Kapustalla ja kameralla

Timo Myllykoski Kaleva
Raahe Vanhasta ruokakulttuurista innoituksensa ammentaneet talvi- ja jouluaiheiset valokuvat huokuvat intiimiä tunnelmaa oululaisen ranta-aitan hirsiseinillä.
-valokuvanäyttely on seurausta raahelaisen Aki Pulkkasen, 35, kymmenen vuoden takaisesta elämän käännekohdasta.
"Menin naimisiin, sain työpaikan Raahesta ja mummo kuoli. Muutimme asumaan mummon taloon", hän kertoo.
Yllättäen Anna-Liisa -mummon talon vinttikomeroista ja piironkien laatikoista avautui tie suvun historiaan, ruokaperinteeseen ja Aki Pulkkasen omiin lapsuuden makumuistoihin.
"Siellä oli lippuja ja lappuja, reseptejä ja muistikirjoja, kirjeitä ja kalentereita. Joku olisi pitänyt sellaista elämän nöyhtää roskana, mutta minusta se oli inspiroivaa."
Löytyneiden muistojen joukosta Aki Pulkkanen valikoi reseptit ja ryhtyi kolme vuotta sitten Nina-vaimonsa kanssa miettimään niiden valokuvaamista.
Vaimo kokkasi ja leipoi mummolan reseptien mukaan Pulkkasen suvun ruokaperinnettä Akin valokuvattavaksi.
"Tämä ei ole ollut minun omaa taiteilua, vaan koko perheen yhteinen juttu. Vaimon kanssa on tehty töitä tasavertaisesti. Kun reseptejä on jopa mummon omalta mummolta, ja kuvissa ovat mukana meidän lapset, niin itse asiassa tässä on ollut mukana kuusi sukupolvea", Aki Pulkkanen sanoo.
Kuvien sommittelua ja yksityiskohtia hartaasti harkitsevana valokuvaajana Pulkkanen sanoo kuvaamisen olleen hidasta puuhaa.
Yhden kuvan ottaminen saattoi helposti venyä koko viikonlopun kestäneeksi projektiksi.
"Silti tilanteet, joissa kuvat on otettu, ovat olleet aitoja elettyjä tilanteita perheen parissa. Siinä samalla on tehty omaa surutyötä mummolan materiaalin kanssa."
Oulaisissa ja Raahessa jo nähdyn valokuvanäyttelyn suosio on yllättänyt tekijänsä. Aki Pulkkanen kertoo ihmisten löytäneen kuvista omia makumuistojaan.
"Parasta palautetta on ollut se, kun ihmiset ovat sanoneet, että näyttelyssä tulee nälkä."
Ouluun Pulkkaset ovat ripustaneet näyttelynsä erityisen mielellään siksi, koska Anna-Liisa -mummo oli syntyjään oululainen. "Hän oli syntynyt Oulun Sonninsaaressa 1921. Lapsuuden kesänsä hän vietti oman mummonsa luona Raahessa, tuli sitten Raaheen Lybeckerin käsityökouluun ja asui kaupungissa lopulta suurimman osan elämästään."
Valokuviin nisupukit on nyt leivottu ja siirappinekut rätätty. Aki Pulkkanen paljastaa miettivänsä, omaksi yllätyksekseenkin, vielä jatkoa makumuistoille.
"Ajattelin, että valokuvanäyttely olisi piste tälle touhulle, mutta se olikin kaksoispiste. Nyt mietin, että jatkaisiko tätä vielä tekemällä esimerkiksi ruokakirjan tai ruokablogin."
Nisupukki ja piparienkeli -
valokuvanäyttely 6.1.2013
saakka Oulun Pannukakkutalossa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva