SEY Raahe nosti tassut ylös

Helge Murtovaara Kaleva
Raahe SEY Raahe ry on irtisanonut pieneläinten vastaanotto- ja hoitosopimuksen Raahen kaupungin kanssa päättymään 31. maaliskuuta 2013.
SEY Raahen puheenjohtajan Päivi Takkusen mukaan päätös tarkoittaa käytännössä sitä, että Raahen Löytöeläinkoti on ainakin yhdistyksen osalta tullut tiensä päähän.
Yhdistyksessä asiaa on pohdittu ja kaikkia keinoja mietitty jo puolisen vuotta, mutta nyt oli pakko nostaa tassut pystyyn.
Ely-keskuksen työllistämispolitiikka sekä palkkatukien jatkuva epävarmuus ovat syöneet vapaaehtoisten vastuunkantajien voimavarat.
Päätös ei ollut yhdistykselle helppo. Takkunen itse on aikoinaan ollut aloittamassa toimintaa. "Kun yli kymmenen vuotta on tehty sydämellä töitä ja kun kaikki kaatuu byrokraattisiin asioihin, niin nyt on vähän kuin tassuille lyöty olo."
Puheenjohtaja muistuttaa yhdistyksen hallituksen jäsenten tekevän hallitus- ja yhdistystyötä omien töidensä ohella ilman palkkaa vapaaehtoisena. Monille ihmisille eläinsuojelutyö on ollut pieni elämäntarkoituskin.
Löytöeläinkodin työntekijävastaava Seppo Sorvari kertoo työllistämistuen myöntämisen ehtona olevan sen, että siitä on pidempiaikaista hyötyä työllistettävälle. Yhdistyksen on hankala sellaista järjestää.
Kun työllistämisjakso on vain puoli vuotta ja toiminnan irtisanomisaika kolme kuukautta, se kuormittaa vapaaehtoisia.
"Byrokratian vuoksi pitäisi koko ajan olla haku päällä. Työllistämistuen osalta on tiedossa vain puoli vuotta miten toiminta jatkuu. Kaiken muun työn ohella sitä on raskasta pyörittää."
Jos nyt tassut ovat pystyssä, niin ne ovat Takkusen mukaan myös ristissä, jotta kaupunki lähtisi edes neuvottelemaan siitä, miten toimintaa Ouluntiellä ja yhteistyötä voitaisiin jatkaa hieman erilaisella mallilla.
Yhdistys tarjoaa apua kaupungille, mikäli se päättää jatkaa löytöeläinkodin toimintaa. Mallissa kaupunki ottaisi löytöeläinkodin työnantajavastuun ja kiinteistön hoitaakseen, mutta toiminta jatkuisi päällisin puolin kuten tähänkin asti.
"Olemme valmiit keräämään varoja toimintaan jatkossakin, pitämään yllä kissojen loukutusrinkiä, vastaamaan vapaaehtoisvoimin viikonloppujen eläinhoidosta ja hakemaan edelleen aktiivisesti eläimille kotia."
Puolitoista vuotta sitten Löytöeläinkoti oli täynnä kissoja, mutta kun kissoja ryhdyttiin kunnolla markkinoimaan, niin yhtään kissaa ei tarvinnut lopettaa. Tällä hetkellä talossa on kymmenkunta kissaa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva