Pillien haamuäänet kuriin

Arja Mikkola Kaleva
Oulu Oulun tuomiokirkon pääurut joutuvat peruskorjaukseen. Parhaassa tapauksessa neljän kuukauden remontti voitaisiin hoitaa pois alta juuri ennen joulua 2013.
Tarkoituksena on puuttua ainoastaan urkujen mekaniikkaan. Toisin sanoen soitin puhdistetaan pölyistä ja rikkoutuneet osat korjataan.
Pillien äänensävyihin ei varsinaisesti kosketa. "Sointi vain pesee kasvonsa", vakuuttaa diplomiurkuri Pentti Pelto, joka on laatinut korjaussuunnitelman.
Oulun Seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Jaana Valjus arvelee, että rakentaja saataneen selville vapun tienoilla. Tarjouksia voi tulla kymmenkunta.
Hankintatyöryhmän kanttorit ja urkurit, Lauri-Kalle Kallunki, Péter Marosvári, Juha Soranta ja Maija Tynkkynen valmistautuvat matkustamaan.
Heidän tehtävänsä on varmistaa laatua, joten he käyvät ennen korjaajan valintaa kuulemassa paikan päällä tarjokkaiden korjaamia soittimia.
Kiire on jo ilmeinen. Esimerkiksi joka pillin alle sijoitetut nahkaiset palkeet ovat alkaneet vuotaa, niin että ääni saattaa pihahtaa väärästä pillistä. "Sieltä kuuluu haamuääniä", Maija Tynkkynen kertoo.
Sähkötekniikkakin on niin vanhaa, että urkujen sisällä kipinöi.
"Tilanne alkaa olla kriittinen", sanoo Tynkkynen.
"Nämä olisi pitänyt korjata jo 20 vuotta sitten", arvioi Marosvári.
Urkuihin liittyy paljon intohimoja. Jotkut konsultoidut asiantuntijat ovat esittäneet jopa urkujen purkamista.
Tuomiokirkon urkujen tyyliä on yleensä pidetty romanttisena, mutta Marosvári on toista mieltä: "Nämä ovat 30-luvun saksalaistyyppiset urut. Mieluummin näitä sanotaan yleisuruiksi", hän linjaa.
Mielipide-eroista on selvitty valmistelemalla korjausta hartaasti. Kompromissi on nyt se, että uruille tehdään maltillinen peruskorjaus.
Kompromissiin kuuluu, että kuoriurkuja laajennetaan myöhemmin niin, että edes pienempi soitin soveltuisi paremmin barokkimusiikin esittämiseen. Ensin tosin tarvitaan Museoviraston lupa.
Pentti Peltoa Kangasalalta pidetään valtakunnan parhaana urkuasiantuntijana. Pelto, joka tunnetaan myös urkujen rakentajana ja tutkijana, valmistelee parhaillaan Suomen urkuhistoriaa. Myös Oulun tuomiokirkon urut mainitaan.
"Kysymys on hienosta instrumentista", Pelto vakuuttaa. Hänen mukaansa sähköpneumaattisia urkuja ei vain arvostettu esimerkiksi 1960-70 -luvuilla.
"Mekaanisia urkuja propagoitiin ja siitä seurasi, että kaikki muut katsottiin ala-arvoisiksi. Aivan kummallisesti kylläkin."
Käsitys on jäänyt elämään niin sitkeästi, että kaikki urkurit eivät Pellon mukaan vieläkään osaa arvostaa 30-luvun pneumaattisia urkuja.
Pelto on sitä mieltä, että ulkomaan rakentajia ei korjauksessa pitäisi ottaa huomioon ollenkaan. "Heiltä puuttuvat kokemukset suomalaisista lämmitysolosuhteista."
Pentin mukaan Suomessa on omasta takaa ainakin kolme rakentamoa, jotka pystyvät korjaamaan urut: Sotkamossa, Tervakoskella ja Espoossa.
"Kaikki ymmärtävät soittimen arvon ja että se pitää tehdä kunnolla."
Urkujen peruskorjauksia on tehty Suomessa paljon. "Ei siinä oikeastaan voi mikään mennä pieleen", Pelto sanoo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva