Yliopistossa raju uudistus

Pasi Klemettilä Kaleva
Oulu Oulun yliopistossa parannetaan tehokkuutta perustamalla uusia tulosyksiköitä ja etsitään säästöjä luopumalla turhista tiloista.
Uusiin tulosyksiköihin siirretään aiemmin hajallaan olleita, mutta keskenään samantapaisia toiminnallisia alueita. Samalla tilojen käyttöä tehostetaan, jotta ylimääräisistä tiloista voidaan luopua.
Rehtori Lauri Lajunen esitteli perjantaina yliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille yliopiston hallituksen hyväksymät suunnitelmat yliopiston rakenteelliseksi kehittämiseksi.
Hallintorakenteita ja toimitiloja on tarkoitus tarkastella ja järjestellä kokonaisvaltaisesti, jotta systeemin tehokkuus paranee.

Suunnitelman mukaan
tietotekniikkaan liittyvät toiminnot yhdistetään omaksi yksikökseen, samoin yhdistetään biokemiaan liittyvät toiminnot.
Arkkitehtuuriin yksikkö eriytetään myös omaksi tulosyksikökseen.
Aiemminkin yliopistossa on ollut tulosyksiköitä, joina ovat toimineet tiedekunnat ja nippu erillisyksiköitä.
Uusia tulosyksiköitä syntyy, mutta Lajusen mukaan se ei lisää byrokratiaa ja yliopiston hallinnossa olevia portaita. Yliopiston osastoilla ja laitoksilla on Lajusen mukaan jo ennestään toimielimiä, jotka uudistuksen myötä voivat päästä tarttumaan niitä entistä läheisemmin kiinnostaviin asioihin.
Entistenkin tulosyksiköiden hallintoa toisaalta tehostetaan niin, että organisaatioista tulee mahdollisimman matalia.
Tulosyksiköiden nimet päätetään myöhemmin, mutta Lajusen mielestä esimerkiksi tiedekunta nimenä on aivan käypäinen.
Lajusen mukaan tieteen tekeminen ei kärsi rakenneremontissa, päinvastoin.
"Tämä ei ole uusi strategia, vaan tämä on uuden strategian tukemiseksi tehty ohjelma. Kyse on siitä, että tiedekuntarakenteella voidaan paremmin tukea tutkimusta ja opetusta, jotta oltaisiin entistä laadukkaampia, tehokkaampia ja yhteiskunnallisesti vaikuttavampia."
Tehostaminen ei myöskään edellytä henkilöstön vähentämistä.
"Siitä ei ole nyt kysymys", Lajunen tähdentää.
Yliopistolla olisi nytkin itse asiassa tarvetta lisähenkilöstölle, mutta valtion rahoitus ei anna myöten.
Vuonna 2010 yliopistossa henkilökunnan määrä väheni 3 300:sta noin 3 000:een. Henkilöstökulut ovat yliopiston suurimmat kulut, mutta tilat tulevat seuraavana.
"Nyt katsotaan, ovatko meidän tilamme tarkoituksenmukaisessa käytössä. Tätä tarkastelua tekevät kaikki muutkin yliopistot."
Oulun yliopistolla on 220 000 neliötä tiloja käytössään. Lähivuosina päästään noin 10 prosentin vähennyksiin tiloissa, eli runsaat 20 000 neliötä voidaan vuokrata vaikkapa yliopiston toimintaa sivuaville yrityksille.
Tavoitteena Lajusen mukaan on, että kaikilla yliopiston yksiköillä on jatkossa ajanmukaiset yhtenäiset tilat.
"Sellaiset tieteenalat ja yksiköt, jotka muodostavat tulosyksiköitä, ovat jatkossa lähellä toisiaan, jotta synergiaetuja syntyy", Lajunen sanoo.
Tietotekniikan osasto siirtyy uuteen "informaatiotekniikan" tulosyksikköön. Osaston johtaja Juha Röning sanoo, että uudistus on suotuisa.
"Tämä olisi voitu tehdä jo aikaisemmin. On tehty osittain päällekkäistäkin työtä. Kun rakenne yhtenäistyy, saadaan toimintakin vahvemmaksi."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva