Maut kiehtovat olutharrastajaa

Anssi Juntto
Oulu Oulun Olutseuran uusi puheenjohtaja Anne Kellokoski sanoo olleensa aina olutihminen. Hän ei ole koskaan pitänyt siidereistä eikä makeista juomista.
Todenteolla Kellokoski innostui oluista työskennellessään Englannissa vuonna 1997.
"Siellä tuli tutustuttua bittereihin, aleihin ja muihin. Silloin erilaiset oluet rupesivat kiinnostamaan ja maistumaan", hän kertoo.
Oulun Olutseuraan Kellokoski on kuulunut jo 13 vuoden ajan. Hän on osallistunut aktiivisesti kuukausittaisiin jäseniltoihin yhdistyksen kannattajaravintoloissa ja reissuille niin koti- kuin ulkomaisiinkin kohteisiin. Kotimaassa olutseuralaiset ovat tutustuneet pienpanimoihin ja vierailleet olutfestivaaleilla, ja ulkomailla he ovat muun muassa kierrelleet Tšekkiä ja Baijeria sekä osallistuneet Münchenin Oktoberfestille ja Tromssan olutjuhlille.
Kellokoski on matkustellut paljon myös työnsä puolesta. Nokia Siemens Networksin tietohallinnon palvelupäällikkönä hän on joutunut piipahtamaan usein Saksassa, ja Saksa jos mikä on todellinen olutmaa.
Olutharrastuksessa Kellokoskea kiehtoo nimenomaan erilaisten oluiden bongaaminen ja maistaminen.
"Näin talvisaikaan suosin tummia oluita. Jos Koffin Portteria saa hanasta vielä joulun jälkeenkin, niin juon varmasti sitä. Tykkään muutenkin porttereista, mutta toki ne ovat yleensä melko vahvoja", Anne Kellokoski selvittää.
"Kesää lähestyttäessä mennäänkin sitten kevyempään päin. Keväällä tulee nautittua enemmän lagereita."
Portterien ja brittiherkkujen lisäksi Kellokoski tykkää erityisesti tšekkiläisistä lagerista. Vaikka olutseuran puheenjohtaja suhtautuukin olueen avoimin mielin, ihan kaikki oluet eivät hänellekään maistu.
"Belgioluiden ystävä en ole. Olen kyllä kaikkeni yrittänyt, mutta ne eivät minulle kauheasti maistu. En oikein tiedä, mikä siinä on. Jotkut belgeistä ovat liian makeita ja vahvoja. Tykkään enemmän humalaisesta", hän toteaa.
"Samoin vehnäolut on sellainen, jota en juo."
Pitkäaikaisena Oulun Olutseuran sihteerinä ja hallituksen jäsenenä Kellokoski tuntee yhdistyksen ja sen jäsenistön. Hänen puheenjohtajakaudellaan toimintaan ei ole luvassa suuria mullistuksia.
Kokemuksen mukaan on hyvä, että tietyt asiat eivät muutu.
"Mehän olemme menneet aika samalla sapluunalla vuodesta toiseen. En tiedä, tarvitseeko siihen tuoda kovin paljoa uutta", Kellokoski pohtii.
Oulun Olutseuran jäsenmäärä on pyörinyt pitkään sadan huiteilla. Tällä hetkellä jäseniä on 108. Heistä naisia on noin kolmannes. Yhdistyksen uudessa hallituksessa naisia on kuitenkin puolet.
"Minusta olut ei ole mikään sukupuoliasia, vaikka monesti niin ajatellaankin. Kyse on enemmän siitä, millaisesta mausta tykkää. Kyllä meidän on tarkoitus miettiä, miten saisimme enemmän naisjäseniä. Mutta en tiedä, onko sekään mikään itsetarkoitus. Ihmiset, jotka oluesta tykkäävät, ovat aika hyvin meidät löytäneet", Kellokoski sanoo.
"Mutta näkyvyyttä pyrimme joka tapauksessa saamaan lisää."
Yksi tapa saada näkyvyyttä on järjestää enemmän oluiden konsultointi- ja esittelytilaisuuksia. Se tosin edellyttää jäsenistön kouluttamista. Toistaiseksi vain pari vihkiytynyttä aktiivijäsentä on käynyt pitämässä maistelutilaisuuksia yrityksille ja muille yhteisöille.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva