Laitoksista avopalveluun

Antti Ervasti Kaleva
Oulu Kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta päättää torstaina kaupunginhallituksen linjauksesta, jossa aloitetaan mielenterveyspalveluiden rakennemuutos.
Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että mielenterveysasiakkaiden laitospaikoilla asumista vähennetään. Ihanteena on, että he asuvat kotona ja hakevat palvelut sekä tuen päivätoimintapalveluista.
Ensimmäinen askel otetaan vuoden vaihteessa, kun Tuiran yhteensä 17 paikan kuntoutusyksikkö ja kuntoutuskoti lakkaavat. Tilalla aloittaa samoissa tiloissa 14-paikkainen Koskivirta-asumisyksikkö, joka tarjoaa myös avopalveluja.
Palvelujohtaja Arja Heikkinen sanoo, että kyse ei ole toiminnan supistamisesta vaan päinvastoin: henkilökuntaa on lisätty muutoksen takia.
"Asumisen ohjaus- ja päivätoimintapalveluun on lisätty ohjaajan toimia. Katsomme niin päin, että potilaat asuvat omissa kodeissaan meidän palvelujemme piirissä. Ohjaajat käyvät katsomassa elämän hallintaa siellä kotona", Hän selventää.
Samalla potilaat saadaan kaupungin kaikkien muiden palvelujen piiriin.
"Liikuntatoimi alkaa työskennellä myös mielenterveysasiakkaiden hyväksi. Tämän takia kaksi meidän ohjaajaamme siirtyvät liikuntapuolelle."
Hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajiston mukaan uudella linjauksella pyritään turvaamaan, että päivätoimintaa on tarjolla riittävästi myös iltaisin ja viikonloppuisin.
Säästöjä ei hänen mukaansa tässä vaiheessa haeta, vaan satsataan avohoitoon. Tavoite on edetä nykyisillä kustannuksilla.
"Kun laitoshoitoa puretaan, vastaavaa palvelua lisätään avohoitoon. Myöhemmin katsotaan, miten tämä vaikuttaa kustannuksiin, kun saadaan ihmisiä hoidettua avohoidossa päivätoimintapalvelujen piirissä."
Heikkinen sanoo, että yksityisiin palvelukoteihin on ajan mittaan kehittynyt niin sanottu b-mielisairaalaverkosto. Potilaat ovat jääneet niihin, koska heidät on aikanaan sinne ohjattu.
Mielenterveyspalvelut selvittää, ketkä palvelukodeissa asuvat haluavat omaan asuntoon.
"Oulussa on lisätty resursseja siihen, että selvitetään ketkä eivät tarvitse ryhmäkotipalveluja. He voivat siirtyä asumaan omaan asuntoon, ja heille annetaan siihen tukea."
Omiin asuntoihin pääsee Oulussa paljon helpommin kuin esimerkiksi Helsingissä. Kun palvelut tulevat kotiin, potilaan tilanne useimmiten rauhoittuu.
"Ei ole helppoa asua tiiviissä yhteisöissä, joissa on paljon oireilevia ihmisiä ja kaikilla omat tapansa. Kotona on helpompi olla", Heikkinen toteaa.
Hän arvioi, että Oulussa on kaikkiaan noin 4 000 mielenterveysasiakasta sekä avohuollossa että laitoshoitopaikoilla.
Koskivirran yksikkö tarjoaa kahdesta kolmeen kuukautta kestävää kuntouttavaa asumispalvelua, jossa henkilökunta on läsnä ympärivuorokautisesti.
Heikkinen huomauttaa, että Tuiran palvelulaitoksissa työntekijöitä ei ole iltaisin ja viikonloppuisin, eli asukkaat ovat olleet siellä omikseen.
"Totesimme, että he pärjäävät kotonaan kun eivät tarvitse ilta- tai viikonloppuhoitajia."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva