Pohjoinen veti takaisin

Esko Aho Kaleva
Oulu Itsenäisyyspäivänä Linnan juhlissa esiintyi Kaartin muusikkojen ja raahelaissyntyisen laulajan Marika Tuhkalan lisäksi kansanmusiikkipohjainen Saaga Ensemble.
Jenni Haukion tekemä valinta oli jälleen yksi osoitus siitä, miten kansanmusiikki on palannut suomalaisen kulttuurin paraatipaikalle.
Tänään lauantaina maassamme vietetään suomalaisen musiikin päivää ja samalla Jean Sibeliuksen syntymäpäivää. On helppo löytää yhteyksiä Sibeliuksen nuoruudenaikojen kansanmusiikki-innostuksen ja tämän päivän musiikintekijöiden välille.
Yhtä nuorekas keksimisen henki liikkuu myös nyky-Suomen estradeilla, vaikka Seppo Kimasen kaltaiset klassiset puhdasotsat nyrpistelevät vielä taustalla.
Sunnuntaina nykykansanmusiikkia ja -tanssia tarjotaan Oulun Lyseon juhlasalissa, missä Sibelius-Akatemiasta pian valmistuva harmonikansoittaja ja säveltäjä Kaisa Ristiluoma, 29, ystävineen esiintyy Kitka/ton-konsertissa.
Ohjelma on sama kuin Ristiluoman diplomikonsertissa Helsingin Musiikkitalon Black Box -salissa 19. joulukuuta.
Ristiluoma opiskeli harmonikansoittoa ensin Lapin musiikkiopistossa, sillä hän on kotoisin Rovaniemen läheltä Lehtojärveltä.
Kansanmusiikin rytmiin nuori hanuristi pääsi Rimpparemmin ja Siepakoiden säestysbändeissä. Pääinstrumenttinaan hän on alusta saakka soittanut viisirivistä melodiabassoharmonikkaa.
"Kansanmusiikki ja klassinen menivät minulla rinnakkain. Lukion jälkeen lähdin opiskelemaan harmonikansoittoa Kuopion ammattikorkeakouluun taidemusiikkilinjalle. Sieltä valmistuin musiikkipedagogiksi 2007", Ristiluoma selvittää.
Vuotta ennen opintojen päättymistä Kuopiossa Ristiluoma oli jo hyväksytty Sibelius-Akatemiaan kansanmusiikin koulutusohjelmaan.
Akatemiassa opiskelijoita kannustetaan nimenomaan luovuuteen ja oman ilmaisun etsimiseen.
"Sävellyspuoli, improvisointi ja laulaminen tulivat vahvasti mukaan. Olen oppinut siellä ihan hirveästi uusia asioita. Koen nyt olevani muusikkona paljon monipuolisempi. Uskallan heittäytyä melkein mihin vaan ja olen saanut paljon uusia soittokavereita."
Tulevassa konsertissa kuultavat sävellykset ovat keskenään erilaisia, vaikka kansanmusiikista ne kaikki ponnistavat.
"Se tarkoittaa sekä menevää rytkettä että hempeilyä. Vaikutteita olen saanut muun muassa balkanilaisesta ja irlantilaisesta kansanmusiikista, vähän myös argentiinalaisesta tangosta. Jostakin biiseistä saattaa tulla mieleen elokuvamusiikki."
"Pohjoinen on vetänyt koko ajan minua takaisin", Ristiluoma sanoo. Oulun seudulla hän on asunut kolmisen vuotta.
"Keväästä saakka olen soittanut Oulun kaupunginteatterin Kilpakosijat-musikaalissa ja parasta aikaa harjoittelemme Mielensä pahoittajaa, jonka ensi-ilta nähdään tammikuussa."
Rovaniemen seudulla kansanmusiikki- ja tanssiharrastus oli virkeämpää kuin Oulussa, missä myös alan työt ovat teatteria lukuun ottamatta tiu-
kassa.
"Olen tehnyt muun muassa seniorikeikkoja, käynyt laulattamassa vanhuksia. Opetustöitä on vähän, koska täältä puuttuu harrastajia. Ouluun tullessani minulla ei myöskään ollut vielä ystävien ja tuttavien verkostoa, joka olisi auttanut työllistymisessä. Mutta nyt, kun saan soittaa teatterissa, ei sovi valittaa. Ne ovat todella mukavia hommia."
Sunnuntain konserttiohjelman avaa Ristiluoman tanssiteatteriteos Kitka, jossa touhutaan kuvitteellisella autokorjaamolla.
"Kiire aiheuttaa kitkaa. Siellä sohitaan, sovitaan, soitetaan ja tanssitaan", teoksessaan harmonikkaa soittava säveltäjä kertoo.
Kitkan koreografiasta ja tanssiosuudesta vastaa Oulusta kansantanssin opettajaksi valmistunut Saara Mikkola-Ylitolva. Hän suorittaa parhaillaan maisterin tutkintoa Teatterikorkeakoulussa. Anni Tolvanen Pohjan sotilassoittokunnasta puhaltaa Kitkassa klarinettia.
Konsertin loppuosassa Kaisa Ristiluomalta kuullaan harmonikkasooloja. Mukaan liittyy myös yhtye, johon kuuluvat Minna Koskenlahti, lyömäsoittimet, Juha-Matti Kurra, mandosello, Jukka Nurmela, kontrabasso ja Raisa Päivinen, viulu.
Kitka/ton. Kaisa Ristiluoman sävellyskonsertti Oulun Lyseon juhlasalissa sunnuntaina 9.12. kello 14.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva