Iissä joka iikka kohtaa kuvataiteen

Eeva Kauppinen Kaleva
Ii Iin kuvataideopetuksen malli alkaa muotoutua. Iihin halutaan koko kunnan läpäisevä kuvataiteen oppimisympäristö.
"Keskeinen tavoite on, että ihan kaikki koululaiset tulevat kuvataideopetuksen piiriin", Ii-instituutin johtaja Tarja Rahkola sanoo.
"Kukaan ei jatkossa pääse koulua läpi niin, ettei olisi kosketuksessa kansainväliseen kuvataiteeseen ja kohtaisi sekä kotimaista että ulkomaista taiteilijaa."
Kun Iin malli on valmis, kuvataide integroituu perusopetukseen kaikissa kunnan kouluissa ja kaikilla kouluasteilla.
Toinen osio on kansainvälisen taiteen lukio. Tämä syventävä kuvataideopetus tapahtuu Iin lukiossa.
"Lukiossa startti on ensi syksynä 2013", Rahkola kertoo.
"Aloitamme tietyillä jutuilla ja siitä se laajenee. Lukioon meneville ja heidän vanhemmilleen tarkoitetut esitteet valmistuvat piakkoin."
Kuvataideopetuksen läpäisyperiaate kattaa kaikki koululaiset esikoulusta ylöspäin.
"On myös mahdollista, että johonkin Iin kouluista perustetaan kuvataiteeseen painottuva erikoisluokka", projektipäällikkö Juha Oravala visioi.
Lukio-opetuksessa kansainvälisyys syntyy siitä, että hanke työllistää KulttuuriKauppilan ja Ouluun Lasaretinväylälle tulevan taiteilijaresidenssin sekä Oulun ja Lapin yliopistojen vierailevia taiteilijoita.
Vastaavaa mallia ei ole käytössä muualla Suomessa.
"Kansainväliset projektit rakennetaan systemaattisesti. Joka ikinen oppilas osallistuu suurempaan, kansainväliseen projektiin jossakin vaiheessa koulua", Tarja Rahkola korostaa.
Kuinka moni lukiolaisista on halukas tarttumaan kuvataiteeseen?
"Kiinnostusta on. Tarkkoja lukuja on vaikea antaa. Innostus leviää aina pienemmästä porukasta laajemmalle. Kun tarjontaa ja sisältöä on laajalti ja kokonaisuudet tuodaan nuorten tietoisuuteen, kiinnostus varmasti kasvaa", Juha Oravala uskoo.
"Tarkoitus on esikoulusta ja alakoulusta kasvattaa lapsia, jotka ovat tästä kiinnostuneita. Suurin massa tulee sieltä. Perusta on Iin lapsissa ja nuorissa, mutta toki mahdollisuus annetaan myös ulkopaikkakuntalaisille", Rahkola toteaa.
Esr-rahoitteisen Iin taidekasvatushankkeen kokonaisbudjetti vuosille 2012-2014 on 230 000 euroa, josta kunnan osuus on 67 000 euroa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva