Kuin Eliaksen itse piirtämä

Eeva Kauppinen Kaleva
Oulu Haapajärvellä varttunut kuvittaja Marika Maijala ihailee oululaisen Essi Kummun vahvaa ja visuaalista tekstiä. Kummun ensimmäinen lastenkirja Puhelias Elias oli Maijalalle mieluinen kuvitustyö, joka vaati herkistymistä.
Puhelias Elias ylsi Finlandia Junior -palkintoehdokkaaksi.
"Essi Kummun tekstistä tuli heti kättelyssä voimakkaita kuvia mieleen. Kun teksti on itsessään visuaalista, täytyy varoa, ettei kuvita sitä yli", Maijala sanoo.
Kummun päähenkilö Elias on ekaluokkalainen, joka koettaa tottua uusperheeseen ja ajatukseen isin ja äidin erosta. Harmittavasti Eliaksen paras kaveri Priit vielä asuu kaukana meren ja linja-automatkan päässä Pärnussa.
On syksy, ja koulu on juuri alkanut. Koulussa Elias oppii, että mustavarikset ovat yhdyskuntalintuja: ne ovat aina yhdessä, eivätkä koskaan eroa.
Näin hienovaraisesti Kummu kuvaa, miten isoja juttuja liikkuu pienen lapsen päässä avioeron myllerryksen keskellä.
Ristiveto kirjan nimen ja sisällön välillä riipaisee: puhelias Elias on vaiennut. Isi ihmettelee, miksi Elias on niin omituisen hiljainen.
"Lähestyin tätä työtä hiukan eri lailla", Marika Maijala paljastaa.
"Vältin tietoista, rationaalista pohdiskelua, miten kuvitus kannattaisi ratkaista. Tein töitä tunteella. Yritin seurata intuitiota. Elias tuntee niin hirveästi."
Maijala keksi tarinaa hienosti palvelevan ratkaisun.
"Ajattelin, että jos se olisi Elias, joka tässä piirtäisi."
Marika Maijala syntyi Otavassa, mutta kävi koulunsa Haapajärvellä. Opinnot veivät hänet Jyväskylään, Turkuun ja Tuusulaan. Nyt hän asuu puolisonsa kanssa Helsingissä.
Ennen koulua Maijala oli piirtäjätyttö, mutta sitten tulivat kirjat.
"Luin hirveästi, ja kirjoitin melkeinpä enemmän kuin piirsin. Tarinat ja tekstit ovat kiehtoneet minua jo pienestä."
Ensimmäiset kirjat, joista jäi voimakas muistijälki, olivat ruotsalaisen lastenkirjailijan Gunilla Wolden Teemu- ja Sanna-kirjat.
"Kun nyt katson niiden hahmoja, mielestäni omissani on muistumia Teemusta ja Sannasta. Vaikkei sitä oikein tiedostakaan."
Maijala on opiskellut kirjallisuustiedettä sekä elokuva- ja televisiotiedettä, mistä toki löytyy yhtymäkohtia kuvakirjojen dramatiikkaan.
"Kuvittajan työ oli jossain kohtaa haave, mutta siihen ei ehkä uskaltanut tarttua", Maijala tunnustaa.
"Muistan, että lukion jälkeen haaveilin kuvataidekouluun pyrkimisestä, mutta ajattelin, ettei minusta siihen ole. Kirjallisuus, kirjoittaminen ja tutkiminen kiinnostivat niin vahvasti."
Maijala piirtää isopäisiä hahmoja, joilla on tikkumaiset, hoikat raajat. Hän käyttää puukyniä ja sakuravärejä.
Lastenkirjallisuuden tutkijan Päivi Heikkilä-Halttusen mielestä ne tekevät kuvituksesta lapselle helposti lähestyttävän.
"Jotkut puuvärikuvitukset ovat jääneet lapsuudesta mieleen tosi rakkaina. Ehkä siitä tuli innostus kokeilla itsekin", Maijala toteaa.
"Tykkäsin tosi paljon esimerkiksi Raymond Briggsistä, ja muistakin brittiläisen koulukunnan kuvittajista."
Kaikille lienee tuttu Briggsin Lumiukko (1978), josta tehty animaatioelokuva esitetään Suomessakin televisiossa usein joulun aikaan.
Puhelias Elias erottuu Maijalan muista kuvituksista hennompana, kuulaampana. Jälki on herkkää ja hellää.
Ihmisten kasvot on muotoiltu yhdellä, ohuella kaulan kaariviivalla, posket ja nenät punattu. Iho on jätetty pohjan väriseksi eikä väritetty tukkoon.
Kirja alkaa Eliaksen kuvitelmalla siitä, kuinka taivas on vettä, ja kaikki ihmiset asuvat veden alla.
Ehkä juuri tämä - jonkin läpi nähdyn vaikutelma - taittaa kirkkaimmat värit ja kontrastit. Paitsi punaisen, jota on Eliaksen kaulaliinassa, äidin hatussa ja Tallinnan-laivassa.
Perspektiivien sekoittelu ja mittasuhdeheittely on omaksuttu lapsilta.
Piirrokset vaikuttavat autenttisilta, kuin puukynän tai sakuran viivoja koskettamalla voisi tuntea alkuperäisen värin sormissaan.
"En ajattele niin, että minulla on yksi tyyli ja teen kaiken sillä samalla", Maijala toteaa.
"Tarinat, hahmot ja tunnelmat eri teksteissä ovat keskenään niin erilaisia, että minun pitää aina uppoutua uudestaan, haastaa itseäni ja toivoa, että löytyisi jotain, mikä on juuri tässä sitä sisintä."
Puhelias Elias on Essi Kummun ensimmäinen lastenkirja. Maijala uskoo, että yhteistyö jatkuu.
"Arvostan Essiä tosi paljon kirjailijana. On tuntunut hyvältä tehdä hänen kanssaan. Tämä on ollut tärkeä työ."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva