Oulu ei olisi Oulu ilman tanssia

Eeva Kauppinen teksti
Kalevan arkisto ja Juha Heimovirta kuvat
Kaleva
Oulu Sitä ei voi ohittaa. Sitä ei voi kiertää. Täytyy mennä sen läpi.
Lastenlaulun sanat kuvaavat mainiosti Oulun läänin Tanssialan tuen roolia Oulun, koko maakunnan ja Kainuun tanssin kannalta.
Tänään 25 vuotta täyttävä yhdistys on tehnyt pitkäjänteistä työtä tanssin ammatillisen koulutuksen, ammatillisen tanssiryhmän ja valtakunnallisen tanssitapahtuman toteuttamiseksi.
Lasten ja nuorten tanssitapahtuma Arktiset Askeleet on yhdistyksen näkyvin toimintamuoto.
"Oulu tunnetaan maineikkaana ja monipuolisena tanssikaupunkina. Maineen takana ovat kaikki alueella vaikuttaneet tanssijat, tanssinopettajat, tanssikoulut ja tanssiyhdistykset", Liisa Kontturi-Paasikko toteaa.Kontturi-Paasikko toimii Arktiset Askeleet -tapahtuman johtajana ja Oulun läänin Tanssialan tuen hallituksen puheenjohtajana.
Yksi askel ja sitä seuraavat veivät aina osaltaan tanssin asiaa eteenpäin. Tänään julkaistava, Tuure Holopaisen kirjoittama Tanssialan tuen historiikki Tanssi kohden taiteen tasavertaa kokoaa vaikuttavat päätökset ja palauttaa mieliin aktiiviset henkilöt sekä kehityksen kiemurat.
"Tanssin kehitys Ouluun läänissä jokseenkin vaatimattomasta alusta tasavertaiseksi taidemuodoksi muiden taidemuotojen rinnalle on ollut nopeaa", Holopainen toteaa.
Yksi taidetanssin pohjoisista mahtinaisista on opetusneuvos, tanssipedagogi ja koreografi Marketta Viitala, joka toimi tanssin ohjaavana läänintaiteilijana Oulun läänissä 1984-1989 ja kahteen otteeseen valtion tanssitaidetoimikunnassa.
"Kun Marketta Viitala nimettiin Oulun läänin ohjaavaksi tanssitaiteilijaksi, taidetanssi ja sitä koskeva keskustelu sijoittuivat lähes täysin Etelä-Suomeen. Tavoitteeksi asetettiin pohjoissuomalaisen tanssin saattaminen tasa-arvoiseksi", Holopainen kirjaa.
Viitalan työtä tukemaan perustetusta Oulun läänin Tanssialan neuvottelukunnasta kehkeytyi Oulun läänin Tanssialan tuki ry 1987.
Jo sitä ennen 1986 oli perustettu Jokilaaksojen Tanssitaiteen tuki ry, joka kattoi Pyhä- ja Kalajokilaakson alueen.
Valtakunnallisia yhteyksiä syntyi lisäksi Kajaanin Tanssiteatterin pitkäaikaisen toiminnan kautta.
Oulun läänin Tanssialan tuki tahtoi toimia tanssin eri lajien yhdyssiteenä ja edistää tanssitaidetta ja -harrastusta koko läänin alueella.
Tanssitietoutta jaettiin massiivisesti. Kouluihin suunnattiin tanssin tietoiskuja. Esimerkiksi Oulujoen pohjoispuolisissa kunnissa järjestetty lasten ja nuorten tanssinäytösprojekti Tanssi ja musiikki, silta yli rajojen suunnattiin noin tuhannelle yläasteen ja lukion oppilaalle Haukiputaalla, Muhoksella, Utajärvellä ja Vaalassa.
Tanssikursseja pidettiin yhdessä Oulun Musiikki- ja tanssikesän, Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston, Vapaan sivistystoiminnan liiton ja Oulun kaupungin kanssa.
"Yhdistyksen perustamisvaiheessa voimavaroja keskitettiin siihen, että tanssi sisällytettäisiin peruskoulun opetusohjelmaan", Holopainen linjaa.
2000-luvulle tultaessa toiminta keskittyi yhä tiiviimmin Arktiset Askeleet -katselmuksen ympärille.
Tanssialan tuki oli merkittävä tekijä siinä, että Pohjois-Suomeen saatiin tanssialan ammatillista koulutusta.
Pohjatyötä oli tehnyt tanssija-koreografi Pirjo Yli-Maunula Oulun Tanssistudion Ryhmä ry:stä.
Oulussa ja koko Pohjois-Suomessa oli huutava pula koulutetuista tanssinopettajista.
Oulun konservatorio aloitti tanssinopettajien koulutuksen 1991. Koulutuslinjoiksi tulivat klassinen baletti, lastentanssi, kansantanssi ja kilpatanssi. Tanssilinjan johtajaksi valittiin Oulun läänin Tanssialan tuen pitkäaikainen puheenjohtaja Liisa Tiitinen.
Tanssin ammatillinen koulutus siirtyi 1998 Oulun konservatoriosta Oulun seudun ammattikorkeakoulun alaisuuteen.
Klassisen baletin erikoiskoulutus 13-16-vuotiaille motivoituneille ja lahjakkaille nuorille aloitettiin ammattikorkeakoulun siipien alla 2003.
Kolmas iso tavoite oli ammatillinen tanssiryhmä. Pirjo Yli-Maunula teki töitä sen eteen. Pitkin 1990-lukua Oulun Tanssistudion Ryhmä ry pyrki teatterilain kautta valtionosuuden piiriin.
Oulunsalon taidekoulun rehtori Jussi Vilkuna ehdotti 1997, että Ouluun perustettaisiin ammattitanssijoiden muodostama tanssiryhmä.
JoJo - Oulun Tanssin Keskus perustettiin 1998 ja Pohjoinen tanssin aluekeskus 2004.
Historiikki osoittaa, kuinka sinnikästä ja määrätietoista työtä Oulun tanssikaupunkimaineen eteen on tehty. Kova yrittäminen ja yhteistyö kantavat koko ajan uusia hedelmiä.

Oulun läänin Tanssialan tuki ry:n 5-vuotisjuhlanäytös Tanssia! 12.12. kello 18.30. Muut tanssinopettajakoulutuksen Tanssia!-näytökset 13.12. kello 13 ja 18.30 Oamk:n konserttisali (Kotkantie 1).



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva