Kampusrikastamo käyntiin

Elina Ursin, Sanna Räihä Kaleva
Oulu Oulun yliopiston Mining Schoolin rikastamon läpi ei vielä tiistain vihkiäisissä ajettu läpi malmia, vaan koemielessä vettä, mutta hanke on herättänyt jo kiinnostusta Suomen rajojen ulkopuolella.
"On erittäin hienoa saada Ouluun tutkimusympäristö, joka on globaalillakin tasolla kaivosteknologian terävintä kärkeä. Rikastamo vahvistaa Oulu Mining Schoolin asemaa pohjoismaisen kaivososaamisen ykköspaikkana ja parantaa entisestään yhteistyömahdollisuuksia muiden kaivosalan korkeakoulujen kanssa, erityisesti Pohjoismaissa", kertoo Oulu Mining Schoolin johtaja Leena Yliniemi.
Rikastamo palvelee ensisijaisesti Oulun yliopiston prosessi- ja ympäristötekniikan osastolta valmistuvia kaivannaisalan opiskelijoita erityisesti väitöskirjatyövaiheessa, mutta myös muita yliopistoja. Tutkimusta tehdään Ylinimen mukaan myös yhdessä yritysten kanssa.
Yliniemen mukaan yritykset voivat myös vuokrata rikastamoympäristön pidemmäksikin aikaa oman tutkimuksen tekemiseen. Yliniemi toivookin laitoksen maksamiin tilavuokriin helpotusta vuokratuloilla.
"Vielä emme ole tehneet sopimuksia, mutta aktiivisia keskusteluja olemme käyneet useammankin Suomessa toimivan ulkomaalaisen kaivosalan yrityksen kanssa", Yliniemi sanoo.
Jatkuvatoiminen minipilot-rikastamo on pienoiskopio Pyhäsalmen malmikaivoksen rikastusprosessista. 14-metrinen prosessilaitteisto kattaa kaivostoiminnan koko rikastusketjun murskauksen, jauhatuksen, vaahdotuksen ja sakeutuksen. Rikastamon tavoitteena on kehittää malmin rikastusprosessia kestävämpään suuntaan.
"Rikastamo on ainutlaatuinen. Se on maailman ensimmäinen yliopistoympäristössä tutkimuskäytössä toimiva jatkuvatoiminen koerikastamo. Vastaavia jatkuvatoimisia rikastamoja on muutamia kaupallisessa käytössä muun muassa Kanadassa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Geologisessa tutkimuslaitoksessa Outokummussa ", kertoo Yliniemi.
Maksimissaan rikastamossa voidaan ajaa satoja kiloja malmia, kun todellisessa rikastusprosessissa ajetaan kymmeniä ja satoja tonneja materiaalista riippuen.
Rikastamon päälaitteet, jauhimet, vaimentimet, vaahdotuskennot sekä sakeuttimen on toimittanut teknologiayhtiö Outotec. Energianhallinnan asiantuntijayritys Schneider Electric vastaa rikastamon prosessiohjaus- ja automaatioratkaisuista. Rikastamon päärahoitus noin 1,5 miljoonaa euroa tulee EU:n EAKR-ohjelmasta.
Pyhäjärven kaivoksen rikastamopäällikkö Seppo Lähteenmäki uskoo, että minirikastamoa tullaan käyttämään erityisesti uusien työntekijöiden kouluttamisessa. "Suurin hyöty on varmasti opiskelijoille. Täällä voi esimerkiksi kokeilla eri säätöjä ilman pelkoa suurista taloudellisista tappioista, toisin kuin oikeassa rikastamossa."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva