Pelkkä pottuviina ei elätä

Raimo Pirttikoski Kaleva
Tyrnävä Maailman pohjoisimmaksi viinatehtaaksi itseään tituleeraava Shaman Spirits hakee kasvua uusista tuotteista, sopimusvalmistuksesta ja ulkomailta.
Pottuviinastaan tunnettu tyrnäväläinen pienyritys on viime aikoina lanseerannut muun muassa alkoholittoman glögin myytäväksi päivittäistavarakaupoissa ympäri Suomea.
"Marketeissa volyymit ovat paljon suurempia kuin Alkossa ja ravintoloissa. Tarkoituksena on kehittää lisää ruokakauppoihin kelpaavia mietoja sekä alkoholittomia juomia", Shaman Spirits Oy:n nokkamies Riku Räätäri kertoo.
Räätärin mukaan perunavodka on yhä tärkeä osa yrityksen identiteettiä, mutta sen osuus liiketoiminnasta on kutistunut pieneksi. Perunasta tehty vodka on kalliimpaa kuin vilja- tai melassivodka.
"Aine, maine ja ympäristön paine ovat ajaneet meitä monipuolisemmaksi juomataloksi. Pelkästään pottuviinalla emme olisi pärjänneet."
Tänä vuonna Shaman Spirits laskeskelee liikevaihtonsa jopa kaksinkertaistuvan noin puoleentoista miljoonaan euroon.
Talouden taantuma, veronkorotukset ja markkinoinnin rajoitukset sekä matkustajatuonnin kasvu ovat välillä nakertaneet tulosta.
"Alan toimintaympäristö on Suomessa hankala. Kieltolakiperinne näkyy yhä, markkinat ovat pienet ja alkoholiverotus EU:n korkein", Räätäri arvioi.
"Jakelumonopoli on Alkolla, jonka hyllypaikoista käydään kovaa ja globaalia kilpailua. Esimerkiksi perunavodkamme ei tällä hetkellä Alkoon mahdu."
Yrityksen myyntituloista suurin osa tulee yhä Alkosta. Ravintoloihin juomia myydään suoraan ja tukkurien kautta.
"Ravintolamyynti on kutistunut. Siltä puolelta emme merkittävää kasvua odota."
Räätärin mukaan koko alkoholitoimialalla on jo pitkään ollut käynnissä pudotuspeli.
"Meidän kaltaisiamme valmistajia on Suomessa kourallinen. Vastaavaa pirtutuotantoa on tiettävästi vain Altialla ja meillä."
"Viinejä ja oluita tekee vähän useampi, mutta ei heilläkään helppoa ole. Bisneksen pitäisi olla kannattavaa."
Tyrnävällä valmistetaan esimerkiksi makuvodkia, giniä ja liköörejä. Yritys myös tuo viinejä pääasiassa Espanjasta.
Yhä suurempi osa liikevaihdosta tulee vodkan ja muiden juomien sopimusvalmistuksesta muun muassa ruotsalaisille.
"Tammi-helmikuussa alamme toimittaa Amerikkaan vodkabrändejä, jotka omistaa kansainvälinen päämies", Räätäri kertoo.
"Kun brändi ja markkinat ovat olemassa, niin pääsemme hyppäämään liikkuvaan junaan. Uuden tuotteen vienti maailmalle on työlästä ja kallista."
Shaman Spiritsin omien tuotteiden tärkeimpiä vientimaita ovat Saksa, Espanja ja Hollanti. Vienti kiihtyy joulun alla.
"Etenkin Espanjassa on nyt ollut taloudellisesti hankalaa. Ulkomailla kasvupotentiaalia kuitenkin riittää."
Räätärin mukaan yritys ei jatkossakaan kilpaile polkuhinnoilla ja isoilla tuotantomäärillä. Markkinoinnissa korostuvat ainutlaatuisuus, puhtaat raaka-aineet ja pohjoinen mystiikka.
"Varsinkin ulkomailla imago ja ulkoasu ovat kaikki kaikessa. Niin sanottu premium-tuotekaan ei silti saa olla liian hieno ja kallis."
Pottuviinatehtaalla on selvitelty myös mahdollisuuksia valmistaa bioetanolia polttoaineeksi. Tutkijoiden ja energiayhtiöiden kiinnostuksesta huolimatta hanke on jämähtänyt jäihin.
"Kunhan maailma on vähän valmiimpi, niin sekin asia ehkä etenee. Puitteet ja osaamista meiltä jo löytyisi", Räätäri
sanoo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva