sanoo.
"En ole uskonnollinen ihminen. Joulu yhdistyy enemmän siihen rutiiniin, mikä meillä oli perheessä pienenä. Kun oli joulu, sai nukkua pitkään, ja sitten katsottiin telkkarista joulupukkia."
Kalle-Karhu viettää joulua yksin. Hän käy toki tervehtimässä talitinttiä ja kohtaa saunatontun.
"Yksinäisyys ja yksin oleminen ovat täysin eri asia", Ahokoivu korostaa.
"Tykkään itse viettää paljon aikaa yksin. Kalle-Karhukin tykkää siitä, että sillä on sen oma päivä. Ehkä siksi teen myös sarjakuvia, että saan uppoutua omaan hiljaiseen maailmaan."
Kustantaja - oululainen Asema Kustannus - on luonnehtinut Ahokoivua Tove Janssonin, japanilaisen animaation ja Suomi-designin sukulaiseksi.
Persoonina Janssonia ja Ahokoivua yhdistää ainakin se, että kumpikin kaipaa taiteelleen omaa tilaa. Tovekaan ei halunnut työskennellä toisen valvovien silmien alla ja teeskennellä kirjoittavansa, piirtävänsä tai maalaavansa.
Mari Ahokoivu on väittänyt omaavansa taipumuksen laiskuuteen. Ainakin hän on sen taipumuksen hyvin piilottanut, niin ahkera ja tuottelias hän on.
"Pahimmat työnarkomaanit löytyvät sarjakuva-alalta", Ahokoivu toteaa.
"Niin kuin Kutikuti-kollektiivin tyypit, esimerkiksi Tommi Musturi, joka on ihan käsittämätön työkone. On hyvin vaikea pysyä näiden ihmisten perässä."
"Jossain vaiheessa olen ainakin yrittänyt sanoa itselleni, että pitää löytää oma tahti. Tekee niin paljon kun tuntee pystyvänsä. Kaikilla on oma rytminsä. Jotkut ovat vähän hitaampia ja jotkut hurjempia."
Kaikki Ahokoivun työt liittyvät sarjakuvaan. Paitsi piirtää, hän opettaa ja toimii tuottajana sarjakuvaprojekteissa. Palaset ovat loksahtaneet mukavasti kohdalleen.
"Parasta on, kun tekee vaan töitä, mistä tykkää. Unelmat täyttyvät osana sitä. Ne tulevat ikään kuin vastaan. Myöhemmin tajuaa, että hetkinen, minähän just toteutin yhden unelmani."
Ahokoivu kertoo hitaasti työstävänsä pitempää tarinaa karhumyyteistä.
"Minua kiinnostaa karhun ja tähtien yhteys. Kalevalassakin on kertomus siitä, miten karhu lasketaan alas tähdistöstä. Karhussa on myyttinen ja uskonnollinenkin puoli."
Mari Ahokoivu asuu nykyisin Tanskassa. On asunut jo vähän yli vuoden. Mutta hän harkitsee Ouluun palaamista vähäksi aikaa.
"Täytyy katsoa miten suunnitelmat menevät. Olisi hauska päästä näyttämään Oulua tanskalaiselle miesystävälleni."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva