Kotiseutuvideoilla vuoden vaikuttajaksi

Heikki Uusitalo Kaleva
Ylivieska Vuoden vaikuttaja Ylivieskassa on tänä vuonna Veikko Lesell. Hän sai torstaina Pietari Päivärintä -seuran myöntämän tunnustuksen.
Tunnustus myönnettiin hänen vuosikymmeniä jatkuneesta kotiseudun tallentamistyöstään. Lesell on videoinut Ylivieskan alueen elämää ja historiaa. Hän on pureutunut ihmisiin ja heidän elämäntapoihinsa.
Ensimmäisen 16-millisen kaitafilmikameran Lesell sai käyttöönsä 1950-luvun puolella. Sen jälkeen tallenteita on kertynyt satoja, joista toistasataa on leikattu esityskäyttöön.
Lesellin töitä on esitetty muun muassa Ylen kanavilla.
"Jonkin verran kuvasin uutisaiheita, mutta pääasiassa ajattomampia aiheita. Alkuaikoina Ylen kakkoskanavalla olivat ohjelmat Viikon varsi ja Kamera kiertää, joihin kuvasin paljon", Lesell muistelee.
Pietari Päivärinta -seura toteaa valintansa perusteissa, että valtakunnallisessa televisiossa näytetyt taltioinnit ovat tehneet Ylivieskaa ja jokilaaksoja tunnetuiksi.
Lesell teki päätyökseen sanomalehtitoimittajan hommia. Samoilla haastattelumatkoilla hän kuvasi liikkuvaa kuvaa. Voi sanoa, että hän oli nykyisen monimediatoimittamisen pioneereja.
"Jonkin verran Ylen ykköskanava otti vastaan uutis- ja urheilutapahtumia."
Lesellin äänessä on hieman haikeutta, kun hän muistelee, että Yle olisi mahdollisesti perustanut Ylivieskaan studion, mutta alueellista yhteistyötä ei löytynyt tarpeeksi.
76-vuotias Lesell kuvaa yhä. Mieltä polttaa esimerkiksi ohjelmaidea paanusta, joka on perinteinen kirkkojen kattomateriaali.
Mieleenpainuvin kuvaustyö liittyy juuri paanuihin, nimittäin Kärsämäen paanukirkkoon, jota rakennettiin vuosia 2000-luvun alussa.
"Se oli suuri projekti, jota seurattiin koko ajan ja siitä syntyi monta videota. Ensimmäiset kuvaukset tehtiin, kun puut kaadettiin metsässä ja ajettiin sieltä hevosella."
Samassa projektissa muun muassa poltettiin rakennuksen tarpeisiin tervaa ja veistettiin hirsiä.
"Viimeinen kuvaus tehtiin, kun kirkko vihittiin."
Lesell työskentelee poikansa Veli Lesellin kanssa. Kaksikon on pitänyt päivittää kuvaustekniikkaa vuosikymmenten varrella lukuisia kertoja.
"Poikani on ollut hirveän hyvä opettaja."
Äänettömästä kaitafilmistä on tultu digiaikaan. Kamerat ovat muuttuneet, samoin editointivälineet.
"Nykyään se on siinä mielessä helppoa, että voi tehdä tietokoneella. Ennen se oli työläämpää", Lesell toteaa.
Tällä hetkellä vuoden vaikuttajaa työllistää vanhojen taltiointien digitoiminen. Kovalevylle on siirtynyt jo paljon materiaalia, mutta urakka on yhä kesken.
"Se työ kestää ainakin kesään asti."
Viime aikoina Lesellin filmejä on esitetty Ylivieskatalo Akustiikassa. Esitykset jatkuvat ensi vuoden puolellakin.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva