Ankanpoikasta sorsitaan

Eeva Kauppinen
Maiju Torvinen kuvat
Kaleva
Oulu Puoli kahdeksalta aamulla on pilkkopimeää. Joukko erityisnuoria kokoontuu Teatterikuopan lämpiöön Haukiputaalla. Päällystakit riisutaan ja istutaan sohvalle odottamaan.
Tänään on keikkapäivä: Papukaija-ryhmä esittää H.C. Andersenin Ruman ankanpoikasen kello 10.15 Jokirannan koulussa Kiimingissä.
Kiirettä ei pidetä. Odottelu on henkistä valmistautumista esitykseen. Lämpiö täyttyy puheensorinasta.
Maskeeraaja-kampaaja Eija Juutistenahon ja Pohjois-Suomen meikki- ja maskeerauskoulun oppilaan Marika Hiivalan käsissä ihmiset muuttuvat villisorsiksi, ankoiksi ja joutseniksi.
Niina Säävälän poskeen ilmestyy hohtava valkea tähtikuvio. Ilkka Koskenrannan tukka suditaan yönsiniseksi. Kaikki ovat tähtiä. Silmät tuikkivat.
Papukaija-ryhmään kuuluu yhdeksän Oulun seudun nuorta aikuista kehitysvammaista ja heidän avustajiaan.
"Kun minua pyydettiin tähän, heti innostuin lähtemään. Jotain uutta meikäläisenkin elämään", Sari Vanttaja (Ankkaperheen äiti) kertoo.
Sauli Lempiäinen (Ankkaperheen isä) ja Sari Säävälä (Joutsenäiti) ovat samaa mieltä.
"Tykkään hirveästi. Täällä on hyvä olla. Kaikki pitävät minusta", Sari Säävälä sanoo.
Sauli Lempiäinen löytää teatterista monta mukavaa asiaa.
"Esimerkiksi se, että pääsee esiintymään. Se taitaa olla päällimmäinen. Olen saanut myös uusia ystäviä. Ja sehän on mukava juttu."
Papukaija-ryhmän ohjaaja Hannu Päkkilä on tykätty tyyppi. Tammikuussa Papukaija-ryhmästä tulee Oulu-opiston Kiiminkijoen yksikön teatteripiiri, jota Päkkilä vetää.
"Hannu on niin hyvä ohjaaja, ettei parempaa voitu saadakaan", Sari Vanttaja kehuu.
"Hannu on ihana ja suloinen ohjaaja", Sari Säävälä säestää.
Papukaija-ryhmän väki on vilpittömästi innoissaan toisistaan, ohjaajasta, teatterista, toimittajasta ja kuvaajasta. He oikein odottavat, että heitä haastatellaan.
Päkkilän sovittamassa Andersenin klassikkonäytelmässäkin esiintyy toimittaja 12 kauneinta päivää -lehdestä. Hän kuvaa ankkaperhettä ja salaa myös Rumaa ankanpoikasta (ammattitanssija Henna Holma).
"Tämä on älyttömän hyvä porukka. Tässä on hyvä henki", Hannu Päkkilä sanoo.
Mitä erityistä Papukaija-ryhmässä on?
"Tämä on asenteellisesti lahjakkain porukka, jota olen ohjannut. Ryhmässä on aistikkaampi ilmapiiri kuin yleensä. Paljon pelataan aisteilla ja vaistoilla."
Papukaija-ryhmä syntyi osaksi erityisryhmien syksyistä taidetapahtumaa, jota ideoi kulttuurituottaja Jaana Potkonen Oulun kaupungilta.
Ryhmäläiset ovat 18-35-vuotiaita Haukiputaalta, Limingasta ja muualta Oulun lähialueelta. Kuusi heistä kuuluu Me Itse ry:hyn, jossa taustatukena häärii Saulin äiti Sirpa Pykäläinen.
"Papukaija-ryhmässä tuntuu hyvältä olla, kun saa näytellä ja olla yleisön edessä", Ilkka Koskenranta kertoo.
Viime viikolla Papukaija-ryhmä vieraili Pitkäkankaan koulussa Oulunsalossa. Katsomossa istui 500 murrosikäistä nuorta. Kun esitys alkoi, sali hiljeni.
"Loppuun asti ei kuulunut mitään. Sitten tuli hurraa-huudot ja aplodit", Hannu Päkkilä riemuitsee.
"Luulen, että tätä melua meillä riittää. Papukaija-ryhmälle tulee varmasti isokin fanikunta, kun yleisöt ovat näin isoja ja tämmöiset palautteet on saatu."
Ryhmä oli iloisesti yllättynyt.
"Saatiin niin hyvät aplodit, ettei ikinä ennen ole saatu. Aivan uskomatonta. En ole ikinä kokenut semmoista", Ankkaperheen äitiä esittävä Sari Vanttaja kuvaa.
Keikkabussi kurvaa jo Jokirannan koulun pihaan Kiimingissä. Papukaija-ryhmä liukastelee sisään. Alakerran pukuhuoneissa vaihdetaan roolivaatteet. Mustia höyheniä putoilee lattialle.
Näytelmässä on teemana kiusaaminen, suvaitsevaisuus ja erilaisuuden hyväksyminen.
"Tämä on yksi tapa lähestyä koulukiusaamista", ohjaaja Han-
nu Päkkilä toteaa.
"Toivottavasti esitys antaa koululuokille mahdollisuuden purkaa kiusaamistilanteita esityksen jälkeen. Sovinnon kautta se lähtisi purkautumaan, vaikka kiusaamista on vaikea antaa anteeksi."
Papukaija-ryhmä esitys päättyy halauksiin.
"Rumaa ankanpoikasta hyljeksitään aluksi, mutta lopuksi pyydetään anteeksi", Ilkka Koskenranta analysoi. "Sitten kumarretaan kolme kertaa. Ja se on siinä."
Papukaija-ryhmän Ruma ankanpoikanen vierailee Jäälin ala-asteella 17. joulukuuta.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva