Uutta verta näyttämölle

Esko Aho Kaleva
Oulu "Mietimme, että ooppera voisi olla kaupunkinsa näköinen. Elinvoimaisuus ja nuorten tekemä kulttuuri on täällä voimakasta. Tuntematon sotilas tarjoaa nuorille miehille mahdollisuuden osallistua ammattituotantoon ihan uran alkuvaiheessa", sanoo Oulun kaupunginteatterin toimitusjohtaja Arto Valkama.
"Asiantuntijoiden mukaan Suomessa laulajat yleensä aloittavat oopperanäyttämöillä liian vanhoina, jos ajatellaan myöhempää kansainvälisen uran tekemistä."
Tauno Pylkkäsen säveltämä Tuntematon sotilas -ooppera tuotetaan Oulun kaupunginteatteriin tammikuussa 2014 yhteistyössä Oulu Sinfonian kanssa. Samana vuonna tulee kuluneeksi 60 vuotta Väinö Linnan romaanin ilmestymisestä.
Oopperasta tulee pakosta hyvin miesenerginen, koska kaikki noin 15 solistia ovat miehiä. Naiskuoro laulaa vain pari kertaa lyhyesti taustalla näyttämön takana. Helsingin kantaesityksessä 1960-luvulla nekin osuudet kuuluivat tiettävästi nauhalta.
Rooleihin haetaan sopivia ihmisiä muun muassa Sibelius-Akatemian ja Oulun seudun ammattikorkeakoulun kanssa. Sitä parempi mitä lähemmäksi sota-ajan joukkojen todellista ikäjakaumaa päästään. Ensimmäinen koelaulutilaisuus on jo pidetty. Harjoitukset alkavat ensi vuoden lopulla.
"Ooppera käy Linnan kirjan ja Edvin Laineen elokuvan tunnetuimpia kohtauksia aika tarkkaan läpi", kertoo Oulun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki.
Tuntemattomasta sotilaasta tulee toimitusjohtaja Arto Valkaman ja Mikko Koukin johtajakauden ensimmäinen suurtuotanto-ooppera.
"Jatkossa meillä ovat pääajatuksena yhteistyöt ja -tuotannot. Ryhdymme etsimään uusia kumppaneita, tuotantotapoja ja toimintamalleja. Joka vuosi ei ole mahdollista tehdä näin suurta spektaakkelia", sanoo Kouki.
Tuntemattomaan sotilaaseen on jo haettu avustusta valtion säveltaidetoimikunnalta. Kaupunginteatteri on päätuottaja, joka vastaa tuotantokuluista. Oulu Sinfonia osallistuu produktioon omalla työllään osana normaalia toimintaansa.
Oulun oopperayhdistyksen roolista käydään vielä neuvotteluja. "Toki haluamme pitää mukana kaikki tahot, joilla on halu edesauttaa oopperan onnistumista Oulussa", Valkama lupaa.
Tuntemattoman sotilaan kantaesityksen Suomen Kansallisoopperassa ohjasi Edvin Laine. Myöhemmin ooppera on nähty vain ulkoilmatuotantona Imatralla 1998. Oulun kaupunginteatterissa Tuntematon pyöri näytelmänä 1974.
Ajatus Linnan romaanin oopperaversiosta oli oopperanjohtaja Alfons Almin (1904-1991). Hän halusi houkutella laitokseensa uudenlaista yleisöä, ja lähestymässä oli myös itsenäisyytemme 50-vuotisjuhla.
Oulussa Pylkkäsen oopperan ohjaa Lauri Maijala. Hänen viimeisimpiä töitä töitä ovat muun muassa Ylihuomenna hän tulee -näytelmän käsikirjoitus Ryhmäteatterissa 2012, KOM-teatterissa maaliskuussa 2013 ensi-iltansa saava Kolme sisarta ja elokuva Juoppohullun päiväkirja, jonka ensi-iltapäivä on heti joulun jälkeen 28. joulukuuta.
Musiikin johtaa Markus Lehtinen, joka toimii tällä hetkellä Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen professorina. Oulun kaupunginteatterissa hän johti kolme vuotta sitten Aulis Sallisen karvalakkioopperan Punainen viiva.
"Pylkkäsen tausta säveltäjänä on puccinimainen ja suomalaispoljennollinen, mutta Tuntemattomassa sotilaassa siihen liittyy väriä ja toimintaa. Musiikki on esittäjille hyvinkin vaativaa - ei mitään sotapuccinia. Oopperassa kuuluvat myös Laineen filmin tunnelmat, monet kohtaukset ovat hyvin samanlaisia kuin elokuvassa", arvioi Lehtinen.
"Kantaesityksen partituurissa olevista kapellimestari Jussi Jalaksen merkinnöistä näkee, että musiikkia on käytetty vapaasti ohjauksen toteuttamiseksi asiaan kuuluvien äänitehosteiden kera. Se voi olla hyvä lähtökohta myös meille."
Markus Lehtisen mukaan Pylkkäsen ooppera ansaitsee ehdottomasti toisen mahdollisuuden "toisessa ajassa ja toisessa Suomessa".
"Lauri Maijalan fyysistävän teatteri-ilmaisun ja sotaoopperan äijäenergian yhdistäminen on erittäin mielenkiintoista."
Tuntematonta odoteltaessa kaupunginteatteri, Oulu Sinfonia ja Saaristo-Ooppera tuovat ensi keväänä suurelle näyttämölle Ilkka Kuusiston teoksen Gabriel, tule takaisin. Se on Mika Waltarin näytelmään perustuva kamariooppera, joka kantaesitettiin Suomen Kansallisoopperassa 1998.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva